Mediteren

​I​k heb in 1980 het geluk gehad dat ik een jaar lang kon mediteren. Elke dag drie á vier uur met uitzicht op de Kralingseplas in Rotterdam. Daarna ben ik met in het Tibetaans boeddhisme gaan verdiepen en heb ik de nodige retraites gedaan. Verder heb ik vooral mijn eigen weg gevolgd, wat ook het advies van Boeddha is. Dus wat er ook op deze pagina staat, lees het kritisch, experimenteer en kijk wat voor jou werkt.

​​In 1980 i​k heb het geluk gehad dat ik een jaar lang kon mediteren. Elke dag drie á vier uur met uitzicht op de Kralingseplas in Rotterdam. ​Zo begon het.

Waarom zou ik gaan mediteren?

Waarom zou ik mediteren

De meeste mensen hebben bij meditatie een idee over: ontspanning en rust in mijn hoofd. Dat is juist, maar er is meer. Sinds Mindfulness en vogue is gaat het ook over wakker zijn, opmerkzaam zijn, zowel over wat er innerlijk als uiterlijk gebeurt. Ik heb daar jaren mee geoefend en zoals je weet, oefening brengt resultaat.
​Ben je nieuwsgierig naar wat meditatie voor je kan betekenen? Lees dan mijn uitgebreide artikel daarover door op de afbeelding te klikken. ​

Meedoen met Meditatie in Dorpskerk Rheden?

22 september begint ​de nieuwe meditatiecyclus.
Wat, wanneer en hoe lees je op deze link.

​Inzicht

​Beoefening

Hans van Zanten


Ik ben een runaway van het gymnasium. Psychologie een jaar geprobeerd maar het curriculum boeide me net zo min als dat van pedagogie. Uiteindelijk werd het maatschappelijk werk en psychotherapie. In 1980 kreeg ik van de tibetaanse leraar Sogyal Rinpoche de naam Orgyen Dhonden en volgde 45 jaren van Dzogchen practise en studie. In mijn werk wordt ik altijd weer geïnspireerd door Dilgo Kyentse, mijn spirituele vader, VasjraYogini, mijn spirituele moeder. Laat ik ook Irvin Yalom, Ken Wilber en Don Beck van Spiral Dynamics noemen. Maar mijn meest dierbare levensleraren zijn toch Ynse Stapert, mijn leersupervisor, mijn vader en moeder en mijn lief Anne-Marie.

Hans

>