​Verlicht Inzicht
in Rozet Arnhem

Voorlopig uitgesteld

​in verband met de Carona-crisis

 • Wat: nog 3 maandagavonden
 • Wanneer: wordt zo spoedig mogelijk weer vastgesteld
 • Hoe laat: 19.30 - 21.30 uur
 • Waar: in Rozet Arnhem / lokaal 309
 • Je kunt altijd tussentijds een keer meedoen.
 • i.s.m. d3rdeverdieping en Jansbeek Ekklesia
 • Aanmelden en betalen bij d3rdeverdieping

De eerste cursus van het nieuwe jaar in het kader van Verlicht Inzicht in Arnhem Rozet, i.s.m. d3rdeverdieping en Jansbeek Ekklesia.


​Mensen vragen mij dikwijls hoe ik de maatschappelijke ontwikkelingen zie. Ik voel me geen autoriteit op dat gebied. Welke perspectief kan ik dan bieden en vanuit welke hoek? Beter lijkt het mij om onze zorgen en hoop met elkaar te delen. En wellicht kan mijn boeddhistische achtergrond daaraan iets bijdragen.

Wat wij vkunnen leren van Boeddhisme
meditatie en maatschappij in Atnhem

Kill the Boeddha

​Hoe zou je reageren als iemand tegen je zegt: “Dood God”. Toch was dat wat de zen-monnik Linji Yixuan (866) tegen zijn leerlingen zei: ‘Kill the Boeddha’. De voorstelling die wij van God maken is God niet.  Waarom dan die voorstelling vernietigen? Een vraag die in je opkomt door zo’n uitspraak.


Zo zijn er meer vragen in de ontmoeting met boeddhisme en andere religies. Die vragen behoeven geen pasklaar antwoord. Dat is eigenlijk nooit te vinden. Vragen leiden tot nieuwe vragen en verdiepen zo je geloofservaring.


Over Hans van Zanten / Orgyen Dhonden

Hans (1947) is ruim 40 jaar een luie boeddhist, zoals hij zichzelf beschrijft: “De laatste jaren geef ik meditatielessen in een christelijke omgeving. Dat vind ik boeiend en uitdagend. Het confronteert mij met mijn Rooms-Katholieke achtergrond. Die keer ik nu niet de rug toe, zoals ik dat na het verlaten van het seminarie heb gedaan – ja, ik wilde missionaris worden, hoe sterk is dat als 12 jarige – , integendeel, ik zoek de verbinding en hernieuwde betekenis. Ik ben niet van het rigide volgen van rituelen en geschriften. Veel, te veel van de essentie is ondergesneeuwd geraakt in dogmatiek en vorm. Ik hou meer van twijfel, onderzoeken en ervaren. ”​


Thema's

In deze cursus voeden we de twijfel omwille van verdieping. Onderzoek je de eigen geloofservaring tegen het onderzoek van de ervaring die aan Boeddha toegeschreven wordt. Maar laat het deze avonden vooral ook een goed gesprek zijn.

Thema’s kunnen zijn:

 • Hoe verhoudt zich de nadruk op het individu zich tot zelfloosheid?
 • Wat is het verschil tussen wijsheid en kennis?
 • Geloven met je hart of met je hoofd?
 • Kerken en tempels oprichten of ook afbreken?
 • De waarde van vergankelijkheid

Natuurlijk kun je dit soort onderzoek en contemplatie ook alleen en thuis doen. Maar samen is boeiender, spannender en ook gezelliger. Je bent daarom bij deze van harte uitgenodigd om aan de poten van je stoel te (laten) zagen.

Join the Insiders!

Toegang tot ZanZen The Insiders is gratis. En blijft dat!

>