Artikelen

Dit is de hartsutra, een kerntekst uit het boeddhisme. Ik heb die in de ZenZoeker-omgeving geplaatst om er heel zuinig mee te zijn. Zo'n tekst verdient het om serieus en met aandacht gelezen te worden. Je moet er voor aangemeld zijn als ZenZoeker. Ben je dat nog niet? Dan nodig ik je bij deze uit om dat hier te doen.

Elke week een meditatie

Een week lang elke dag dezelfde meditatie doen is geweldig effectief. Je vindt hier een horoscoopmeditatie voor de betreffende periode, bijvoorbeeld een Steenbokmeditatie voor december/januari. Sommige meditaties zijn met een visualisatie of een mantra.
Als je de betreffende meditaties doet in de periode waarin je verjaardag valt, werken ze sterk. Maar ook zonder die extra impuls is het goed om eens mee te gaan met het verloop van de tekens aan het firmament.

Vind je het moeilijk om ze zelf te doen? Binnenkort kun je hier ook geleide meditaties in audio afspelen. Geen video, want mediteren en naar een scherm kijken werkt niet samen. Voor veel mensen een uitkomst. Misschien voor jou ook. Weet echter wel: meditaties zijn geen wondermiddel voor alle kwalen.

Deze meditaties heb ik gevonden in een boekje uit 1997 van uitgeverij Verba. Auteurs zijn Margit en Ruediger Dahlke, psychotherapeuten met medische en astrologische achtergrond. Hun teksten heb ik min of meer gevolgd en soms bewerkt.

Om deze cursus te volgen moet je wel ingeschreven zijn als ZenZoeker. Dat is gratis en dat blijft ook zo. Inschrijven geeft toegang tot artikelen, meer gratis en betaalde cursussen. Doen dus? Dat kan hier.

Walk in Grace, Hans van Zanten

48 Lessen

Voortgang

Niet begonnen

Wat is mediteren echt?

'Hoe feitelijk te mediteren' bestaat uit drie hoofdstukken, samen 15 lessen + een bonus video

In het boeddhisme kennen we het Dana-principe, vrijgevigheid als oefening in plaats van economische transacties. Ik wil dit principe toepassen op deze cursus. De prijs moet voor iedereen haalbaar zijn en is dus zo laag mogelijk. Jij kunt er zelf meer van maken. Hoeveel dat is, is aan jou. Ik ben evenwel blij met elke bijdrage. Die maakt het mij mogelijk deze website te publiceren. In ieder geval bedankt voor je interesse. En plaats als je wilt een reactie.


Voor wie met mediteren begint zijn deze lessen een heel goede inleiding, zoals ze dat 40 jaar geleden voor mij ook waren. Zelfs nu nog lees ik ze regelmatig door. Ze hebben aan betekenis niets ingeboet.

De Tibetaanse leraar Sogyal Lakar Rinpoche gaf deze lessen voor het eerst in 1977 in St Mark’s Church Hall, London. Hij was een leraar in de dzogchen en tantra traditie. Dzogchen wordt ook wel 'De Grote Perfectie' genoemd.
Hij is bekend geworden door zijn bestseller 'het Tibetaanse boek van leven en sterven'.
Hij is ook oprichter van de Rigpa - community die meer dan 100 centra in 30 lander wereldwijd omvat.

Ik heb Sogyal Rinpoche voor het eerst ontmoet in 1980 en tien jaar lang zijn lessen gevolgd. In 1990 heb ik definitief afscheid van hem genomen. Zijn gedrag en dwang om te doneren klopten voor mij niet meer. Het verbaasde mij dan ook niet dat in 1995 de eerste beschuldigingen van seksueel misbruik en gewelddadig gedrag openbaar werden. Een opvoeding in een klooster vrijwaart je daar blijkbaar niet van.

In 2017 is Sogyal Lakar Rinpoche teruggetreden als spiritueel leider van Rigpa. De beschuldigingen namen toe en de Dalai Lama distantieerde zich. Op 28 augustus 2019 is Sogyal op 72jarige leeftijd overleden of zoals boeddhisten zeggen 'in het paranirwana overgegaan'.

Hoe dan ook, Sogyal Rinpoche is mijn eerste leraar. Door zijn lessen ben ik me gaan verdiepen in het boeddhisme en meditatie. Dat heeft mij grond onder mijn voeten en evenwichtigheid in mijn leven gebracht.

Ten tijde van deze lessen in Londen was Sogyal nog een onervaren leraar en wij onervaren mediteerders. Alles was nog fris en schoon als in een 'beginners mind'. Daarom vind ik deze lessen nog steeds uitermate geschikt voor wie op een degelijke manier willen leren mediteren.

De lessen uit “Hoe feitelijk te mediteren” zijn in 1977 samengevat en gepubliceerd onder de titel 'Visie, meditatie en handeling' door Orgyen Cho Ling, Tibetaans Boeddhistisch Studie en Meditatie Centrum, Londen. Vertaald door Marja Jongejan en Erik Hoogcarspel

Nabewerkt door Hans van Zanten/Orgyen Dhonden en heruitgegeven in 2015 door ZanZen | Meditatie die werkt.

16 Lessen

Intermediate

Voortgang

Niet begonnen

Spontaan Leven Zonder Zorgen

Innerlijke wetenschap van de geest

Het beste van mijn spirituele ontwikkeling heb ik  hier bijeen gebracht, lessen uit Oost en West. Eerlijk is eerlijk: Oost was eerder met haar wetenschap van de Geest. Ik begin met die Oosterse context en achtergrond en neem het levenswiel als voorbeeld.

De cyclus van leven en sterven

Het levenswiel vertelt het verhaal over de vicieuze cirkel van geboorte, dood en wedergeboorte, het wiel dat leven na leven door rolt. Wij veroorzaken die tredmolen met onze geest die eigen werelden en eigen tijd probeert te scheppen.

In het verhaal van het levenswiel zijn dat de zes afgebeelde werelden die we psychologisch kunnen begrijpen als gemoedstoestanden. Elke dag verkeren we met onze geest wel in een paar van die werelden.

Aan de cyclus van leven en sterven ontsnappen

Meditatie helpt om ons bewust te worden van die werelden zodat we tegenmaatregelen kunnen nemen. Het is de beste weg naar spontaan leven zonder zorgen.

In sommige schilderingen van het levenswiel vind je rechts boven een Boeddha, safraankleurig gekleed als een reiziger.  Hij wijst met zijn rechterhand een kant op. Hij wijst de weg naar de creatieve geest, weg uit de valkuil van de eeuwige rondgang van het levenswiel.

De ladder van goud

Die weg is inderdaad een reis, een innerlijke reis die op vele manieren beschreven is. Zoals de beschrijving van het achtvoudig pad, of het beeld van de Boom van de Verlichting, of het concept van de drie trainingen (Ethiek, Meditatie en Wijsheid), of het beeld van de ladder van goud, kristal en zilver, of het concept van de zeven stadia naar verlichting, het eeuwig geluk.

Sangharashita

Geen van die beschrijvingen doet volledig recht aan de enorme belevingswaarde die een reiziger op dat pad ervaart, het geluk dat hij gaandeweg beleeft, het licht waarin hij uiteindelijk wandelt. Daarom zijn er ook zoveel beschrijvingen.

Van de leraar Sangharashita geef ik de beschrijving van het pad van de zeven stadia naar verlichting . Die zeven stadia zijn min of meer de rode draad in deze cursus.

2 Lessen

Intermediate

Voortgang

Niet begonnen
Pen
>