De Leergang Bevrijd Bewustzijn bestaat uit vier retraites, elk twee zondagen.

Ik herinner me een trailer van een film uit 2014: ‘From Business to Being’ van Hanna Henigin en Julian Wildgruber. De film vertelt het verhaal van drie bestuurders die manieren zoeken om uit de rat-race te komen. Zij zijn ervan overtuigd dat die verandering allereerst vraagt om een grote sprong in helder  bewustzijn en dus ook om mindfulness. Dit is de trailer.

Dat was drie jaar geleden. Sindsdien is de behoefte aan een ruimer perspectief  alleen maar groter geworden én noodzakelijker. We hebben behoefte aan visies, methoden en praktijken die verder en sneller gaan dan gebruikelijk. Waar kun je dan terecht, wie en wat is betrouwbaar, wat werkt echt voor je?

Leergang Bevrijd BewustzijnMij heeft dit gemotiveerd tot de  ‘ Leergang Bevrijd Bewustzijn’. De mindfulness van de Tibetaanse dzogchen school integreer ik daarin met de integrale psychologie van Integral Institute, bio-analytics van Löwen, core-energetics van Pierrakos, culture dynamics van Graves, Beck en Cowan en vleugjes Jung, Gestalt-therapie, Alice Bailey en George Bode’s astrologieAllemaal dynamische methoden die zich vanuit gedegen inzichten en oude wijsheid steeds weer vernieuwen en waarmee ik alweer 40 jaar vertrouwd ben. Het geheel confronteert je met alle lagen en vormen van bewustzijn, met je intenties, je patronen en je schaduwkanten. Diepgaande zelfkennis die absolute voorwaarde is om dienstbaar te zijn in je werk en je leven.

In de Leergang ga je o.a. zien hoe je een product bent van je cultuur en wat de destructieve én sterke kanten van die cultuur zijn. Een uitdagend proces dat niet zelden een doorbraak in je leven en werk teweeg brengt. Dat zeggen oud-deelnemers als Martijn van Duuren, Simone Holstege en Martine Hugli-Boon tenminste.

Om een goed fundament te leggen heb je zeker een jaar nodig. Mijn advies is om alle vier retraites van de Leergang te volgen.  Maar het is zeker mogelijk om een retraite afzonderlijk te doen. De beschrijvingen vind je op hun eigen pagina.

Werkwijze

Verwacht geen training in vaardigheden en handigheidjes. Mijn focus ligt op jouw (ook professionele) ontwikkelingsproces en dat van de groep als geheel. Ik hou graag een goede balans tussen kennis en ervaring; hoewel gescheiden zijn zij toch ook weer één. Dus je kunt veel beoefening verwachten met de achtergrond van het hoe en waarom. De beoefening maakt het ook mogelijk om te ontdekken waar jij staat in je ontwikkeling en welke stap je kunt zetten om je verder te ontplooien, persoonlijk en beroepsmatig. Daar zullen we heel scherp naar kijken om ervoor te zorgen dat je voor jou passende oefeningen kunt gebruiken.

Ik heb gekozen voor één dag per maand. Enerzijds vanwege mijn fysieke conditie. Anderzijds omdat de tussenperiode zo lang genoeg is om thuis te oefenen en te lezen. Dat heeft echt effect. Vergelijk het met een maand elke dag joggen of elke dag Spaans spreken. In het begin lijkt het op niks, maar na een maand ben je verrassend veel verder.

Voor de inhoud en vormgeving van een dag laat ik me leiden door de interactie met jou als deelnemer, de vragen die ik krijg, door thema’s die op dat moment voor mij aan de orde zijn en door het doorgaande groepsproces. Het fundament is het ontwikkelingsproces van bewustzijn dat ieder mens kan doorlopen. Komende weken zal ik steeds een retraite van de Leergang Bevrijd Bewustzijn op deze site toelichten.

Voor wie is de Leergang Bevrijd Bewustzijn?

Ik zou willen dat iedereen die leiding geeft zo’n Leergang volgt; zoniet bij mij dan bij iemand als Annick Nevejan of Ramo de Boer. Het is zo’n ‘must’ voor deze tijd!  De Leergang is zeker ook een Leergang Bevrijd BewustzijnLeergang Bevrijd Bewustzijnuitdaging voor de deelnemers aan mijn meditatiegroepen en voor anderen die ervoor voelen om serieus hun innerlijke weg én culturele condities te onderzoeken, thuis beoefening te doen en wat teksten te lezen. Professionals kunnen aansluitend nog een traject van 8 á 10 supervisies volgen om de Leergang te integreren met hun persoonlijke stijl.

Voorwaarden voor deelname

Als ik je niet ken:

  • je bent ouder dan 30 jaar
  • Je meldt je per email aan voor één retraite of voor de hele Leergang.
  • Je mailt mij een korte motivatiebrief waarom je wilt deelnemen.
  • Mogelijk nodig ik je uit voor een kennismaking

en verder:

  • Na acceptatie van mijn kant is je deelname definitief na je betaling
  • Elke retraite ronden we af met een gezamenlijke evaluatie.

 

Omvang, datums en kosten

De Leergang omvat vier retraites, elk 2 zondagen. Doorloop van maart t/m december. De datums zijn:

  1. Mijn Kracht: Op 11 maart, 8 april
  2. Mijn Rust: Op 13 mei en 10 juni
  3. Mijn Pad: 9 september en 7 oktober
  4. Mijn  Wereld. Op 4 november en 2 december.

Neem vrijblijvend contact met mij op als je vragen hebt of als je wilt weten of deze Leergang geschikt voor je is.

Ik heb lang nagedacht over de kosten. Daar zijn allerlei opvattingen over, van ‘laagdrempelig’ tot ‘Je moet er wel iets voor over hebben’ tot ‘Geef wat het je waard is’. Uiteindelijk kom ik uit op een meerwaarde die me juist lijkt en goed voor me voelt.

De kosten van de Leergang in 2018 zijn € 90 per dag zonder en € 120 per dag met belastingaftrek (of wanneer de werkgever betaalt). Dit is exclusief verblijfskosten.

Verblijfskosten

De verblijfskosten zijn op dit moment nog niet bekend. Ik wil ze zo laag mogelijk te houden, o.a. door zelfvoorzienende accommodaties te gebruiken. Vooralsnog kan ik voor de zondagen tegen een kleine vergoeding de prettige ruimte van Adhara Yoga in Arnhem Zuid gebruiken. Heb je een suggestie voor de retraite dan hoor ik die graag. Aansluitende supervisie kost € 1200 (individueel) of € 900 pp (drietal). Hierna krijg je een certificaat van deelname.

Administratie en betaling.

In principe wil ik zo min  mogelijk gedoe met administratie. Wil je toch een factuur ivm belastingaftrek, dan betaal je het hoogste bedrag. Dat houdt de Leergang ook voor anderen toegankelijk. Betaalt je werkgever de factuur dan geldt ook het hoogste bedrag.

Na inschrijving betaal je € 180 of € 240, veertien (14) dagen voorafgaand aan de eerste retraitedag. Na ontvangst hiervan is je deelname definitief.

Annuleren kan eveneens tot 14 dagen vooraf, daarna betaal je de gehele module plus verblijfskosten. Betalingen kun je doen op ING:  NL67 INGB 0008 2388 67 t.n.v. ZanZen Instituut o.v.v. naam van de module/jaartraining 2018