Spontaan Leven Zonder Zorgen

Het beste van Oost en West op gebied van psychologie vind je hier. Eerlijk is eerlijk: Oost was eerder met haar psychologie van de Geest. Ik begin met die context en achtergrond en neem het levenswiel als voorbeeld.

 

Het levenswiel vertelt het verhaal over de vicieuze cirkel van geboorte, dood en wedergeboorte, het wiel dat leven na leven door rolt. Wij veroorzaken die tredmolen door de eeuwige tijd met onze geest die eigen werelden probeert te scheppen. In het verhaal van het levenswiel zijn dat de zes afgebeelde werelden die we psychologisch kunnen als gemoedstoestanden. Elke dag verkeren we met onze geest wel in een paar van die werelden. Meditatie helpt om ons dat bewust te worden zodat we tegenmaatregelen kunnen nemen. Het is de beste weg naar spontaan leven zonder zorgen.

 

In sommige schilderingen van het levenswiel vind je rechts boven een Boeddha, safraankleurig gekleed als een reiziger.  Hij wijst met zijn rechterhand een kant op. Hij wijst de weg naar de creatieve geest, weg uit de valkuil van de eeuwige rondgang van het levenswiel.

 

Die weg is inderdaad een reis, een innerlijke reis die op vele manieren beschreven is. Zoals de beschrijving van het achtvoudig pad, of het beeld van de Boom van de Verlichting, of het concept van de drie trainingen (Ethiek, Meditatie en Wijsheid), of het beeld van de ladder van goud, kristal en zilver, of het concept van de zeven stadia naar verlichting, het eeuwig geluk. Geen van die beschrijvingen doet volledig recht aan de enorme belevingswaarde die een reiziger op dat pad ervaart, het geluk dat hij gaandeweg beleeft, het licht waarin hij uiteindelijk wandelt. Daarom zijn er ook zoveel beschrijvingen.

 

Van de leraar Sangharashita geef ik de beschrijving van het pad van de zeven stadia naar verlichting . Die zeven stadia zijn min of meer de rode draad in deze cursus.

2 Lessen

Intermediate

Voortgang

Niet begonnen

Elke week een meditatie

Een week lang elke dag dezelfde meditatie doen is geweldig effectief. Je vindt hier een horoscoopmeditatie voor de betreffende periode, bijvoorbeeld een Steenbokmeditatie. Andere meditaties zijn soms met een visualisatie of een mantra. Ik ben gevorderd tot en met de Steenbokmeditaties (vanaf 23 november). Steenbok, Waterman en Vissen worden de komende weken gepubliceerd.

Als je de betreffende meditaties doet in de periode waarin je verjaardag valt, werken ze sterk. Maar ook zonder die extra impuls is het goed om eens mee te gaan met het verloop van de tekens aan het firmament.

Vind je het moeilijk om ze zelf te doen? Binnenkort kun je hier ook geleide meditaties in audio afspelen. Geen video, want mediteren en naar een scherm kijken werkt niet samen. Voor veel mensen een uitkomst. Misschien voor jou ook. Weet echter wel: meditaties zijn geen wondermiddel voor alle kwalen.

Deze meditaties heb ik gevonden in een boekje uit 1997 van uitgeverij Verba. Auteurs zijn Margit en Ruediger Dahlke, psychotherapeuten met medische en astrologische achtergrond. Hun teksten heb ik min of meer gevolgd en soms bewerkt.

Walk in Grace, Hans van Zanten

44 Lessen

Voortgang

Niet begonnen
Pen
>