Online Cursus​

Spontaan Leven Zonder Zorgen

Cursus Spontaan leven zonder zorgen

Waarom zou je deze trip maken?

Kijk eens eerlijk naar jezelf. Waar sta je in je leven? Waar leef jij eigenlijk echt voor?

 • Stel dat je geen jaren therapie nodig hebt, hoe alternatief ook.
 • Stel dat je niet jaren op een kussentje hoeft te mediteren.
 • Stel dat je zoektocht definitief voorbij is.
 • Stel dat 'Spontaan Leven' nu al mogelijk is. Ook voor jou.
Cursus Spontaan leven zonder zorgen

​Inzicht en Actie

Een integratie van het beste uit Oost en West.

 • Je karakter herkennen als instrument voor bewustzijn
 • ​Tegenslagen en frustraties transformeren in positieve kracht
 • Direct Inzicht, feest van de geest. Je hoeft er geen jaren op te wachten.
 • Omgaan met alle verwarringen van de moderne tijd
 • ​Dat ​ondernemen wat je het liefste is
cursus spontaan leven zonder zorgen

Wat mag je verwachten?

Deze cursus Spontaan Leven Zonder Zorgen kun je in een jaar ​doen met super begeleiding

 • ​4 modules, samen 13 hoofdstukken met ​ieder 3 lessen
 • Na elke les een uitdagende opdracht 
 • 3 keer een live webinar
 • Uitwisseling met andere beoefenaars.
 • Individuele coaching per e-mail als je tussendoor vragen hebt

Naar de Kern Van De Zaak


Cursus Spontaan leven zonder zorgen
 • ​Ik gebruik verschillende methoden die er niet om liegen: Zen Leiderschap van Ginny Whitelaw, Direct Ontwaken van Graig Hamilton, Integral Psychology van Ken Wilber, existentiële therapie van Irvin D. Yalom en andere psychotherapeuten. Methoden die de druk en spanning van ons leven niet proberen te vermijden maar juist transformeren tot werkzame energie met plezier en enthousiasme​. Allemaal gebed in mijn 40 jaar praktijkervaring.
 • Van de oosterse methoden ben ik vooral geschoold in het Tibetaanse Dzogchen Boeddhisme. Inzichten en oefeningen daarvan zijn uitermate diepgaand en effectief. Kern daarin is training van de geest en herkennen van Boeddha jezelf.
 • Ik respecteer de tradities maar we kijken er met frisse ogen naar. We leven immers niet meer in de tijd waarin deze ontstaan zijn.
 • Leer hier de meest nieuwe ​oefeningen, gericht op het herkennen van je diepste, meest oorspronkelijke ​kracht en potentie. Daar heb je echt geen 20 jaar voorbereiding meer voor nodig. Het kan direct met Direct Inzicht.
 • ​Spontaan Leven Zonder Zorgen is de methode waarbij je leert jezelf te de-identificeren met de inhoud van je geest: drukke gedachten en destructieve emoties, en in plaats daarvan te rusten in een natuurlijke, actieve en liefdevolle staat van zijn.

Komt dit als geroepen voor jou?


Ontdekken Wie ben je echt

​​​​​Ontdekken wie je echt bent

​​Deze Online cursus Spontaan Leven Zonder Zorgen is bedoeld voor mensen die zichzelf ten volle willen ontdekken en ontplooien. Mensen die hun leven willen verrijken met een vernieuwende visie op geest en werkelijkheid. Die meer geluk, vriendelijkheid en eenvoud willen creëren voor zichzelf en anderen. Meditatie is daarvoor onontbeerlijk.

Cursus Spontaan leven zonder zorgen

Altijd online begeleiding

Iedereen kan leren mediteren en zich innerlijk ontwikkelen. Als je volledig profijt wilt halen uit de cursus, begin dan nu al met een dagelijkse oefening uit de gratis cursus 'elke week een astro meditatie'.  (meld je daarvoor eerst even aan bij The Insiders) Heb je vragen of hulp nodig? Je krijgt altijd online of per email begeleiding. 

Koffiepauze bij ZanZen

Je kiest je eigen tempo

De online cursus bestaat uit 4 modules, 13 hoofdstukken en 39 lessen. Je kunt ze op je eigen moment volgen. Met elke week een les en tussentijdse vakantie is de doorlooptijd een jaar. Doe het zoals je uitkomt.  Mis je een week dan is er dus niets aan de hand. Van elke les komt er een ook audio waarmee je in de trein of zwembad kunt oefenen. Zo blijf je on-track. Denk er wel aan dat mijn begeleiding één jaar inclusief is. Daarna niet meer.

Cursus Spontaan leven zonder zorgen

​Oefenen op je eigen moment

Elke les krijg je oefeningen die elkaar opvolgen. Die helpen om een nieuw neurologisch circuit aan te leggen in je brein. Daarmee creëer je de gewoontes die bij nieuwe inzichten horen. De oefeningen staan binnenkort op de leeromgeving 'ZanZen The Insiders'. Dus je hebt ze altijd bij de hand. Wel eerst inschrijven.

mediteren voor professionals

Voor de professional in zorg en management

Je kunt in deze cursus je inzicht vergroten in de werking van de menselijke geest en de verschillende niveaus van bewustzijn. Je kun ook je communicatieve vaardigheden vergroten: leren luisteren op een meditatieve manier en vanuit een natuurlijke helderheid, vriendelijkheid en compassie leren omgaan met je cliënten.

​Hou mij op de hoogte!

​De inschrijving voor deze cursus is gesloten. Je kunt ​over enige tijdt weer inschrijven. Ik stuur je een email wanneer dat is. ​Schrijf je dan wel eerst in bij ZanZen The Insiders. Dat is gratis en blijft gratis.


​Als 'Insider' kun je gebruik maken van gratis cursus sen en krijg je korting op andere. 


​​
​Schrijf je met de knop hieronder in als ​Insider!

Essentie van binnenuit

De essentie: Kracht van Binnen uit

De juiste vraag is niet of verandering nodig is. De juiste vraag is of verandering mogelijk is. Sommige mensen denken dat zij niet kunnen veranderen Zij denken dat hun opspelende emoties zo verweven zijn met hun karakter dat het onmogelijk is ervan af te komen zonder een deel van jezelf te verliezen. In deze cursus ontdek je dat deze verandering toch mogelijk is. Meer nog, je ontdekt dat een heel ander leven mogelijk is.

Diepgaand veranderen

Het is waar, over het algemeen verandert je karakter niet erg veel in de loop van je leven. Agressieve mensen worden niet zomaar volgzaam. Verwarde mensen zullen niet snel innerlijke gemoedsrust vinden. Pretentieuze mensen gaan nederigheid lang uit de weg. Maar hoe moeilijk zulke veranderingen ook zijn, er zijn ook mensen die diepgaand veranderd zijn. Dat laat zien dat verandering mogelijk is.

Transformeren van negatieve emoties
Onze negatieve karaktertrekken hebben de neiging te blijven bestaan zolang we niets doen om de status quo te veranderen. Er komt geen verandering als we onze gewoontes en vaste denkpatronen gewoon laten bestaan. In dat geval versterken ze zichzelf zelfs, gedachte na gedachte, dag na dag, jaar na jaar. Maar deze tendensen en patronen kunnen ontdekt, uitgedaagd en getransformeerd worden in positieve krachten. Door eerst naar binnen en dan naar buiten te gaan. Dat is de uitdaging.

Vernieuwde boeddhistische begrippen

In de lessen leer je dagelijkse gebeurtenissen te zien door de lens van bij-de-tijds ​Boeddhisme en Dzogchen. Je maakt kennis met concepten als direct inzicht, onderlinge afhankelijkheid, vorm en leegte, meervoudig bewustzijn en perspectief. Je ontdekt hoe het nieuwe Dzogchen deze concepten optilt naar de ruimte van Vrij Bewustzijn en Spontane Aanwezigheid.

Ik en de anderen

Je leert de boeddhistische concepten over oorspronkelijk gelaat, compassie, liefdevolle vriendelijkheid. Je krijgt oefeningen om deze concepten in je dagelijkse leven te integreren, Het gaat dus niet meer om bewustzijn over jezelf en je schaduwkanten. Je gaat op weg om de anderen en De Ander te omvatten. Dat leidt tot een verruiming van bewustzijn en uiteindelijk tot herkenning van je natuurlijke staat van zijn, de kern van je existentie.

Heldere prioriteiten

​Spontaan Leven Zonder Zorgen is gericht op het herkennen van wie je oorspronkelijk bent én op het loslaten van aangekleefde gedachten en gevoelens. Regelmatige herhaling van transformerende oefeningen veranderen je houding ten opzichte van het drukke leven vol afleiding langzaamaan in meer vriendelijkheid en eenvoud. Ze brengen meer helderheid over je prioriteiten in dit leven. Daardoor kun je binnen verbinden met buiten en daar tot uitdrukking brengen.

​Webinars en email

We werken interactief. Niet alleen maar aanhoren en aantekenen. Ook vragen stellen en het gesprek voeren zijn belangrijke elementen om tot begrip en diepgang te komen. Daarvoor zijn er de webinars.  Daarnaast gebruiken we email voor één op één communicatie.

Basis en Doel

Studie en beoefening vormen de basis van de cursus. Maar het doel is dat je het resultaat -vriendelijkheid, helderheid van geest, spontane vrijheid en openheid- ook kunt benutten in je dagelijkse leven en tijdens benauwende stemmingen. Om dat te oefenen maken we gebruik van Integral LIfe Psychology van Ken Wilber, de spirituele psychologie van Craig Hamilton, de zen-benadering van Ginny Whitelaw e.a. 

​Hou mij op de hoogte!

​De inschrijving voor deze cursus is gesloten. Je kunt over enige tijd weer inschrijven. Ik stuur je een email wanneer dat is. ​Schrijf je dan wel eerst in bij ZanZen The Insiders. Dat is gratis en blijft gratis.


​Als ''Insider'' kun je gebruik maken van gratis cursussen en krijg je korting op andere. 


​​
​Schrijf je met de knop hieronder in als ​Insider!

Cursus Spontaan leven zonder zorgen

Het Overzicht:

3 modules 13 hoofdstukken 39 lessen

​​Module 1


Hoofdstuk 1: Introductie

Een gratis kennismaking. Tot en met deze module geldt de garantieregeling: niet goed geld terug! Je krijgt niet alleen praktische informatie maar meteen ook al inzicht in het mysterie van Verlichting. We laten zien hoe je met één sprong obstakels uit de weg ruimt zonder moeizaam en tijd vretend transformatieproces. En we hebben het over de verveling in meditatie waardoor veel mensen er de brui aan geven.


Hoofdstuk 2:

Aandacht is de geheime sleutel. 'Aandacht maakt alles mooier' zegt Ikea in een slagzin. Anderen zeggen: 'Alles wat je aandacht geeft groeit.' Hoe zit dat met aandacht? Hoe oefen je moeiteloze concentratie? Je krijgt de sleutel in handen van Direct Inzicht. Geen jarenlange voorbereiding meer maar oefeningen die je direct naar de kern brengen.


​Hoofdstuk 3:

Juiste ondersteuning. Een ambachtelijke ​pottenbakker kan niets zonder juist gereedschap, goede materialen, zijn werkplaats en zijn vaardigheden. Die ondersteunen zijn intentie en creativiteit. Je leert hoe je jouw intentie kan versterken. Hoe je zonder afleiding opmerkzaamheid en gewaarworden kunt oefenen. En welke 5 omgevingsfactoren je daarvoor nodig hebt.


​Hoofdstuk 4

Egomania. Hoe beroemd en berucht is ons ego? Boeken zijn er over vol geschreven. Talloze disputen over gevoerd. Trungpa heeft het over stijlen van gevangenschap. Wij zijn praktisch: oefen hoe je begrenzing en gemis los kunt laten en ruimte kunt scheppen in je leven. Leer 'niets doen' zonder van nietsdoen een doel te maken. Overstijg zelfacceptatie en ontdek diepe rust en ontspanning in actie.


Module 2


​Hoofdstuk 5

De onschuld van niet-weten. Wat is de valkuil van onwetendheid? Op kennis rust een beloning, maar in hoeverre belemmert kennis je? Je leert het verschil ervaren tussen weten en zijn. Je leert een diepe meditatie waarin je zelfs met een drukke geest je gewaarzijn kunt loskoppelen van je  gedachtenstroom.

Leer hoe je kunt leven niet-weten dat krachtiger is dan welke zekerheid ook. Leer de 'beginners mind'.


​Hoofdstuk 6 

De verdwenen getuige. Nu zet je de stap waarin je bewustzijn van je bewustzijn ontwikkelt. Dat is niet het moeilijkste maar wel noodzakelijk. Leer hoe je Ontwaakt Bewustzijn (Awakend Awareness) vrij maakt van de belemmering die door denken en voelen wordt geschapen. Leer de essentiële kwaliteiten van Ontwaakt Bewustzijn te herkennen en de kracht ervan te bevrijden. Je krijgt enkele toegankelijke oefeningen om te midden van de alledaagse drukte onmiddellijk Ontwaakt Bewustzijn binnen te gaan.


​Hoofdstuk 7

Oorspronkelijk Gelaat. Dit is een traditioneel gezegde, net als de koan 'Wie was je voordat je geboren was?' Ga er maar alvast mee aan de slag, er komen er in deze fase meer. Je leer onderscheid te maken tussen een 'vals' zelf of 'vals' ego en wie je aanvoelt echt te zijn. Je gaat nog beter zien hoe de gevangenis van het ego werkt en waarom dat zo is. Je onderzoekt hoe je diepgewortelde gedachten over identiteit en de structuur ervan kunt ontmantelen. Je krijgt een eenvoudige oefening die je daarbij helpt en je bevrijdt uit de gevangenis. 


Module 3


Hoofdstuk 8

Ga je voor Leven of voor Bestaan? Leven is het woord voor Eenheid, Goddelijkheid, Liefde. Bestaan is het woord voor gespletenheid, leven in tweeheid, gescheiden van Liefde en Leven. Ook al kan dat niet werkelijk; bestaan is de illusie van het ego, een onbereikbaar en zeer krachtig Utopia. Emotionele reactie is daar de drager van. Je krijgt een oefening om diep in jezelf te duiken en die reactiviteit in al haar verschijningen waar te nemen. De mantra voor deze fase is: 'omarm alles, wijs niets af'.


Hoofdstuk 9

Overgave en loslaten. Ik moet dan altijd denken aan het boek van Ken Wilber: 'Strijd en Overgave' dat verhaalt over de strijd tegen de kanker van zijn geliefde Tracy. In de boeddhistische weg zijn we dan in tantra beland. Hier wordt mediteren niet-mediteren, het loslaten van elke controle over je meditatie en de resultaten waar je naar streeft. Je krijgt oefeningen om je innerlijke GPS te gebruiken, dan kun je dieper dan diep gaan in je meditatie.


​Hoofdstuk 10

De misvatting van Hier en Nu. We beginnen in deze module met de eindeloze vicieuze cirkel van ontevredenheid, van gemis, van onvolmaaktheid. Ontleed met een haarscherpe blik hoe die cirkel in jouw leven heeft gewerkt en nog werkt. Au, dat doet pijn. Gelukkig is dat een helende pijn, pijn waarvan je leert. Daarna volgt de stap naar de schoonheid en perfectie van Hier en Nu. Wat wordt daarmee bedoeld? Ervaar dat allereerst zelf. Oefen om jezelf direct toegang te geven tot die onvoorwaardelijke volheid en vrijheid.


Module 4


​Hoofdstuk 11

De autonome volgeling. Inmiddels ben je wel zover dat je toegewijd bent aan de weg die je gaat. Je beoefent vol overgave de overgave. Dat roept de vraag op hoe authentiek en soverein je kunt zijn als volgeling van je eigen pad. Dat is het geheim van de weg. Leer hoe je voorkomt een sta-in-de-weg te zijn. Leer hoe je geopend wordt. Drie meditatieoefeningen helpen je om bescheidenheid te cultiveren en te leren dat het meditatieve proces het beter weet dan jij.


​Hoofdstuk 12

Dagelijks Leven in bestaan. Hoe beitel je een beeld uit steen? Dat vertelt het beeld je. Om dat te horen heb je stilte nodig. Zo werkt Direct Inzicht ook. Eerst leren in stilte, achter de coulissen, in het oefenlokaal. Oefenen is de sleutel om in het dagelijks leven te zijn wie je bent, zonder nadenken, zonder terughouding, zonder aarzeling. Tegelijk wordt het dagelijks leven dan zelf een oefening, een soort geëngageerd praktijkonderzoek.  Je leert hoe je dat onderzoek kunt uitvoeren met 8 innerlijke houdingen. 


​Hoofdstuk 13

De lange termijn in vandaag. Wat ga je doen om te voorkomen dat deze kostbare weken zachtjes wegebben? Hoe hou je de meditaties in ere? Hoe voorkom je routine?  Leer de 6 valstrikken die een schijnwereld creëren en de maner om die te ontlopen. Gebruik de oefeningen in deze module om vastberaden je spirituele weg te blijven volgen en alle hindernissen te omzeilen die je daarop tegen mocht komen.

Zitmeditatie in ZanZen

We Doen Short Track Meditatie

 • Ervaring
  Heb je al ervaring met meditatie, dan kun je die benutten om je beoefening naar een dieper en effectiever niveau brengen. Heb je nog geen meditatie-ervaring, dan kun je met deze cursus in het diepe springen, inhoudelijk en wat de methode van beoefenen betreft.
 • Zitsessies
  Je hoeft niet bang te zijn voor moordend lange zitsessies: naar mijn ervaring werkt het herhalen van korte sessies veel effectiever dan lange marathonsessies. Pas in een later stadium worden langere sessies effectief. Naast zitmeditaties zijn er ook veel vormen van loopmeditaties, adem-, creatieve- en beweegoefeningen.
 • Persoonlijke aandacht
  Het is heel bijzonder en krachtig om op een gezamenlijk moment te mediteren. Ik ruim ​ook graag tijd in voor persoonlijk contact. Dus zal ik online ook live meditaties begeleiden. Voor de tussenliggende weken kun je mij emails sturen voor ondersteuning.


Uit de rat-race

Waarom Geef ik deze cursussen?

In 1980 kwam ik in aanraking met het Tibetaans Boeddhisme. Het klikte meteen alsof ik thuis kwam. Een éénmalige ontmoeting met Gendung Rinpoche in de Dordogne was een turn-key ervaring die mijn leven 180 graden omdraaide.

Je eigen weg kiezen

Ik voelde me echter minder thuis in de culturele Tibetaanse folklore die bij tijd en wijle feodale trekjes vertoonde. Niet vreemd dat ik na tien jaar de Rigpa Sangha vaarwel zei en mijn eigen weg zocht. Wat trouwens ook ooit een wijs advies van Boeddha zelf was.

Uit de rat-race

Ik herinner me een trailer van een film uit 2014: 'From Business to Being' van Hanna Henigin en Julian Wildgruber. De film vertelt het verhaal van drie bestuurders die manieren zoeken om uit de rat-race te komen. Zij zijn ervan overtuigd dat die verandering allereerst vraagt om een grote sprong in helder bewustzijn en dus ook om mindfulness. Dit is de trailer.

Ongebaande wegen
Dat was vijf jaar geleden. Sindsdien is de behoefte aan een ruimer perspectief  alleen maar groter geworden én noodzakelijker. We hebben behoefte aan inzichten, methoden en praktijken die verder en sneller gaan dan gebruikelijk. En we hebben voortrekkers nodig. De inspiratie en tools voor deze ontwikkeling vind ik al sinds 1976 bij Ken Wilber en zijn Integral Institute en sinds 1990 bij Don Beck en zijn Center for Human Emergence. 
Wegbereider zijn

​Spontaan Leven Zonder Zorgen is een weg om stevig in je schoenen te staan en met vertrouwen de grote veranderingen tegemoet te treden.. Die veranderingen zullen komen al hebben we nog geen idee van omvang en impact.  Dus ga op weg. Maak je klaar. Wordt een wegbereider in het onzekere. Sta stevig in het dagelijkse leven en in de onvermijdelijke emotioneel lastige situaties die komen.

​Hou mij op de hoogte!

​De inschrijving voor deze cursus is gesloten. Je kunt op een later moment weer inschrijven. Ik stuur je een email wanneer dat is. ​Schrijf je dan wel eerst in bij ZanZen The Insiders. Dat is gratis en blijft gratis.


​Als ''Insider'' kun je gebruik maken van gratis cursussen en krijg je korting op andere. 


​​
​Schrijf je met de knop hieronder in als ​Insider!

>