ZanZen | Spirituele Academie

Meditatie, iets voor mij?

Als je denkt 'niks voor mij': Probeer een avond Rheden

Als je jezelf in de weg zit: dan is zencoaching een optie

Als je beter dan ooit aan de slag wilt: bezoek de Online Academie!

Meditatie is Niks voor mij?

Wat ben jij een gelukkig mens. Je hoeft niet uren op een irritant kussentje stil zitten wezen. Geen oude teksten uit schimmige tijden ontcijferen. Je kunt gewoon blij zijn met je comfortzone. Het is je gegund. Ben je toch toe aan het verleggen van je grenzen, voel je toch van binnen zich iets roeren, wees welkom. Faalangst hoef je niet te hebben. We delen geen diploma's uit noch certificaten. We zijn niet meer dan goed gezelschap voor elkaar. En uren op een kussentje, dat doen we niet! Leren mediteren? Iedereen kan het!

Wanneer zit jij jezelf in de weg?

Nou, bijvoorbeeld als emoties je de baas zijn en je relatie op breken staat. Of als je lontje korter wordt en burn-out dreigt. Of als je spiritueel vastloopt en de realiteit van het dagelijks leven je moeilijk valt. Meditatie, mindfulness of een andere vorm van spirituele beoefening alléén is dan niet altijd de juiste weg.

Leren van Mediteren

leren mediteren 1  bij ZanZen

Het focus is op wat nu is

Ik werk in deze lessen anders dan gebruikelijk in Zen. Geen uren zitten, lopen, buigen. We focussen samen op de innerlijke levensbron, de kern van vitale energie. Met die energie helen we de oude wonden - ook uit vorige levens- als die in het dagelijks leven opspelen.

We gaan dus niet in het verleden graven, geen vaste patronen ontrafelen, dat kan de pijn én de gewoonte alleen maar versterken. Maar ook blijven we niet eeuwig zitten tot de Verlichting misschien toeslaat. (dit is een hint voor ervaren mediteerders)

leren mediteren 2 bij zanzen

Je energie sturen

Die vitale energie stroomt in en om je lichaam. Je leert hoe je die energie kunt sturen en gebruiken om oude pijn te laten oplossen. We doen dat met verschillende oefeningen uit meditatie, mindfulness, core-energetica en neuro-affectieve-relatie-psychologie. Dat wil zeggen dat we het hele menselijke spectrum aanspreken, lichaam, gevoel, ziel en geest. Echt een bevrijdend avontuur!

mediteren leren3 bij zanzen

'Vooruit of achteruit' doen we samen

Maar daarmee zijn we er nog niet. We leven ook in een wereld die we samen vorm geven. De cultuur waarin we leven maken we samen. Als wij ons persoonlijk ontwikkelen zal dus ook die samenleving zich ontwikkelen. Dat kan natuurlijk 'vooruit' gaan naar meer welzijn voor mens, dier en planeet, maar ook 'achteruit' naar meer schade en vernietiging.

mediteren zanzen 4

Verantwoordelijkheid nemen is antwoord geven

Als we onze verantwoordelijkheid nemen voor ons eigen 'vooruit' en 'achteruit', dan moeten we die eerst kennen. Wat is je beeld van de wereld, hoe sta jij er in, waar trek jij je wat van aan? Wat doe je? Wat doe je vooral niet? Wat is jouw antwoord?

Spirituele ontwikkeling omvat in mijn ogen niet alleen een streven naar je eigen Verlossing en Verlichting. Het omvat ook aanwezig zijn in het dagelijks gewoel met een groeiend bewustzijn over de complexiteit en dynamiek van dat gewoel. Integral Life Practise is mijn platform voor die ontwikkeling

mediteren leren 5 bij zanzen

Veerkracht in de chaos

Kortom, we helen onszelf en maken ons sterker. We worden veerkrachtige persoonlijkheden. We ontwikkelen een stralende ziel en open geest. Dat zijn bij uitstek de instrumenten om vorm te geven aan de nieuwe wereld die ophanden is. De chaos van vandaag is wat dat betreft de (meeromvattende) orde van morgen.

mediteren leren 6 bij zanzen

Niet voor iedereen geschikt.

Eerlijk gezegd is persoonlijke ontwikkeling met meditatie niet voor iedereen geschikt. Soms ben je bijvoorbeeld beter af met een psychiater die medicatie kan voorschrijven. In een eerste gesprek zal ik dat zeker zeggen als ik die indruk krijg.

Kennen wij elkaar nog niet, stuur dan voor de online ​cursus Psychologie en Meditatie een bio over jezelf. Stuur mij daarvoor een email. Dat kun je ook doen als je nog vragen hebt.

Wil je beter dan ooit aan de slag?

Er ligt een prachtige online cursus voor je klaar!

>