*
Weekmeditaties
Tekst

Elke week een meditatie

7 Hoofdstukken 29 Lessen

Meditatie die werkt met hoofd en hart

Een week lang elke dag dezelfde meditatie doen is geweldig effectief. Je vindt hier een horoscoopmeditatie voor de betreffende periode, bijvoorbeeld een Steenbokmeditatie. Andere meditaties zijn soms met een visualisatie of een mantra.

Als je de betreffende meditaties doet in de periode waarin je verjaardag valt, werken ze sterk. Maar ook zonder die extra impuls is het goed om eens mee te gaan met het verloop van de tekens aan het firmament.


Vind je het moeilijk om ze zelf te doen? Binnenkort kun je hier ook geleide meditaties in audio afspelen. Geen video, want mediteren en naar een scherm kijken werkt niet samen. Voor veel mensen een uitkomst. Misschien voor jou ook. Weet echter wel: meditaties zijn geen wondermiddel voor alle kwalen.

Deze meditaties heb ik gevonden in een boekje uit 1997 van uitgeverij Verba. Auteurs zijn Margit en Ruediger Dahlke, psychotherapeuten met medische en astrologische achtergrond. Hun teksten heb ik min of meer gevolgd en soms bewerkt.

Walk in Grace, Hans van Zanten

Curriculum

Gratis voor leden

Ram 23 maart - 22 april 4 Lessons

Ram Week 13

Dit is echt een ochtendmeditatie. Sta eens vroeg op als de zon net opkomt. De lucht is helder en zuiver. De wereld nog in rust. Trek je joggingpak aan en ga een uurtje lopen. Mag ook rennen zijn. Loop opgewekt als een opgetogen kind.Huppel, dans, beweeg met je hele lichaam.

Ga dan even op een rustig plekje zitten, misschien onder een boom. Adem tot diep in je buik. Laat de rust over je heen komen. Neem waar hoe de energie door je lichaam stroomt; misschien kun je zelfs voelen hoe die ook om je lichaam stroomt. Maak dat voelen en waarnemen wijder om de energie als een overal aanwezige stroom en dans te voelen.

Ga dan rustig lopen, naar huis en blijf bewust van de energie en de ruimte waarin die energie zich beweegt.

Maak van het joggen geen te grote inspanning, dat werkt niet. Hou  het losjes, aangenaam. Is lopen niets voor jou, doe dit dan met een andere beweging zoals zwemmen of dansen.

Ram week 14

De dag is al weer wat langer. De bloemen komen in knop. De oerkracht van het leven komt tot expressie met de energie van de Ram-constellatie.

Deze mens doet omwille van het doen. Zij reist van ervaring naar ervaring in een lange tocht naar haar individualiteit. Bewust te worden is wat zij gaandeweg leert.

Doe eens deze bewegingsmeditatie.
Misschien ken je het als je van joggen houdt: als je lang in je ritme loopt, een uur of langer, dan ontstaat er een heel licht gevoel, je komt in een soort trance. Die voelt heel lekker. Als je lichaam het toestond zou je uren kunnen blijven lopen op een roze wolk.

Doe deze meditatie 's ochtends vroeg,  als de lucht nog koel en helder is. Trek joggingskleren aan en ga naar buiten. Loop één en later meer kilometers. Niet hardlopen, maar huppelen, dansend, losjes met armen en benen. Opgewekt als een huppelend meisje van zes.

Ga dan onder een boom zitten of op een bankje en rust lekker uit. Adem diep tot in je buik en voel de rust en de vrede van dit moment.

Voel hoe de energie zich door je lichaam pulseert, de actie-energie van Ram en Mars. Dat voelt prettig.

Let erop dat je heel bewust jogt, dat je hele lichaam meedoet. Het gaat nu niet om de prestatie, laat dat ver van je. Het gaat om het plezier van de energie, de ervaring van activiteit in je lijf.

Doe het zolang je het prettig vindt. Stop dan bewust de meditatie en loop bewust naar huis in een meditatie die niet-mediteren is.

Ram Week 15

In den beginne

Van Hannah Ahrendt is het citaat: 'Er is altijd een nieuw beginnen'. Het is al jaren een favoriete zin van mij waarop ik graag mediteer. Het begin is mysterieus. Eerst is er niets en dan plotseling is er iets. Alsof de Big-Bang zich elke seconde herhaalt. Onbegrijpelijk en niet te vatten. Het mysterie blijft verborgen.

Zoek voor deze meditatie een stil plekje waar je rustig kunt zitten of liggen. Laat ontspanning over je hele lichaam komen, deel voor deel. Laat je dragen door de grond en de aarde. Geef je over aan het ritme van de ademhaling.

Richt nu je aandacht op de hoofd en gezicht. Laat toe dat je kaken zich ontspannen, je ogen, je slapen, je voorhoofd, je kruin en de achterkant van je hoofd. Dat kan gepaard gaan met een lichte tinteling.

Dikwijls neem je nu waar dat er een hernieuwde energiestroom door heel je lichaam trekt, van top tot teen. Laat lekker gebeuren.

Als je zover bent sluit dan je ogen voor zover je dat nog niet gedaan hebt. Kijk nu naar het witte doek in je voorstellingsvermogen. Laat daar beelden op verschijnen van 'eerste keren'. Bijvoorbeeld de eerste keer dat je je partner ontmoette. Of je eerste werkdag, je eerste date, je eerste vakantie, je eerste zoen, je eerste ...vul zelf maar in. Neem die beelden in je op. Ga er niet over nadenken, censureer ook niet.

Als je zo beeld na beeld voorbij ziet trekken ga je letten op wat je in al die beelden hetzelfde doet, denkt, voelt, reageert. Dan ontvouwt zich een patroon, iets wat zich steeds herhaalt heeft in al die gebeurtenissen. Dat kan in je gedrag zitten, in wat je denkt of voelt, ergens in de vele lagen van je leven. Het kan soms best schokkend zijn als je zo'n patroon ontdekt. Wees er in ieder geval maar zeker van dat er zoiets bestaat! Het is heel menselijk en ieder van ons gebeurt het.

Zou je zo'n patroon willen veranderen dat is dat niet zomaar een-twee-drie gebeurt. Zulke basispatronen in je leven zijn diep verankerd in je neurologische hersencircuits. Ik raad je dan ook aan om een therapeutische coach in de arme te nemen..

 

Ram week 16

Geleide Ram meditatie

Binnenkort staat hier een geleide meditatie die je kunt beluisteren,

Gratis voor leden

Stier 23 april - 22 mei 5 Lessons

Stier week 17

Leeft de mens vanuit de energie van Ram nog spontaan maar onbewust, handelend omwille van het handelen, de energie van de Stierconstellatie dwingt tot bewustzijn van zichzelf. De peuter die ineens haar eigen naam kan noemen en jou corrigeert als je die verkeert uitspreekt. Die begrijpt wat het woord 'ik' betekent en naar zichzelf wijst.

Dikwijls wordt de Stier in verband gebracht met sexualiteit, met de aarde als voedende draagster van al het leven. Die betekenis is er ook, maar als gevolg van de mens die geboren is en nu tot expressie komt, zichtbaar voor zichzelf wordt.

Astrologie gaat ver de levensgang van de mensheid en de individuele mens, over alles wat de mens aangaat in haar ontwikkeling. De energie van de stierconstellatie is een energie die het vermogen heeft de mensheid voort te laten bestaan. Ze leidt tot duurzaamheid en continuïteit.  Voortplanting hoort daar natuurlijk bij maar is slechts één van de factoren. De aard van die energie kun je benoemen als het bestendigen van de vorm. Daarmee is het een materialiserende, aardse energie die je dikwijls bij kunstenaars vindt.

Hatha Yoga is niet voor niets de oefening die uitstekend bij de stierconstellatie past. Het is de eerste trede op de Jacobsladder. Die trede zegt: zorg goed voor je lichaam. Zorg dat je in blakende gezondheid verkeert.

Zonder lichaam kunnen we niet veel in dit aardse bestaan. Dus hoe het er ook voor staat, we zullen de capaciteiten die het heeft moeten gebruiken om ons gezond verstand te gebruiken en bewustzijn te ontwikkelen.

Doe op enig moment van de dag, als je er even tijd voor hebt, een paar Hatha Yoga oefeningen. Doe je veel zitwerk, ga dan wat rekken, buigen en strekken. Elk beroep heeft zo zijn invloed op je lijf. Onderzoek die invloed en welke oefeningen daarbij passen.

Er zijn op internet eindeloos veel filmpjes te vinden die het je voordoen. Maak daar gebruik van. ( om te beginnen deze van yoga magazine) Je maakt het je gemakkelijk als je thuis of op de zaak een yogamatje klaar hebt liggen of voor het grijpen hebt. Maar er zijn ook oefeningen genoeg die je zonder dat kunt doen.

Een vriendin van mij is al jaren yogalerares in Arnhem. Haar website is www.adharayoga.nl. Haar lessen beginnen met hatha yoga  maar ze neemt je ook mee op de andere treden van de ladder.

 

 

 

 

Stier week 18

Klei Knijpen meditatie

Deze meditatie doe ik graag met mijn kleinkinderen. Ook heb ik haar dikwijlls met groepen gedaan. Mensen, groot en klein vinden het heel ontspannen en lekker om te doen.

Als iets van de aarde is dan is het wel klei. Lekker vette chamotteklei laat zich gemakkelijk kneden. Je hoeft dus geen krachtpatser te zijn. Zelfs reumahanden kunnen dit, zij het heel voorzichtig. Leg de klei klaar.

Zet ook meditatieve muziek op. Is je stemming wat gestrest of onrustig, stamp en schreeuw dat er dan nu eerst uit.

Hou een paar handdoeken bij de hand. Een schort omdoen is handig en een plankje/blad om op te werken.

Allereerste opluchting: we gaan niets maken, zeker geen kunstwerk, vaas of asbak. Je gaat op ontdekking naar de werking van je creatieve vermogen.

Huh? Heb ik dat dan? Jazeker. Geen mens is zonder hoezeer dat ook bedolven is geraakt onder stapels vooroordelen en andere foute boel.

Neem nu een klomp klei in je handen. Sluit je ogen en voel wat je in handen hebt. Voel ook wat je handen doen. Maak je geen voorstellingen, maak geen plannen. Ga kneden en knijpen, pulken en trekken, wat je handen ook maar willen doen. Volg dat steeds bewust en geef er geen richting aan. Sta niet in de weg!

Het leuke is: je kunt niets verkeerd doen. Wat er ook gebeurt, wat je ook produceert, het is wat het is, zonder enig ander doel dan bewust worden dat elke vorm mogelijk is, veranderbaar is en van jou is.

Je kunt je handen een tijdje door de muzieklaten leiden en onderzoeken hoe dat is. Dan laat je die handen weer hun eigen gang gaan. Wissel dat wat af. Al die tijd hou je je ogen dicht.

Geniet maar van een oud gevoel, want waarschijnlijk herken je het uit je kindertijd. Niets was lekkerder en zorgelozer dan met zand, water en klei te modderen. Wordt weer even dat kind maar nu met alerte, bewuste waarneming van wat is.

Heb je er genoeg van doe dan je ogen open. Kijk naar wat je gevormd hebt. Kijk naar elke uitstulping, elke hoek, elke bult, elk gat. Voel de substantie van de klei, van de aarde nog in je handen en in jezelf. Laat dan los en verblijf enkele minuten  in de rust van je geest.

 

Stier week 19

Je eigen plaats vinden

De ongebreidelde, spontane Ram-energie wordt in het teken Stier gebonden tot vorm. Onbewust krijgt wat tot leven gewekt is gestalte in de wereld en zoekt haar plek in te nemen. Probeer als nieuweling je plek maar eens in te nemen in een bestaande groep. Ook een nieuw geborene staat voor die opgave in het gezin waarin zij terecht komt.  Dat kan heel verschillende ervaringen opleveren die bepalend zijn voor je levenspad. Maar je bent er nu eenmaal, dus voort met de geit, uhh...  nee, stier.

Je plek in de wereld is de plek waar je thuis bent bij jezelf. Daar ben je ontspannen en in je kracht. Als we dat projecteren noemen we het een krachtplek. Natuurlijk zijn er krachtplekken op de aarde, samenstromingen van meridianen, plaatsen waar je kunt opladen of confrontaties kunt aangaan zoals in een Vision Quest. Die kunnen je zeker helpen je individuele krachtplek te ontdekken.

In deze meditatie gaat het om jouw persoonlijke plaats in de wereld, jouw visioen van in de wereld te zijn op een manier die voor jou het meest zinvol en gelukkig makend is. De Vision Quest van de indianen was een inwijding om de eigen plaats in het kosmisch netwerk te gaan voelen en je ermee te vereenzelvigen.

 De zekerheid je verbonden te voelen met jouw plek in de kosmos geeft de mens in de stier-configuratie een sterk gevoel van geborgenheid en veiligheid. Kleine kinderen zie je altijd spelen rondom de rokken van hun moeder. Binnen haar aura voelen ze zich geborgen en kunnen ze veilig spelen en op onderzoek uitgaan.

Juist een Stier-mens heeft de geborgenheid van een vader en een moeder, een opvoeder, een docent, hard nodig. Zonder die veiligheid verzet zij geen stap, komt zij niet in beweging. Dat wordt dan oppervlakkig de luiheid van de stier genoemd, maar die veronderstelde luiheid is in de grond onzekerheid en een gevoel van onveiligheid.

Loop nu eens langzaam door je huis en probeer te voelen welke plek het meest van jou voelt. Dat hoeft niet perse je meditatieplek te zijn. Voel als je zo loopt alle indrukken, alle gewaarwordingen en gedachten en spreek ze hardop uit.

Wil je de energie in huis beter waarnemen gebruik dan je handen.  Vorm met je linker handpalm een omgekeerde schaal met de onderkant dus naar boven gericht. In je handpalm kun je de energie waarnemen.
Je rechterhand lg je op je buik, een paar centimeter onder je navel. (hara)

Loop zo langzaam door je huis en luister naar wat je handen te vertellen. Laat je als het ware roepen door jouw plek. Het zou zomaar kunnen dat je het huis nu anders wilt gaan inrichten!

Heb je jouw plek gevonden dan kune je ook nog een kleine zuiveringsceremonie houden. Leg in een vuurvaste schaal wat salie (reinigend), lavendel (beschermend) en thula (bekrachtigend) en laat dat in rook opgaan. In plaats daarvan kun je ook de verschillende soorten wierook gebruiken.

Eeenmaal gevonden en ingericht, hou jouw plek in ere. Ga er zitten of liggen als je wilt mediteren. Maar je kunt er evenzogoed je werkplek van maken. In ieder geval is het de plek om je in jezelf thuis te voelen.

Stier week 20

Krachtplaats verbeelding

Nu je met de vorige oefening je krachtplaats thuis gevonden en ingericht hebt, kun je die nog versterken en uitbreiden met deze visualisatie.

Ga in je krachtplaats zitten of liggen. Laat ontspanning overr je heen komen. Geef je over aan het ritme van je ademhalinmg. Rek en strek een paar keer. Let op plekken in je lijf waar spanning zit en adem daar doorheen om die spanning zoveel mogelijk los te laten. In mijn j.l. fysiotherapie ontdekte ik hoeveel spanning ik onbewust vasthield toen hij mijn arm wilde optillen en ik a.h.w. mee optilde.

Ontdek je dat bij jezelf probeer dan los te laten door eerst te spannen met inademen en dan te ontspannen met uitademen.

Sluit nu je ogen en laat je door je krachtplaats dragen. Laat je omgeven door haar magie en laat je omhullen door de rust die zij je geeft. Voel het alsof je zachtjes in een zee van nevelen deint.

Duik dan in het rijk van de fantasie. Laat allerlei beelden opdoemen, eerst vaag en dan steeds duidelijker. Je weet dat je in een zwak verlichte onderaardse ruimte staat, een enorme grot.

De grot is het middelpunt van een labyrint, Je bent niet bang want je weet de weg omdat je kunt vertrouwen op je intuïtie en je innerlijke stem. Die wijst precies de weg, zoals de draad van Ariadne Theseus hielp om uit het labyrint te ontsnappen. (Het labyrint is is de metafoor voor ons levenspad.)

Je laat je nu uit de grot leiden om daarheen te gaan waar je al zo lang naartoe wilt, zolang als je kunt herinneren. Je luistert naar wat je innerlijke stem zegt en ziet hoe die je naar de uitgang van het labyrint leidt. Daar kijk je eens goed om je heen. Waar ben je nu? Het kan van alles zijn, maar waar je nu ook bent, jij wilt er zijn!

Je gaat nu aan het werk om die plek helemaal in te richten naar jouw voorkeur. Je brengt alles aan wat jij plezierig vind en verwijdert wat je stoort. Maak er de plek van die je in je stoutste dromen niet had durven voorstellen. Maar nu is die er.

Als je klaar bent met verbouwen en inrichten laat je die plek op je inwerken. Er schijnt een wonderlijk licht en de lucht ruikt fris en verruimend. Je voelt hoe die plek je enorme energie geeft en je laat die energie haar werk  in jou doen. Oh, wat is dit een vruchtbare plek om te leven, om te werken, om te zijn. Niets ontbreekt.

Dan zie je ineens in een hoekje een deur. Die was je nog niet eerder opgevallen. Hij staat een beetje open. Je gaat er naartoe en stapt door de deur. Je staat in een ruimte die tegelijk oneindig groot en oneindig klein is. Onwezenlijk. In deze ruimte is alles aanwezig wat ooit heeft bestaan en ooit zal bestaan. Hier kun je alles horen, lezen, zien wat je wilt weten. Hier ligt het antwoord op al je vragen, op al je verlangens. Niet rationeel te begrijpen, niet met onze gebrekkige taal uit te drukken, maar met je gevoels-taal, je innerlijk weten.

Met dit gevoel goed in je ziel en lichaam verankerd keer je terug uit fantasieland naar je dagelijkse wereld. Je weet nu dat je krachtplek vooral in je aanwezig is. Je kunt er altijd, elke moment van de dag naartoe om kracht op te doen, om keuzes te maken en beslissingen te nemen.

 

Stier week 21

Wensvervulling meditatie

Ga eerst vijf minuten mediteren zoals je gewoon bent. Laat ontspanning over je komen. Laat gedachten en afleidingen verdwijnen naar de achtergrond van je waarneming. Laat je samenvallen met je ademhaling. Laat je dragen door de grond waarop je ligt of de stoel waarop je zit.

Stel je nu voor hoe het over drie maanden zal zijn in jouw leven. Hoe is je lichamelijke gezondheid en welzijn? In welke mentale en emotionele toestand ben je? Welke materiële zaken heb je om je prettig te voelen?

Voel hoe je leven drie maanden later is, niet hoe het zou moeten zijn. Het is er al. Het heeft zich al voltrokken. Je wenst niets meer. Wat eerst wens was is nu werkelijkheid.

Als je dit nieuwe leven door je aderen voelt stromen, als je de realiteit ervan beleeft, laat dan de meditatie op een uitademing los. Weet dat je leven nu veranderd is, dat je bereikt hebt wat je wilt bereiken. Geen droom meer maar werkelijkheid.

Een kleine waarschuwing: soms krijg je wat je wilt maar ben je er helemaal niet blij mee. Zoals de tovenaarsleerling van Goethe die de geest niet meer terug in de fles kreeg. Mediteer daarom over deze uitspreek: 'Wees voorzichtig met wat je vraagt want het kan je gegeven worden.'

De kracht van gedachten is groter dan je denkt. Wat er allemaal met je gedachten meereist uit je onbewuste weet je niet. Dat kan voor verrassingen zorgen. Bovendien: voor niets gaat alleen de zon op. Dus krijg je iets dan zul je ook iets moeten geven. Al is het alleen maar de nederigheid om de lessen ter harte te nemen waar wat je gegeven wordt voor zorgt.

 

 

Gratis voor leden

Tweeling 23 mei - 22 juni 4 Lessons

Tweeling week 22

Let op: Dit zijn geen tweelingmeditaties. Die moet ik nog schrijven. Tot dan zijn dit ook vijf mooie meditaties. Succes.

OM, de klank van levensenergie

Oefening OM

Ga gemakkelijk in de meditatiehouding zitten. Voeten op de grond of benen gekruist. Adem rustig en gelijkmatig door neus en mond tegelijk. Neem de klak OM in gedachten en neurie die zachtjes in jezelf. Laat klank en adem één worden. Wees je bewust van alle gewaarwordingen en geef ze de ruimte. Misschien voel je bij de inademing een oprijzende beweging, een zacht ontwaken van bewustzijn.

Tweeling week 23

Meditatie op de klank AH

Oefening AH

Ga weer gemakkelijk zitten. Breng je handen voor je buik, op je schoot. Leg de vingers van je rechterhand in die van je linkerhand. Je duimen iets omhoog en de toppen tegen el;kaar. Adem zachtjes door neus en mond. Neurie in stilte de klank Ah met je adem. Laat klank en adem weer één worden. Misschien voel je een heel stille concentratie waarbij je adem heel rustig wordt.

Tweeling week 24

Meditatie op de klank HUM

Oefening HUM

Ga ontspannen zitten. Leg je handen op je knieën met de handpalmen naar boven. Adem zachtjes door neus en mond. Neurie in stilte de klank Hum. Laat klank en adem samenvloeien.  Wees je bewust van alle gewaarwordingen en geef die de ruimte en de tijd. Misschien voel je een scherpe, doordringende bewustzijnstoestand, een gevoel van loslaten bij het uitademen. Een stralend, frisse helderheid.

Tweeling week 25

Mediteren op de oerklank AUM

Deze benadering van de oerklank is de grondslag van alle Mantra's: aum (uitgesproken: “oomm“), ook wel geschreven als om en ohm. Het is de oorspronkelijke Mantra.

Binnen het hindoeïsme wordt ohm beschouwd als het begin van alles. Aum zou de allereerste vibratie zijn die ontstond ten tijde van de schepping, toen de scheiding optrad tussen 'ik' en 'niet-ik'. En omvat zowel geboorte, dood als wedergeboorte. Op de juiste manier uitgesproken is Aum een sonore zoemklank die, zover de menselijke mond het toelaat, het dichts komt bij de oorspronkelijke scheppingsklank. Het is dezelfde trilling als waarop de Universele energie trilt.

De klank AUM bestaat uit drie afzonderlijk resonerende klanken die geleidelijk in elkaar overgaan:

AH wordt gereciteerd in de navelstreek,

OE achter het borstbeen en

MM in keel-, neus- en voorhoofdsholte.

Er zijn vele manieren om het AUM te doen weerklinken en iedere manier heeft een andere uitwerking.

De meest gebruikte zijn:

de klinker lang aanhouden, wat de omringende wereld beïnvloedt;

de medeklinker zo lang mogelijk aanhouden waardoor de zanger innerlijk beroerd wordt.

Wanneer dit bij het begin van een meditatie gedaan wordt, helpt het de verschillende lichamen harmonisch af te stemmen.

(met dank aan Yoga International)

Gratis voor leden

Kreeft 23 juni - 22 juli 4 Lessons

Kreeft week 26

Hoe gevoelig een mens onder dit teken ook is, je merkt er soms niet veel van. Zij staat open voor nieuwe ervaringen, maar trekt zich onmiddellijk terug om die te verwerken. Dat kan haar troebelig maken in de ogen van anderen. Je vraagt je dan af: 'Zit er nog een beetje schot in?' De kreeft heeft tijd nodig en soms veel tijd. Tijd waarin zij vooral geborgenheid en veiligheid nodig heeft om uiteindelijk tot een weloverwogen besluit te komen.

Voor de meditatie helpt het om voor jezelf een sfeer van die geborgenheid en bescherming te maken. Voel hoe je ondergedompeld bent in warmte, in licht, in fijne energie zonder enige angst. Richt je meditatieplek ook daarnaar in. En begin dan met de meditatie.

Vóór het slapen-gaan meditatie:

Zorg dat je slaapkamer aangenaam warm is. Laat een zacht licht branden. Geen kaars want die moet je uitblazen! Je zit op je bed. Muziek of mantra's zijn niet nodig. Je mediteert in stilte. Je luistert naar de stilte. Je keert naar binnen en luistert daar naar de stilte. Je houdt je aandacht even bij je ademhaling die haar eigen ritme aanneemt.

Als je wat inzakt of opzij rolt, laat dat gebeuren. Ook kan het dat je vanzelf in de foetushouding gaat liggen. Prima, laat maar gebeuren, als een kind in de moederschoot. Doe dat niet opzettelijk, maar houdt het ook niet tegen.

Neem waar dat er gedachten in je opkomen. Laat ze voor wat ze zijn, ga er niet over nadenken. Neem er gewoon kennis van en keer dan terug in de warmte en geborgenheid van de stilte die in en om je aanwezig is.

Rust in de warmte en bescherming van de allesomvattende moederschoot. Rust....Rust....Rust....

Na 10 tot 20 minuten kom je langzaam weet terug. Je haalt een paar keer diep adem. Rek je lekker uit als na een lange verkwikkende slaap. Laat je dan lekker ontspannen en geborgen in slaap vallen.

Je zult zien dat je 's morgens als een ander mens wakker wordt, vol hernieuwde kracht die helpt om de dag goed te beginnen. 

 

 

 

Kreeft Week 27

Dit is een Osho meditatie die nogal wat inzet vraagt. Doe deze echt zeven dagen. Na drie of vier dagen begint de meditatie pas te werken.

De maan is het heersende teken van kreeft. Zij weerspiegelt het licht van de zon. Weerspiegelen en bespiegelen van het eigen gemoedsleven is de opgave aan wie onder dit teken geboren is. Goed, we gaan aan de slag!

Maak je meditatieplek donker en zet een spiegel voor je neer. Steek een kaars aan die je zo zet dat je het licht op je gezicht valt. De kaars mag niet in de spiegel te zien zijn.

Begin zoals gewoonlijk om zo ontspannen mogelijk te zitten en richt je aandacht losjes op je ademhaling. Breng na een paar minuten je aandacht naar je zwaartepunt, leg je handen in elkaar en laat ze in je schoot rusten.

Kijk nu in de spiegel en richt je blik op je ogen. Doe dat veertig minuten lang, zonder onderbreking en zonder met je ogen te knipperen, ook niet als ze gaan tranen of pijn gaan doen. Blijf alert en geconcentreerd in de spiegel staren.

Wees niet verrast als na een paar dagen je gezicht in de spiegel verandert. Het gaat bewegen en neemt andere vormen aan. Soms herken je jezelf niet in het spiegelbeeld. Wees daar niet bang voor maar neem ze gewoon waar en laat ze komen en gaan.

Volgens Osho zijn wat zich spiegelt allemaal maskers die uit het onderbewust opstijgen, subpersoonlijkheden die je met je meedraagt.

Zou je deze meditatie een maand lang doen dan gebeurt er bij veel mensen iets wat nog veel meer bijzonder is. De spiegel is ineens leeg! Geen spoor meer van jezelf of een van je maskers te bekennen. Eigenlijk begint dan pas de echte staat van in-meditatie-zijn. Wat je dan gewaar wordt is de leegte waarin alle mogelijkheden aanwezig zijn voordat er vormen uit ontstaan. Sluit dan je ogen en verblijf in die leegte.

Open na zo'n veertig minuten je ogen. Rek je lekker uit, maak een paar grimassen om je gezicht weer wat losser te maken. Keer rustig en geleidelijk weer terug naar de dagelijkse routine.

Een waarschuwing is op zijn plaats. Doe deze meditatie niet als je niet in goede geestelijke of lichamelijke conditie bent. Soms kun je erg schrikken van wat je ziet gebeuren. Misschien is het verstandig om iemand in de buurt te houden. Je ontsluit immers de deur naar wat verborgen is.

Bepaal zelf wat je kunt verdragen. Het is niet de bedoeling dat deze meditatie een pijnlijke exercitie is. Dus wordt het je te gortig, maak je dan los van de spiegel, blijf even beschouwen wat er gebeurd is; Haal een paar keer diep adem, ontspan zoveel mogelijk en laat alles losjes van je afglijden. 

 

 

 

Kreeft week 28

Aan mijn kleinkinderen die nu twee en vier zijn, beleef ik weer het vertrouwen en de geborgenheid dat kinderen tot ver in hun kindertijd hebben. Het leven is liefde, het leven is dansen en spelen. Na de pubertijd maakt dat gevoel geleidelijk plaats voor berekening, scepsis en angstige voorzichtigheid zoniet wantrouwen. Dat is natuurlijk jammer maar ook onvermijdelijk, gevoed door de teleurstellingen waar we tegen aan lopen.

Willen we niet door die teleurstellingen in een negatieve spiraal terecht komen, dan moeten we de weg naar onderscheid, wijsheid en compassie vinden. Onze kindervaringen, die nu een innerlijk kind zijn geworden, kunnen ons daarbij helpen. Maak van elke dag een dag op weg naar volwassen-wording, van wijs worden, van rijping. Deze meditatie kan daarbij een hulp zijn. Bij deze meditatie kun je ook ontspannen gaan liggen al is het risico groot dat je wegdroomt. Dat is niet de bedoeling. Blijf alert.

Breng jezelf eerst in de staat van rust, ontspanning en natuurlijke ademhaling. Laat dan je kindertijd aan je innerlijk ook voorbij trekken. Kijk vooral goed naar situaties die je veel pijn hebben gedaan, die je oervertrouwen als kind hebben aangetast.

Onderzoek hoe die teleurstellingen je hebben geholpen om wijzer in het leven te worden, wat je ervan geleerd hebt. Dat is niet altijd gemakkelijk. Soms blijven we liever vasthouden aan de pijn en het aanwijzen van een schuldige. Daar wordt je echter niet wijzer en zelfstandiger van.

Pijnlijke ervaringen zijn een manier om tot meer bewustzijn te komen. Probeer daarom te ontdekken hoe de manier van opvoeden jou gevormd heeft tot wie je nu bent en wat je daaruit kunt leren over jezelf. Het is wat het is, zonder enig oordeel over goed of niet.

Onderzoek ook in welke situaties je de neiging hebt om 'kinderlijk' te worden, gevoed en beschermd te willen worden zonder eigen verantwoordelijkheid. Op wie zou je alle moeite en pijn willen afschuiven? Wie zou het voor je moeten oplossen?

Laat al die gedachten en gevoelns over die ervaringen dan los; laat ze voor wat ze zijn. Richt je aandacht nu op het innerlijk oervertrouwen dat nog steeds in je aanwezig is . Dat vertrouwen helpt je om in nieuwe levenssituaties zelf te handelen zonder kinderlijke afhankelijkheid. Richt je steeds weer op dat vertrouwen, laat het groeien in hart, hoofd en handen.

Zodra je voelt dat je daarin verslapt, neem dan deze meditatie weer op voor een paar dagen. Richt je aandacht weer en maak weer contact met de grond van ons bestaan, het vertrouwen dat liefde is.

 

 

Kreeft week 29

Een speciale volle maan meditatie: De Maantranen

Begin een paar nachten vóór volle maan. Het meest aangenaam is op zo'n warme, beetje zwoele zomernacht, maar  dat hebben we nu eenmaal niet in de hand. Als het even kan doe je deze meditatie buiten, in het bos, in een park, in je tuin.

Ga in je favoriete meditatiehouding zitten en laat de maan op je gezicht schijnen, mits de wolken dat natuurlijk niet verhinderen. Maar goed, schijnt de maan wel dan is dat extra. Leg je handen op elkaar in je schoot, adem naar je zwaartepunt (hara), zo'n 2/3 centimeter onder je navel en laat ontspanning over je heen komen. Voel hoe je middenrif zicht spant en ontspant op het ritme dat je ademhaling op een natuurlijke manier aanneemt. Ga mee in dat ritme.

Kijk dan naar de maan of naar de plek waar die zou moeten staan. Wieg je zachtjes heen en weer en baadt je in het licht en de lucht van de volle-maan-avond. (dat wiegen doe ik altijd vanzelf bij elke meditatie wel. Het helpt om mij om te onspannen en te concentreren tegelijk).

Wanneer je zo geleidelijk aan in de ontspannen maanstand komt, probeer dan of je de maan innerlijk kunt horen. Ontdek welk geluid bij dezez volle maan hoort. Elke volle maan is anders, vandaar. Voel de energie en de trilling van die energie die de maan veroorzaakt, de eb en de vloed. Denk aan de oude sage waarin Vrouwe Maan alle vergeten herinneringen en dromen van de mensen verzamelt. Ze bewaart ze in een zilveren kelk en giet de kelk bij zonsopkomst leeg als dauw voor het leven in een nieuwe dag. Maantranen die het leven voeden.

Herhaal deze meditatie elke avond vóór volle maan. Merk op hoe je langzaam in de ban komt van Vrouwe Maan en hoe je dieper en dieper gaat voelen en beleven. Breng dit gevoel op Volle Maans Avond naar buiten in een subtiele (soefi)dans. Breng het in je beweging en met je adem bevrijd de wereld in. HUM, HUM, HUM...... 

 

 

Gratis voor leden

Leeuw 23 juli - 22 augustus 5 Lessons

Leeuw week 30

"Ik ben" brult de Leeuw en dat wil hij weten ook. Het is hoogzomer. De Amerikaanse meiden zijn weer wereldkampioen voetbal na een daverende strijd met de Oranje Leeuwinnen. Wat eerst een zaadje was is nu een vrucht geworden. De zon verbrandt ons. 's Avonds knetteren de kampvuren en de barbecues. Levenskracht spat alle kanten op als een eeuwige fontein. "Ik ben ik" brult de leeuw-mens en zo zij het niet brult dan laat zij het zien: scheppingskracht, individualiteit, mens geworden.

Meditatief schilderen
Onze scheppingskracht ligt maar al te vaak verborgen onder dikke lagen aanpassing en oordelen. De kunstenaar in ons krijgt meestal weinig kans zich te laten zien. Meditatief schilderen is een fijne manier om die innerlijke kunstenaar in het zonnetje te zetten.

Daar is niet veel voor nodig. Zeker geen vaardigheden die je op de kunstacademie leert. Gewoon een paar vellen papier, een soort krijt die je prettig vindt werken, misschien vingerverf of aquarelverf. En muziek die je mooi vindt.

Ga eerst even zitten en mediteren, zoals dat in eerdere weken al is aangegeven. Wordt je bewust van je zitten, van je lichaam dat zit, van de energie die door en om je lichaam stroomt. Voel jezelf baden in het licht van de zon, ook als die schuil gaat achter de wolken. Laat alle zorgen die je mocht hebben even voor wat ze zijn.

Dan ga je schilderen. Oei, met twee handen. Uit je comfortzone! Je gaat geen kunstwerk maken, je wilt niet iets bereiken. Dat zou er misschien wel van kunnen komen, je zou de eerste niet zijn. Maar nu niet. Nu laat je je handen eenvoudig mee bewegen met de energie die er stroomt. Je kijkt een beetje omfloerst naar wat zich op het papier aandient en laat je handen daardoor naar de volgende beweging leiden. Je schildert niet, je wordt geschilderd. Je leidt niet, je wordt geleid.

Ga net zo lang door tot je er geen zin meer in hebt. Tot je leeg bent en er niets meer uit je handen komt. Dwing jezelf niet.

Ga er nu even rustig voor zitten. Rek je lekker uit, haal een paar diep diep adem. En kijk naar hoe jij je hebt geopenbaard in kleuren en vormen. Mediteer daar een tijdje op. Laat je gedachten en gevoelens opgaan in de vormen en kleuren met hun subtiele trillingen. Laat je innerlijk leiden naar de bron van waaruit zij zijn geboren.

Leeuw week 31

Meditatief dansen
Misschien heb je ooit de dansen van Derwishen gezien. Prachtige Soefidansen die je uren in trance kunnen houden. Die doen we nu niet. Of misschien heb je ooit zo'n dansprogramma  als 'Dansen met sterren' op tv gezien. Hoe houterig en verkrampt beginnen de meeste kandidaten! Zelf ben ik ook geen voorbeeld van iemand die soepel in zijn lichaam zit. Dat geldt voor de meeste westerlingen wel.

Dansen zijn onlosmakelijk verbonden met vele vormen van religie. Carnavalsoptochten zijn er een mooi voorbeeld van; meer dan de versteende processies die ik in mijn jeugd mocht meemaken.

Meditatief dansen breng lichaam en geest tot een eenheid. Ik heb dat meermalen mogen ervaren. Heel bijzonder is het wanneer je dat samen doet. Ik kan het aanraden.

Begin weer met vijf of tien  minuten meditatie zoals je gewend bent. Dat helpt om vanuit rust en aandachtig gewaarzijn te kunnen gaan bewegen.

Kies muziek uit die je mooi of leuk vindt. Het maakt niet uit of je hardrock neemt of de vijfde van Beethoven.
Ga eerst in de Hara-houding staan. Benen iets van elkaar, handen op elkaar gelegd iets onder je navel. Richt je aandacht op de muziek. Adem die in en uit. Laat je door de klanken omspoelen en voel de trillingen in je lichaam.

Je voelt vanzelf wanneer die golven sterk genoeg zijn om erop te gaan bewegen. Laat je lichaam dan gaan. Je danst niet zelf, je bedenkt geen bewegingen en pasjes. Integendeel, je laat je dansen, je laat je bewegen door het ritme en de klanken van de muziek. Wordt je gewaar waar je beweging vandaan komt: vanuit je hoofd, vanuit je schouders, vanuit je borst, vanuit je heupen, vanuit je dijen? Die twee laatsten hebben de sterkste werking.

Met je ogen dicht of omfloerst kun je de beweging zoals die van binnenuit ontstaat heel goed voelen. Verander niets, volg alleen. Laat je los, laat je gaan. Wil je erbij schreeuwen, ook goed maar blijf gericht op de beweging van binnen uit.

Als je er genoeg van hebt of de muziek houdt op, blijf dan eerst nog even staan tot je voelt dat je lichaam weer in rust komt. Neem dan de tijd om nog even te mediteren op wat zich nu in je innerlijk afspeelt.

Leeuw week 32

Wie in balans wil blijven doet er goed aan in  het midden te blijven. Wat wordt daarmee bedoeld?

Alle religies en esoterische scholen noemen ons hart het centrum, de bron van leven. Zij bedoelen dan niet ons fysieke hart waaraan je geopereerd kunt worden. Ze wijzen naar ons innerlijke hart dat evenzogoed gekwetst en geheeld kan worden. Dat hart voel je ongeveer in  het midden van je borstkas. Maar eigenlijk is aanwijsbaarheid niet zo belangrijk. Het is meer een aanwezigheid die je voelt als je naar binnen gaat met je aandacht.

Waarom het midden houden?
De hele dag door leggen we verbindingen. Soms zijn dat intieme relaties, soms zijn die wat meer afstandelijk. In dat weefwerk van verbindingen zijn wij zelf het centrum. Wij leggen de relaties immers. Dat wil niet zeggen dat alles om ons draait. Alles is centrum, zelfs het kleinste Higginsdeeltje. Alles bestaat immers alleen door de relaties met al het andere. Niets kan op zichzelf bestaan.

Ons hart heeft de functie al die relaties te leggen en in balans te houden. Als we teveel aandacht aan ons hoofd geven krigen we hoofdpijn. Ons hart zegt dat niet alleen: 'ik ben uit balans'. Het zegt ook: 'Doe er wat aan.' Dat kan zijn naar de dokter gaan al is dat waarschijnlijk niet voldoende.

Teveel aandacht geven aan je hart is ook niet zo goed. Een mij zeer geliefde healer is daar op te jonge leeftijd aan gestorven. Zijn hart kon de belasting van het healen niet meer dragen. Tegelijk verminderde de weerstand van zijn andere functies. Een goed contact met je hart is dus van levensbelang.

Een hartmeditatie
Deze hartmeditatie is uit de christelijke traditie, het Jezusgebed. Het is gemaakt door Ignatius van Loyola, stichter van de Jezuiten orde.

In deze meditatie laat je de naam Jezus onophoudelijk weerklinken in je hart. Hoe je dat doet is aan jou. Je kunt je de naam bijvoorbeeld voorstellen 'oplichtend', stralend in je hart, je kunt hem in je hart horen, je kunt hem gewoon aanwezig in je hart voelen. Hoe, dat maakt niet uit.

Zoek een plek waar je een half uur rustig kunt zitten. Mediteer eerst zoals je gewend bent totdat de dagelijkse beslommeringen naar de achtergrond zijn verdwenen.

Laat dan de naam als een mantra in je hart 'schommelen'. Je zult moeite hebben om je aandacht erbij te houden. Dat is niet erg. Zodra je merkt dat je afgeleid bent door gedachten of iets anders, richt je aandacht dan weer op de mantra Jezus Christus.

Het maakt niet uit of je wel of niet gelovig bent. Jezus Christus is zo'n archetype in onze westerse cultuur met een lading van liefde en compassie dat die zijn werk vanzelf doet.

Doe deze meditatie maximaal twee keer per dag, niet meer want overdaad schaadt. Je zult na een week merken dat er iets in je gebeurt. Het kan zelfs zijn dat je een genezingsproces op gang brengt. Hoewel, verwacht beter geen wonderen. Wat te ver is ingedaald is dikwijls onomkeerbaar. Wees dan dankbaar voor de verlichting die deze meditatie zeker brengt.

 

Leeuw week 33

De mens die onder de energie van de Leeuw geboren is wordt onbewust en onopzettelijk middelpunt van elk gezelschap. Zij is zo stralend en vurig dat alle aandacht vanzelf naar haar gaat. Ongeacht of ze vrolijk of humeurig is.

Dat vindt ze niet altijd prettig. Ze kan overprikkeld raken en trekt zich dan het liefste even helemaal terug. Dat wordt dan grillig genoemd. Zij leert echter op deze manier verhoudingen in evenwicht te brengen.

Dit verandert wanneer de leeuwmens in haar groei de stap kan zetten om haar energie en warmte aan anderen te geven. Mensen zullen zich dan aan haar opladen en zich in haar liefde koesteren.

Een manier om die liefdesenergie te ervaren is deze liefdesmeditatie. (Er zijn natuurlijk veel meer liefdesmeditaties, zoals de boeddhistische Metta beoefening)

Begin de meditatie op de manier die je gewend bent. Kom tot rust in lichaam en geest. Leg je handen op elkaar in je schoot. Adem rustig in je natuurlijke ritme.

Breng nu je aandacht naar je hartstreek. Voel je hartenergie, zoals beschreven in de oefening van vorige week. Voel hoe er een kruispunt, een verhoging van energie is net boven je hart. Wordt je bewust van de aard, het karakter van die energie. Hoe voelt die aan?

Dit verhoogde, sterk stromende punt kun je zien als de bron waaruit de Levensenergie, de energie van Allesomvattende Liefde onophoudelijk stroomt en leven geeft aan je geest, je lichaam en je omgeving.

Laat Liefde stromen, vul de hele ruimte waarin je bent met deze stralende energie. Je zult merken dat je omgeven wordt door  een gevoel van warmte, van ruimte. Je kunt opmerken dat jij zelf die bron van liefde in je hebt.

Je bewustzijn verandert in een zachte, warme en alles doordringende liefdesenergie. Wieg jezelf in die liefde zoals een moeder haar baby. Laat jezelf één worden met liefde. Zing zachtjes in jezelf 'ik ben in liefde geboren. Ik ben tot liefde gekomen'.

Laat na deze ervaring de meditatieve staat van zijn los. Rek je goed uit, adem een paar keer diep en sudder nog wat na. Kom dan helemaal terug in de werkelijkheid van alledag en probeer het gevoel van 'liefde te zijn' zoveel en zolang mogelijk mee te nemen.

 

 

Leeuw week 34

Hier komt binnenkort een geleide meditatie in audio.

Voor zover je de zonnegroet uit de Yoga kent, kun je die deze zomerweek doen. Bekijk deze video van Happinez

Gratis voor leden

Maagd 23 augustus - 22 september 3 Lessons

Maagd week 35

Inleiding

Mensen die onder de energie van Maagd zijn geboren kunnen de neiging hebben een pietje precies te zijn. Alles op orde, allen overzichtelijk, alles op zijn plaats. Er zijn natuurlijk veel meer factoren die bepalen hoe sterk dit zal zijn. Ik herken het wel bij een vriendin van ons. In haar atelier én in haar huis ligt elke pen op zijn plaats, heeft elke plant een vaste plek. De kern daarvan is het ontwikkelen van onderscheidingsvermogen dat orde en logica kan aanbrengen in de voorgaande fysieke en emotionele processen van het individu. Een ander aspect is dat de ontstane en verworven bekwaamheden in relatie gebracht gaan worden met de omgeving. Vandaar dat over deze energie dikwijls gezegd wordt dat ze leert dienen in overgave.

Meditatief wassen

De meest intieme orde is misschien wel de zorg voor je eigen welzijn, zowel fysiek als geestelijk. Deze meditatie is een mooi ochtendritueel waarmee je de dag fris en schoon begint. Je doet het namelijk onder de douche. Ik doe dit ritueel al jarenlang, een gewoonte die ik opmerk wanneer ik hem niet doe.

Stap 1

Ik zorg ervoor dat ik eerst stevig op mijn benen sta en ontspanning over mijn lichaam laat komen. Rustig ritmisch ademhalen en bewust aandacht geven aan wat ik ga doen en aan  wat mijn intentie is.

Als je een bad hebt kun je even in bad gaan liggen met een lekker geurende olie. Niet te lang, meer om innerlijk nog wat verder te ontspannen.

 

Stap 2

Stap onder de douche en begin jezelf heel bewust te reinigen. Concentreer je op het wassen. Neem elke beweging nauwkeurig waar en wees je steeds bewust van je intentie. Voel hoe je met elke handeling steeds schoner wordt. Laat het water elk vuiltje wegspoelen, het doucheputje in. Stel je voor hoe al het vuil, alle vervuilende deeltjes die aan je kleven zo van je afspoelen en opgenomen worden door de aarde.

Stap 3

Stel je tegelijkertijd voor dat je hele energetische systeem op die manier gereinigd wordt. Dat alle negatieve emoties en gemoedstoestanden van de nacht van je afglijden. Alle beperkende gedachten en weerstanden die je gevangen houden worden door het water dat over je heen klettert, weg gespoeld.

Voel hoe je uiterlijk én innerlijk fris en schoon bent als een bloem in de ochtenddauw. Geniet van dat gevoel van zuiverheid en puurheid.

Beeindiging

Het hoeft geen uren te duren. De eerste keren neem je er de tijd voor. Later roep je het reinigingsgevoel vanzelf op als je bewust gaat wassen. Drie minuten is dan zelfs genoeg. Sluit het wassen af met een zacht badlaken om je te drogen. Eventueel kun je jezelf verwennen met een lotion of huidcreme. Sluit heel bewust en ritueel af.

Heb je een keer geen gelegenheid om te douchen dan kun je deze manier van wassen ook, lekker liggend in je bed, doen met je voorstellingsvermogen. maar eerlijk gezegd, een heerlijke douche mis ik dan wel even. Geniet ervan.

 

 

 

 

 

Maagd week 36

Inleiding

Dit is een meditatie die alle kleine gewoonten in je aandacht brengt. Afkomstig uit Birma en de daar overwegend theravadische traditie. De beoefening van deze meditatie lost kleine routines op doordat je bewust wordt van elke handeling die je verricht. En je zulkt merken, dat zijn er nogal wat. Bijvoorbeeld zoals ik nu aan het typen ben. Welke bewegingen maak ik allemaal wel niet, wat is elke  bijbehorende intentie en welk gevoel reageert voortdurend daarop?

Als je de routines bewust wordt zijn het geen routines meer maar bewust intentionele handelingen. Je ervaringen worden dieper en de betekenis van het alledaagse wordt minder oppervlakkig.

Stap 1

Ga voor de eerste oefening in meditatie zitten zoals je gewoon bent. Sluit je ogen. Haal heel bewust adem. Zeg zachtjes tegen jezelf: nu adem ik in; nu adem  ik uit. In de pauze daartussen voel je hoe je zit. Neem bewust waar welke spieren je gebruikt, waar je de grond raakt. Verder niets.

Stap 2

Je staat rustig op en gaat langzaam lopen. Je ene voet voor de andere zetten, stap voor stap. Wees je bewust van elke beweging. Zeg zachtjes tegen jezelf: nu til ik mijn rechtervoet op; nu beweeg ik mijn rechtervoet naar voren; nu zet ik mijn rechtervoet neer; nu wikkel ik mijn rechtervoet af; nu verplaats ik  mijn gewicht naar mijn linkervoet. Geef dus steeds letterlijk woorden aan elke beweging en verandering.

Stap 3

Dit is oefenen in het dagelijks leven. Zeg zodra je wakker wordt tegen jezelf: ik ben me volledig bewust van alles wat ik doen. Begeleid wat je doet en je bedoelingen met woorden: 'nu kom ik overeind; nu zwaai ik mijn rechterbeen uit bed', en zo verder.

Je neemt op deze manier zelfs de kleinste gewoontes waar. Je doet alles met aandacht. Zo leer je om vanzelf en zonder inspanning alert te zijn op alles wat je doet en op wat zich voordoet. Je gaat door deze oefeningen  meer verbanden ontdekken en samenhangen die je eerder ontgaan zijn. Kortom, je gaat meer begrijpen van eenheid, juist door je bewust te zijn van onderscheid.

Maagd week 37

Inleiding

Deze meditatie maakt gebruik van schrijven. In vroegere tijden vond men een mooi handschrift belangrijk. Mijn moeder was zo iemand die mooi heeft leren schrijven, sierlijk, elegant en vooral goed leesbaar. Zo schrijven kost wat tijd, het gaat een beetje in slow motion. Dat heeft een functie. Door de tijd te nemen ben je bewuster van wat je wilt schrijven. Je legt meer gevoel in wat je schrijft omdat het schrijven uit je lichaam, uit je hand komt. Je lichaam liegt niet, het laat overduidelijk zien wat jou beroert. Omdat met de hand schrijven de wirwar van gevoelsleven vertraagt kun je orde aanbrengen in die wirwar en preciezer tot uitdrukking brengen waar het je om gaat. Met meditatief schrijven kun je nog dieper in die wirwar duiken.

Stap 1

Leg een schriftje in je schoot en een balpen, potlood of vulpen erbij. Begin eerst met de meditatie die je gewend bent. Ontspaan geest en lichaam op het ritme van je ademhaling. Breng je aandacht naar je zwaartepunt (hara). Voel wanneer je in voldoende meditatieve staat bent om aan de oefening te beginnen.

Stap 2

Schrijf heel traag een tekst op die veel voor je betekent, die je in je hart raakt. Dat kan een gedicht zijn, een paragraaf uit een boek, een hexagram van de I-Tjing of een psalm. Schrijf heel bewust en  merk elke beweging op.: hoe je het potlood naar boven laat gaan, hoe je krullen maakt, hoe je naar beneden gaat en je letters aaneen rijgt.

Stap 3

Neem een onderwerp in gedachten dat enigzins belangrijk voor je is. Dat kan een fantasie zijn maar ook iets echts. Volg met je pen je gedachten die over dat onderwerp opkomen. Laat er niets tussen komen, Je denkt en je schrijft, onmiddellijk, synchroon. Laat het proces als stromend water zijn.

Stap 4

Mediteer met gesloten ogen, pen in de aanslag op het papier. Alles wat aan je innerlijk oog voorbij trekt zet je op papier, zonder te kijken. Dat kunnen woorden zijn maar ook krabbels, tekeningen. stippen. Laat gebeuren wat gebeurt met ontspannen aandacht. Je zult misschien opmerken dat dezelfde dingen, gedachten of beelden steeds terug komen. Schrijf die op.

Doe dit totdat je er genoeg van hebt. Mediteer nog vijf minuten over de resultaten. Sluit af op je eigen manier.

Gratis voor leden

Weegschaal 23 september - 22 oktober 4 Lessons

Weegschaal week 39

Inleiding

Met weegschaal begint de tweede fase van de sterreninvloed. De individualiteit heeft haar plaats gevonden. Ze weet hoe ze haar kwaliteiten in de wereld kan zetten. Nu gaat het om uit de cocon te stappen en De Ander te ontmoeten. Dat er andere soortgenoten rondlopen heb je in tweelingfase al ontdekt. Nu gaat het om de Unio, de vereniging. Op zoek naar het dynamische evenwicht dat verbondenheid met Je Onbekende Partner nieuwe scheppingen kan teweegbrengen.

Je gaat je in grotere gehelen bewegen, meer mensen ontmoeten, je netwerk uitbouwen en lid worden van gemeenschappen en geestverwanten.

De emotionele gebondenheid uit de eerste zes ontwikkelingen kan nu plaats gaan maken voor emotionele en misschien ook geestelijke verbondenheid.

Iemand die geboren is onder invloed van de Weegschaalkrachten zal als geen ander gevoelig zijn voor tegengestelden en polariteiten. Zij zal zich onrustig en onaf voelen zolang die polariteiten niet verenigd of overstegen zijn.

Deze gevoeligheid zorgt ook voor een onophoudelijk wikken en wegen met het risico dat daar nooit een eind aan komt. Piekeren, nog eens bekijken, uitstellen, het kleinste korreltje zout mee wegen. Vrouwe Justitia heeft het er maar druk mee. Kiezen voor het een of het ander is een martelgang.

Geboren onder de Weegschaalconstellatie ben je uitermate gericht op je omgeving. Je voelt elke spanning en wilt die oplossen. De zoekt de vrede en de harmonie, die geven pas rust. Het gevaar is groot dat je een kameleon wordt en met alle winden mee waait om de lieve vrede maar te bewaren. Maar in plaats van jezelf in de verbinding te vinden raak je dan juist van jezelf vervreemd. De uiteindelijke verbinding en vrede liggen dan ook niet op het emotionele en materiële vlak maar ontstaat in meer geestelijke domeinen.

Vredesmeditatie

Begin eerst jezelf klaar te maken voor de meditatie met de voorbereidende ontspanning en aandacht. Voel jezelf eenpuntig en geconcentreerd worden.

Richt je dan op het gevoel dat vrede en harmonie in je teweeg brengen. Laat de energie van dat gevoel door heel je lichaam en aura stromen. Luister diep in je innerlijk en voel de trillingen daarbinnen. Laat die vredesenergie je omspoelen, door je heen spoelen, als een warm bad. Voel hoe je vrede en harmonie gaat uitstralen.

Stel je nu voor dat de energie van vrede en harmonie als een aangename ochtendnevel de ruimte vullen waarin je mediteert. Vandaaruit verspreidt die nevel zich verder, breidt zich uit over de mensen die je na staan, die je dichtbij voelt. Nog verder omvat de vredesnevel alle mensen die je kent én die je niet kent, vriend en vijand, alle levende en voelende wezens.

Raak je het gevoel kwijt, keer dan terug naar je innerlijk, naar de energiestroom in jezelf en laat die naar buiten stromen zoals die wil. De verbinding met anderen gebeurt vanzelf want dat is de aard, het karakter én de kracht van die energie die jij bent. Je hoeft dus niets speciaals te doen.

Als je zelf zo vredig en in harmonie bent, zonder oordeel, zonder doel, zonder bedoeling, leeg als de heldere lucht, zal het je niet moeilijk vallen de goddelijke kern in ieder mens te herkennen. Dat is weten en voelen, niet begrijpen en verwoorden.

Die vrede zonder oordeel en zonder intentie straal je nu ook na de meditatie uit. En het wonderlijke, ze keert naar je terug vanuit het hart van ieder die je ontmoet. Als er in jou geen weerstand meer is naar de ander zal die er vanuit de ander meestal ook niet naar jou zijn. Mooi is dat.

Weegschaal week 40

Brahma, de wereld is geluid

Jaren geleden kocht ik een dik boek 'Brahma, de wereld is geluid'. Het deed me denken aan de Genesis uit het oude testament. 'God sprak het woord: "Er is licht en er was licht". Het woord vormt zich uit gedachten en emoties. De grond van beiden is energie, trilling. Vóór de Big-Bang, zegt men, was er alleen maar straling, energie. Op enig moment was daar ineens de vorm, de materie. Overdenk het maar voor wat het waard is.

Een partner-trilling meditatie.

Vraag je meest intieme partner om met je mee te doen. Alhoewel, ik heb deze meditatie op een wat vrije wijze met een Australische Maharadji volgelinge in Mexico gedaan. Dat was een bijzondere ochtend ervaring na een opwindende nacht.

Steek een speciale wierook aan die exclusief voor jullie is en niet voor andere doeleinden gebruikt gaat worden.  Hou het licht gedempt, alleen een paar kaarsen.

Ga, als het kan in je blootje, tegenover elkaar zitten. Doe een blinddoek voor je ogen of een laken over je hoofd. Hou elkaars handen kruislings vast.

Wacht nu eerst samen tot alle opwinding en alle verwachtingen naar de achtergrond van je waarneming verschoven zijn. Zit zo een tijdje in stilte tot je gewend bent. Begin dan zachtjes te zoemen. Een half uur lang met gesloten ogen en alleen fysiek verbonden met de handen.

Voel hoe het gezoem trilt. Voel hoe jullie trillingen zich vermengen en in elkaar doordringen. Je kunt gewaarworden dat de trillingen, jullie energieën  versmelten. Dat jullie versmelten en verenigen op een bijzondere manier.

Laat elkaar na een half uur zachtjes los en blijf nog een kwartier in stilte zitten. Doe het laken van je hoofd of de blinddoek af. Beëindig dan deze meditatie op je eigen manier.

 

 

Weegschaal week 41

Introductie

'Alles van waarde is weerloos"stelde Lucebert. Kunst is weerloos. Zowel tegen miljoenen biedende verzamelaars als tegen bezuinigingen van de zittende magistraat. De waarde van kunst is de expressie van het onuitsprekelijke in vorm. De kunstenaar dient als kanaal, als boodschapper en die wordt meestal vermoord.

Kunst kun je alleen  innerlijk verstaan. Ik moet altijd een beetje lachen om de rondleidingen in musea. De gids vertelt meestal leuke weetjes en wat technische details. Maar daarmee doe je een kunstwerk geen recht. Je moet het voelen en dat gevoel kun je alleen innerlijk ontdekken. Hopelijk helpt deze meditatie daarbij.

Kunstmeditatie

Neem een kunstwerk wat jou wel aanspreekt maar waar je niets van 'snapt'. Dat kan een gedicht van Rilke of Lucebert zijn; een pianosolo van Keith Jarreth of de Messias van Handel, een schilderij van Wilmink of een beeld van Dumas.

Of struin wat rond in je verzameling esoterische boeken, spreuken, kaarten of religieuze iconen en kies daar iets uit.

Zet of leg het werk voor je neer. begin je meditatie zoals je gewoon bent. Geef je over aan het ritme van je natuurlijke ademhaling. Centreer je aandacht en trek die naar binnen. Laat de wereld even voor wat die is.

Kijk nu naar het kunstwerk. Als je er over gaat nadenken, schuif die gedachten dan naar de achtergrond. Geef ze geen aandacht. Probeer zo leeg mogelijk waar te nemen. Leef je in in de beelden, de ritmes, de melodieën. Vereenzelvig je ermee en voel dat er meer is dan alleen de vorm, het woord, de melodie. Probeer de trilling te voelen die het kunstwerk in je teweegbrengt. Die trilling is wat de kunstenaar waarschijnlijk heeft bewogen dit te maken.

Laat je door die trilling meenemen naar de wereld vóór de Big-Bang, de wereld waar alles nog ontstaan kan, nog gestalte moet krijgen.

Als je deze meditatie een week lang elke dag doet met hetzelfde kunstwerk begint je waarneming te veranderen. Je merkt het vanzelf wel. Stap je daarna een museum binnen dan kijk je voortaan met heel andere ogen. Met innerlijke ogen.

 

Weegschaal week 42

Inleiding

Als jij een man bent leeft er binnen in je een vrouw, de anima. Ben je een vrouw dan leeft in jou een man, de animus. Dat is onze Onbekende Partner die we meestal projecteren op onze partner van vlees en bloed. Het is de moeite waard om die innerlijke partner te leren kennen want hij of zij kunnen je het leven behoorlijk zuur maken of in vreemde richtingen sturen.

Pas wanneer je vrede sluit met die andere, innerlijke wederhelft en ermee samensmelt, ben je meester over je eigen leven, hoe vreemd dit misschien ook klinkt. En passant kun je relatieproblemen die daar mee samenhangen uit de weg ruimen.

Innerlijke partner meditatie

Begin je meditatie zoals je gewend bent. Ga op je gemak liggen of zitten. Bereid je voor. Trek je aandacht naar binnen, houd je concentratie eenpuntig. Laat de wereld en wat je zintuigen erover te melden hebben even op de achtergrond.

Laat je lichaam ontspannen wegzakken in de grond. Ga nu met je aandacht je lichaam binnen. Voel dat dit lichaam een man is of een vrouw is. Voel ook hoe dat voelt. een man te zijn of een vrouw te zijn. Laat dat een tijdje op je inwerken, onderzoek al je gewaarwordingen zonder oordeel. Corrigeer niets.

Na een tijdje stel je dan voor hoe het zou zijn als je het lichaam van een vrouw of een man hebt. Neem waar hoe dat is en hoe dat aanvoelt. Neem genoeg tijd om dat tot in elk detail te ervaren. Langzaam zal er dan een beeld oprijzen in je voorstellingsvermogen hoe het werkelijk zou zijn als je van het andere geslacht zou zijn. Je gaat het voelen alsof het echt zo is.

Stel je vervolgens voor hoe je met dat andere lichaam in je leven van nu zou staan, in je werk, in de omgang met vrienden, in je zorg voor kinderen. Welke verlangens en wensen zou je kunnen vervullen, Wat zou je in deze rol verwachten van degene die jein het echt bent. (wat verwacht de innerlijke vrouw/man van de uiterlijke man/vrouw).

Breng deze voorstellingen nu in relatie tot je partner van vlees en bloed. Merk hoeveel en welke innerlijke wensen je verwacht dat jouw partner voor je moet vervullen. Je geeft haar/hem nogal een taak!

Overdenk nu wat jij als man/vrouw van je innerlijke partner nodig hebt om zelfstandig te kunnen leven zonder je partner van vlees en bloed te belasten met je projecties. Laat alles vrijelijk in je opkomen op welke manier dan ook. Corrigeer niets, neem het alleen op.

Ontdek op welke manier jouw mannelijke én vrouwelijke kant in jou leven concreet gestalte kunnen krijgen zodat je voortaan een heel mens bent. Je hoeft je andere helft niet meer in de achterkamertjes van je bewustzijn op te sluiten. Beëindig nu de meditatie op jouw eigen manier.

Meestal moet je deze meditatie een paar keer doen om het steeds duidelijker te krijgen en steeds dieper te voelen. Ik kan het je aanraden want je brengt zeker weten een hele verlichting en meer geluk in je relatie.

Pen
>