Mijn Verhaal

  • Home
  • /
  • Over ZanZen en Mijn Verhaal

Dit is Yoga van de Geest

Waarom ZanZen

Heb je genoeg van coaches die je gouden bergen beloven, therapeuten die je aan het lijntje houden en de trendy workshops die niet beklijven, dan ben je hier aan het juiste adres.

Spiritueel leven is niet gemakkelijk. Waarom staat hier op de website. Wijsheid van eeuwen staat ons ter beschikking, evenals de laatste wetenschappelijke inzichten.

Maar de weg gaan moet je zelf doen, stap voor stap. Dat is een proces dat je niet zomaar kunt versnellen of waarin je stappen kunt overslaan. Moeilijk? Nee, maar het vraagt absoluut commitment van je.

Met ZanZen wil ik een hulp zijn om richting te geven aan wat je het liefst doet in je leven of je werk om daarmee jezelf en anderen op jouw grootst mogelijke manier dienstbaar te zijn. Dat is tegelijkertijd de vreugdevolle verwerkelijking van je innerlijke, spirituele pad.

De kern van de zaak ligt in jou verborgen. Ik kan je helpen die te herkennen, te erkennen en de weg te bewandelen om daarnaar te handelen. Ik heb dat zelf ook met vallen en opstaan geleerd en veel gedroomd en gedwaald. 

Ik kan je metgezel zijn om veel innerlijk te onderzoeken, angst te overwinnen en vertrouwen te hebben in je eigen Zijn. Samen brengen we de moed op om onder ogen te zien wat gezien moet worden en te doen wat gedaan moet worden.

Dat is de weg naar innerlijke vrijheid en onafhankelijkheid in je werk, thuis, in je familie, in je clubs en de wereld. Dat is Yoga van de Geest.


De jaren 70, 80 en 90

Ik ben opgeleid ben tot maatschappelijk werker, psycho-sociaal therapeut, Gestalttherapeut, supervisor en coach. Verder ben ik diepgaand getraind in Jungiaanse therapie, bio-energetisch en core-energetisch lichaamswerk.

Van 1980 tot 1990 heb ik retraites en lessen gevolgd van de Tibetaanse Dzogchenleraar Sogyal Rinpoche, bekend van zijn bestseller ‘Het Tibetaanse boek van leven en sterven’, maar inmiddels meer van zijn onacceptabele gedrag. Reden om afscheid van hem te nemen.

In de jaren 90 rol ik in het organisatie-advieswerk en volg trainingen in concepten als Resultaatgericht Leidinggeven, Framework for Change, Business Generator Canvas, Spiral Dynamics Integral, Appreciate Inquiery, Loopbaanontwikkeling. In die jaren ben ik ook zeer actief in de Nederlandse Vereniging voor Opleiding en Ontwikkeling (NVO2) en in de Landelijke Vereniging voor Supervisie en Coaching. (LVSC)

Tot 2011 heb ik ondernemingsraden, teams en directies begeleid in dikwijls complexe vraagstukken, zowel in de publieke sector als in private ondernemingen.. Daarnaast ben ik altijd mensen individueel blijven begeleiden en dat doe ik nog steeds.


Een paar dingen over mijzelf

11 jaar was ik en hulpje van de melkboer. Niet zomaar een melkboer. Een melkboer met paard en wagen. Apetrots was ik. Andere kinderen keken jaloers, zij wilden dat ook wel.

Ik leerde paarden mennen, mijn eerste leiderschap. Ook leerde ik om die zware melkbussen zonder veel inspanning met z'n tweeën op de wagen te tillen. Maar vooral kwam ik over de vloer bij veel verschillende mensen, arm en rijk, deftig en volks, zwart, bruin en blank. Veel verschil zag ik niet. De melkboer was een goed tegenwicht tegen het gepest worden op school.

Ik werd een runaway van het gymnasium. Psychologie een jaar geprobeerd maar het curriculum boeide me net zo min als dat van pedagogie.

12 ambachten en 13 ongelukken typeert de eerste 30 jaar van mijn leven, naast veel relaties die nooit stand hielden.

Ik ben inkoper geweest, boekbinder, grafisch vormgever, pr-adviseur, maatschappelijk werker in een crèche, videotherapeut, persoonlijk assistent, huisbewaarder, straatfotograaf, projectleider van een werklozenproject, reiziger, pedagogisch medewerker.

in 1981 kwam dat allemaal bij elkaar toen ik Anne-Marie ontmoette. We begonnen een eigen therapiepraktijk, volgden opleidingen, kochten een huis, kregen onze twee kinderen. Een rollercoaster van 7 jaar . Alles wat ik de eerste 30 jaar geleerd had zat daarin en was de verrassende basis om met succes in dit proces te stappen.

Gaandeweg ontdekte ik wat mij die eerste 30 jaar heeft dwars gezeten. Toen mijn moeder kennismaakte met Anne-Marie zei ze bij wijze van waarschuwing: "Hans heeft veel vrijheid nodig. Hij is een vrije geest."

Dat klopt wel, maar er zat ook een zwart randje aan. Ik lag altijd in strijd met mijn vader en later met elke andere autoriteit. Dat ik ZZP'er geworden ben is niet zozeer een keus geweest maar eerder een, uiteraard tevergeefse, ontsnapping. Dat heet ondernemen met een handicap.

Los van die handicap of misschien juist daardoor ben ik vier keer bijna failliet gegaan. Periodes van een goed inkomen wisselden zich af met dagen dat ik in de supermarkt boodschappen deed met een calculator in de hand. Elke cent is dan heel veel waard.

Aanleiding genoeg om depressief te worden zou je denken. Maar ik heb een belangrijk tegengif: een positieve instelling, diep vertrouwen en veerkracht. Daarnaast de steun door dik en dun van Anne-Marie en vrienden.

Van tegenslagen wordt je sterk. Dat kan ik met die faillissementen uit eigen ervaring bevestigen. Niet bij de pakken neerzitten, maar in vertrouwen oplossingen zoeken. Gaat dat vanzelf?

Wat mij helpt is de kracht van commitment. Ja zeggen tegen de relatie met Anne-Marie is een ja tegen alles wat ik daarin tegenkom, het plezierige evengoed als het ongemakkelijke.

Voor mijn dertigste waren relaties alleen voor mijn eigen plezier, moest ik met schaamrood op de kaken ontdekken. Ja zeggen tegen een klant is er met hart en ziel alles instoppen wat je in huis hebt. Een klant is geen zak geld. Voor veel ondernemers is dat helaas wel zo. 

Commitment is ja zeggen tegen een verbinding. Naarmate ik leer om actiever in verbinding te staan wordt die verbinding ook vruchtbaarder in alle opzichten.

Ik ben verantwoordelijker geworden, communicatiever, meer empathies. De angst om mijn vrijheid te verliezen is verdwenen en ik heb er een grotere vrijheid voor terug gekregen. De vrijheid die ik zo nodig heb.

Tegenslagen kunnen je van je pad afbrengen. Meditatie en therapie hebben mij laten herkennen en laten voelen wat mijn pad is. Precieze woorden zijn daar moeilijk voor te vinden. Het gevoel is er en dat is om nooit te laten verslappen. Bij tegenslagen heb je dan altijd een kompas voor de goede richting.


Mijn Reuzen

Ik sta op de schouders van reuzen. Dat is de Tibetaanse leraar Sogyal Rinpoche die mij in 1980 de naam Orgyen Dhonden gaf. Hij is mijn spirituele inwijder, ondanks zijn misstappen.
Verder Nel in ’t Veld (VasjraYogini), mijn spirituele moeder en gestaltopleider, Ynse Stapert, mijn leersupervisor, Hans en Hanneke Korteweg, grondleggers van Itip, Paul Rebillot, de Jungiaanse meester, George Bode de eigenzinnige astroloog, mijn vader en moeder en mijn meest betekenisvolle leraar, Anne-Marie, mijn vrouw.

Ik ben sinds 1981 heel gelukkig getrouwd met Anne-Marie. Wij hebben twee ambitieuze kinderen groot gebracht met nu drukke banen in universitair onderzoek. Dat geeft veel druk, dus zijn wij samen een paar dagen in de week stress verlichtende gastouders


Onderstroom

Net als veel anderen voel ik een onderstroom in onze tijd die tegenstellingen ogenschijnlijk vergroot, maar die de voorbode is van een grote verandering waar wij als mensheid voor staan, een overgang van ik naar wij, Ubuntu.

De pijn van bewustzijn

Het lijkt alsof we onze aardse woonplaats aan het vernietigen zijn. De waarschuwingen zijn groot en veelvuldig. De pijn soms onverdraaglijk. Het gevoel in tegenstrijd.  De stress te groot.
Het keerpunt lijkt in zicht. We worden wakker uit onze zelfgenoegzaamheid en verwarring. De mensenziel, die liefde en compassie is, krijgt meer en meer toegang tot ons persoonlijk handelen en bewustzijn. 

Ik voel het als een opdracht om daar een bijdrage aan te leveren. Een bijdrage aan onze heilige reis, ons spirituele Leven.


Contact

Je kunt mij ook volgen op Facebook/ZanZen Essentials of @deluieboeddhist, Instagram/hansvanzanten, twitter/@havazan47 en Linked-in/hansvanzanten..


Wat anderen zeggen

Reviews zijn populair op websites. Maar ik weet niet of ze hier wel passen. Voelt te commercieel. Voorlopig doe ik er maar niet aan mee. Wil je toch iets, schrijf dan op een van mijn blogs of artikelen. Inhoudelijk veel zinvoller. lijkt mij.

Join the insiders

Met gratis mijn astrologische meditaties. Kost niets en dat blijft zo! Lees hoe en waarom achter de button.

>