Blog Boeddisme zonder sidebar
 • Home
 • >
 • Blog
 • >
 • Inzicht dat bevrijdt : 5 overwegingen

Auteur Hans van Zanten

16 oktober 2020

Onderstaande tekst vond ik tussen oude aantekeningen. Geen auteur, geen verwijzing, geen titel. Maar interessant genoeg om op te mediteren. Het is wel een doordenkertje, of beter gezegd juist iets om Inzicht uit de leegte te laten opkomen. De titel 'Inzicht dat bevrijdt' heb ik er zelf maar boven gezet. Ik wens je onverwacht inzicht.


Onverwacht inzicht

 • Zij die geen inzicht hebben, maar van zoeken een filosofie maken, gebruiken woorden als liefde, vrede, vervulling, overgave en hoop. Het woord van degenen die inzicht hebben is: niet-zoeken, geen beweging, niet spreken, niet weten.

Leegte

 • Inzicht verbijstert en breekt het hart van diegenen die zich identificeren met de universele dis. Inzicht is niet de weg voor diegenen die gesteund willen worden. Degenen die vol zijn van welk soort leven ook, zijn bezorgd over het overleven van het geschapene. Maar zij die inzicht hebben zijn leeg en onpeilbaar. Nochtans zijn zij die inzicht hebben, liefde. Zij zijn al vredig, vervuld, overgegeven en niet verbijsterd.

Volgelingen

 • Die geen inzicht hebben gaan achter de kenners van waarheid aan om hun eigenschappen te verwerven alsof het ging om voedsel en macht. Maar zij begrijpen de oorsprong van de dingen niet. In het gezelschap van vrije mensen zijn zij altijd huilerig en boos.

Inzicht dat bevrijdt

 • Zo is de mens van inzicht een zichtbaar dilemma voor wie geen inzicht heeft. Zij die haar zonder inzicht zoeken worden ernstig en vallen terug op vormen van lijden. Maar zij die inzicht hebben leven gemakkelijk in haar aanwezigheid en worden niet verstoord.

Onzichtbare Wijsheid

 • Zij die inzicht hebben, ontwikkelen geen vaste stijl om zich uit te drukken. Hun uitdrukkingsvorm verandert in alle omstandigheden. Hun onderricht past zich aan bij de uiterlijkheid van iedere omstandigheid. Zij nemen geen vaste, zichtbare kenmerken aan. Omdat zulke mensen niet kunnen worden ge├»dentificeerd, moet iedereen zich wenden tot inzicht. Dus als waarheid ontstaat, is degene in wie zij ontstaat onbekend.
 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Snel bericht van mijn nieuwe verhalen? Dat kan!

  __CONFIG_colors_palette__{"active_palette":0,"config":{"colors":{"d3c5e":{"name":"Main Accent","parent":-1}},"gradients":[]},"palettes":[{"name":"Default Palette","value":{"colors":{"d3c5e":{"val":"rgb(19, 114, 211)"}},"gradients":[]},"original":{"colors":{"d3c5e":{"val":"rgb(19, 114, 211)","hsl":{"h":210,"s":0.83,"l":0.45}}},"gradients":[]}}]}__CONFIG_colors_palette__
  Super! Stuur mij de gratis ZanZen Notes.

  Deze artikelen vind je misschien ook leuk

  Ik heb een paar uur naar de algemene beschouwingen van de Tweede Kamer gekeken. Weinig visie, veel versleten economisch denken. . . . . . . .

  verder lezen

  Muizen die aan je tapijt knagen.  Er zijn van die plekken in mijn huis die ik liever vermijd. Je kent ze . . . . . . .

  verder lezen
  >