Weekmeditaties
Tekst

Elke week een meditatie

12 Modules 48 Lessen

Korte beschrijving

Een week lang elke dag dezelfde meditatie doen is geweldig effectief. Je vindt hier een horoscoopmeditatie voor de betreffende periode, bijvoorbeeld een Steenbokmeditatie voor december/januari. Sommige meditaties zijn met een visualisatie of een mantra.
Als je de betreffende meditaties doet in de periode waarin je verjaardag valt, werken ze sterk. Maar ook zonder die extra impuls is het goed om eens mee te gaan met het verloop van de tekens aan het firmament.

Vind je het moeilijk om ze zelf te doen? Binnenkort kun je hier ook geleide meditaties in audio afspelen. Geen video, want mediteren en naar een scherm kijken werkt niet samen. Voor veel mensen een uitkomst. Misschien voor jou ook. Weet echter wel: meditaties zijn geen wondermiddel voor alle kwalen.

Deze meditaties heb ik gevonden in een boekje uit 1997 van uitgeverij Verba. Auteurs zijn Margit en Ruediger Dahlke, psychotherapeuten met medische en astrologische achtergrond. Hun teksten heb ik min of meer gevolgd en soms bewerkt.

Om deze cursus te volgen moet je wel ingeschreven zijn als ZenZoeker. Dat is gratis en dat blijft ook zo. Inschrijven geeft toegang tot artikelen, meer gratis en betaalde cursussen. Doen dus? Dat kan hier.

Walk in Grace, Hans van Zanten

Gratis cursus

Ram Week 13 Buiten in de ochtend

Dit is echt een ochtendmeditatie. Sta eens vroeg op als de zon net opkomt. De lucht is helder en zuiver. De wereld nog in rust. Trek je joggingpak aan en ga een uurtje lopen. Mag ook rennen zijn. Loop opgewekt als een opgetogen kind.Huppel, dans, beweeg met je hele lichaam.

Ga dan even op een rustig plekje zitten, misschien onder een boom. Adem tot diep in je buik. Laat de rust over je heen komen. Neem waar hoe de energie door je lichaam stroomt; misschien kun je zelfs voelen hoe die ook om je lichaam stroomt. Maak dat voelen en waarnemen wijder om de energie als een overal aanwezige stroom en dans te voelen.

Ga dan rustig lopen, naar huis en blijf bewust van de energie en de ruimte waarin die energie zich beweegt.

Maak van het joggen geen te grote inspanning, dat werkt niet. Hou  het losjes, aangenaam. Is lopen niets voor jou, doe dit dan met een andere beweging zoals zwemmen of dansen.

Ram week 14 Bewegingsmeditatie

De dag is al weer wat langer. De bloemen komen in knop. De oerkracht van het leven komt tot expressie met de energie van de Ram-constellatie.

Deze mens doet omwille van het doen. Zij reist van ervaring naar ervaring in een lange tocht naar haar individualiteit. Bewust te worden is wat zij gaandeweg leert.

Doe eens deze bewegingsmeditatie.
Misschien ken je het als je van joggen houdt: als je lang in je ritme loopt, een uur of langer, dan ontstaat er een heel licht gevoel, je komt in een soort trance. Die voelt heel lekker. Als je lichaam het toestond zou je uren kunnen blijven lopen op een roze wolk.

Doe deze meditatie 's ochtends vroeg,  als de lucht nog koel en helder is. Trek joggingskleren aan en ga naar buiten. Loop één en later meer kilometers. Niet hardlopen, maar huppelen, dansend, losjes met armen en benen. Opgewekt als een huppelend meisje van zes.

Ga dan onder een boom zitten of op een bankje en rust lekker uit. Adem diep tot in je buik en voel de rust en de vrede van dit moment.

Voel hoe de energie zich door je lichaam pulseert, de actie-energie van Ram en Mars. Dat voelt prettig.

Let erop dat je heel bewust jogt, dat je hele lichaam meedoet. Het gaat nu niet om de prestatie, laat dat ver van je. Het gaat om het plezier van de energie, de ervaring van activiteit in je lijf.

Doe het zolang je het prettig vindt. Stop dan bewust de meditatie en loop bewust naar huis in een meditatie die niet-mediteren is.

Ram Week 15 Patronen

In den beginne

Van Hannah Ahrendt is het citaat: 'Er is altijd een nieuw beginnen'. Het is al jaren een favoriete zin van mij waarop ik graag mediteer. Het begin is mysterieus. Eerst is er niets en dan plotseling is er iets. Alsof de Big-Bang zich elke seconde herhaalt. Onbegrijpelijk en niet te vatten. Het mysterie blijft verborgen.

Zoek voor deze meditatie een stil plekje waar je rustig kunt zitten of liggen. Laat ontspanning over je hele lichaam komen, deel voor deel. Laat je dragen door de grond en de aarde. Geef je over aan het ritme van de ademhaling.

Richt nu je aandacht op de hoofd en gezicht. Laat toe dat je kaken zich ontspannen, je ogen, je slapen, je voorhoofd, je kruin en de achterkant van je hoofd. Dat kan gepaard gaan met een lichte tinteling.

Dikwijls neem je nu waar dat er een hernieuwde energiestroom door heel je lichaam trekt, van top tot teen. Laat lekker gebeuren.

Als je zover bent sluit dan je ogen voor zover je dat nog niet gedaan hebt. Kijk nu naar het witte doek in je voorstellingsvermogen. Laat daar beelden op verschijnen van 'eerste keren'. Bijvoorbeeld de eerste keer dat je je partner ontmoette. Of je eerste werkdag, je eerste date, je eerste vakantie, je eerste zoen, je eerste ...vul zelf maar in. Neem die beelden in je op. Ga er niet over nadenken, censureer ook niet.

Als je zo beeld na beeld voorbij ziet trekken ga je letten op wat je in al die beelden hetzelfde doet, denkt, voelt, reageert. Dan ontvouwt zich een patroon, iets wat zich steeds herhaalt heeft in al die gebeurtenissen. Dat kan in je gedrag zitten, in wat je denkt of voelt, ergens in de vele lagen van je leven. Het kan soms best schokkend zijn als je zo'n patroon ontdekt. Wees er in ieder geval maar zeker van dat er zoiets bestaat! Het is heel menselijk en ieder van ons gebeurt het.

Zou je zo'n patroon willen veranderen dat is dat niet zomaar een-twee-drie gebeurt. Zulke basispatronen in je leven zijn diep verankerd in je neurologische hersencircuits. Ik raad je dan ook aan om een therapeutische coach in de arme te nemen..

 

Ram week 16 Audio meditatie (binnenkort)

Geleide Ram meditatie

Binnenkort staat hier een geleide meditatie die je kunt beluisteren,

Gratis cursus

Stier week 18 Hatha Yoga

Leeft de mens vanuit de energie van Ram nog spontaan maar onbewust, handelend omwille van het handelen, de energie van de Stierconstellatie dwingt tot bewustzijn van zichzelf. De peuter die ineens haar eigen naam kan noemen en jou corrigeert als je die verkeert uitspreekt. Die begrijpt wat het woord 'ik' betekent en naar zichzelf wijst.

Dikwijls wordt de Stier in verband gebracht met sexualiteit, met de aarde als voedende draagster van al het leven. Die betekenis is er ook, maar als gevolg van de mens die geboren is en nu tot expressie komt, zichtbaar voor zichzelf wordt.

Astrologie gaat ver de levensgang van de mensheid en de individuele mens, over alles wat de mens aangaat in haar ontwikkeling. De energie van de stierconstellatie is een energie die het vermogen heeft de mensheid voort te laten bestaan. Ze leidt tot duurzaamheid en continuïteit.  Voortplanting hoort daar natuurlijk bij maar is slechts één van de factoren. De aard van die energie kun je benoemen als het bestendigen van de vorm. Daarmee is het een materialiserende, aardse energie die je dikwijls bij kunstenaars vindt.

Hatha Yoga is niet voor niets de oefening die uitstekend bij de stierconstellatie past. Het is de eerste trede op de Jacobsladder. Die trede zegt: zorg goed voor je lichaam. Zorg dat je in blakende gezondheid verkeert.

Zonder lichaam kunnen we niet veel in dit aardse bestaan. Dus hoe het er ook voor staat, we zullen de capaciteiten die het heeft moeten gebruiken om ons gezond verstand te gebruiken en bewustzijn te ontwikkelen.

Doe op enig moment van de dag, als je er even tijd voor hebt, een paar Hatha Yoga oefeningen. Doe je veel zitwerk, ga dan wat rekken, buigen en strekken. Elk beroep heeft zo zijn invloed op je lijf. Onderzoek die invloed en welke oefeningen daarbij passen.

Er zijn op internet eindeloos veel filmpjes te vinden die het je voordoen. Maak daar gebruik van. ( om te beginnen deze van yoga magazine) Je maakt het je gemakkelijk als je thuis of op de zaak een yogamatje klaar hebt liggen of voor het grijpen hebt. Maar er zijn ook oefeningen genoeg die je zonder dat kunt doen.

Een vriendin van mij is al jaren yogalerares in Arnhem. Haar website is www.adharayoga.nl. Haar lessen beginnen met hatha yoga  maar ze neemt je ook mee op de andere treden van de ladder.

Stier week 19 Klei knijpen

Klei Knijpen meditatie

Deze meditatie doe ik graag met mijn kleinkinderen. Ook heb ik haar dikwijlls met groepen gedaan. Mensen, groot en klein vinden het heel ontspannen en lekker om te doen.

Als iets van de aarde is dan is het wel klei. Lekker vette chamotteklei laat zich gemakkelijk kneden. Je hoeft dus geen krachtpatser te zijn. Zelfs reumahanden kunnen dit, zij het heel voorzichtig. Leg de klei klaar.

Zet ook meditatieve muziek op. Is je stemming wat gestrest of onrustig, stamp en schreeuw dat er dan nu eerst uit.

Hou een paar handdoeken bij de hand. Een schort omdoen is handig en een plankje/blad om op te werken.

Allereerste opluchting: we gaan niets maken, zeker geen kunstwerk, vaas of asbak. Je gaat op ontdekking naar de werking van je creatieve vermogen.

Huh? Heb ik dat dan? Jazeker. Geen mens is zonder hoezeer dat ook bedolven is geraakt onder stapels vooroordelen en andere foute boel.

Neem nu een klomp klei in je handen. Sluit je ogen en voel wat je in handen hebt. Voel ook wat je handen doen. Maak je geen voorstellingen, maak geen plannen. Ga kneden en knijpen, pulken en trekken, wat je handen ook maar willen doen. Volg dat steeds bewust en geef er geen richting aan. Sta niet in de weg!

Het leuke is: je kunt niets verkeerd doen. Wat er ook gebeurt, wat je ook produceert, het is wat het is, zonder enig ander doel dan bewust worden dat elke vorm mogelijk is, veranderbaar is en van jou is.

Je kunt je handen een tijdje door de muzieklaten leiden en onderzoeken hoe dat is. Dan laat je die handen weer hun eigen gang gaan. Wissel dat wat af. Al die tijd hou je je ogen dicht.

Geniet maar van een oud gevoel, want waarschijnlijk herken je het uit je kindertijd. Niets was lekkerder en zorgelozer dan met zand, water en klei te modderen. Wordt weer even dat kind maar nu met alerte, bewuste waarneming van wat is.

Heb je er genoeg van doe dan je ogen open. Kijk naar wat je gevormd hebt. Kijk naar elke uitstulping, elke hoek, elke bult, elk gat. Voel de substantie van de klei, van de aarde nog in je handen en in jezelf. Laat dan los en verblijf enkele minuten  in de rust van je geest.

 

Stier week 20 Mijn plek op aarde

Je eigen plaats vinden

De ongebreidelde, spontane Ram-energie wordt in het teken Stier gebonden tot vorm. Onbewust krijgt wat tot leven gewekt is gestalte in de wereld en zoekt haar plek in te nemen. Probeer als nieuweling je plek maar eens in te nemen in een bestaande groep. Ook een nieuw geborene staat voor die opgave in het gezin waarin zij terecht komt.  Dat kan heel verschillende ervaringen opleveren die bepalend zijn voor je levenspad. Maar je bent er nu eenmaal, dus voort met de geit, uhh...  nee, stier.

Je plek in de wereld is de plek waar je thuis bent bij jezelf. Daar ben je ontspannen en in je kracht. Als we dat projecteren noemen we het een krachtplek. Natuurlijk zijn er krachtplekken op de aarde, samenstromingen van meridianen, plaatsen waar je kunt opladen of confrontaties kunt aangaan zoals in een Vision Quest. Die kunnen je zeker helpen je individuele krachtplek te ontdekken.

In deze meditatie gaat het om jouw persoonlijke plaats in de wereld, jouw visioen van in de wereld te zijn op een manier die voor jou het meest zinvol en gelukkig makend is. De Vision Quest van de indianen was een inwijding om de eigen plaats in het kosmisch netwerk te gaan voelen en je ermee te vereenzelvigen.

 De zekerheid je verbonden te voelen met jouw plek in de kosmos geeft de mens in de stier-configuratie een sterk gevoel van geborgenheid en veiligheid. Kleine kinderen zie je altijd spelen rondom de rokken van hun moeder. Binnen haar aura voelen ze zich geborgen en kunnen ze veilig spelen en op onderzoek uitgaan.

Juist een Stier-mens heeft de geborgenheid van een vader en een moeder, een opvoeder, een docent, hard nodig. Zonder die veiligheid verzet zij geen stap, komt zij niet in beweging. Dat wordt dan oppervlakkig de luiheid van de stier genoemd, maar die veronderstelde luiheid is in de grond onzekerheid en een gevoel van onveiligheid.

Loop nu eens langzaam door je huis en probeer te voelen welke plek het meest van jou voelt. Dat hoeft niet perse je meditatieplek te zijn. Voel als je zo loopt alle indrukken, alle gewaarwordingen en gedachten en spreek ze hardop uit.

Wil je de energie in huis beter waarnemen gebruik dan je handen.  Vorm met je linker handpalm een omgekeerde schaal met de onderkant dus naar boven gericht. In je handpalm kun je de energie waarnemen.
Je rechterhand lg je op je buik, een paar centimeter onder je navel. (hara)

Loop zo langzaam door je huis en luister naar wat je handen te vertellen. Laat je als het ware roepen door jouw plek. Het zou zomaar kunnen dat je het huis nu anders wilt gaan inrichten!

Heb je jouw plek gevonden dan kune je ook nog een kleine zuiveringsceremonie houden. Leg in een vuurvaste schaal wat salie (reinigend), lavendel (beschermend) en thula (bekrachtigend) en laat dat in rook opgaan. In plaats daarvan kun je ook de verschillende soorten wierook gebruiken.

Eeenmaal gevonden en ingericht, hou jouw plek in ere. Ga er zitten of liggen als je wilt mediteren. Maar je kunt er evenzogoed je werkplek van maken. In ieder geval is het de plek om je in jezelf thuis te voelen.

Stier week 21 Je krachtplek visualiseren

Krachtplaats verbeelding

Nu je met de vorige oefening je krachtplaats thuis gevonden en ingericht hebt, kun je die nog versterken en uitbreiden met deze visualisatie.

Ga in je krachtplaats zitten of liggen. Laat ontspanning overr je heen komen. Geef je over aan het ritme van je ademhalinmg. Rek en strek een paar keer. Let op plekken in je lijf waar spanning zit en adem daar doorheen om die spanning zoveel mogelijk los te laten. In mijn j.l. fysiotherapie ontdekte ik hoeveel spanning ik onbewust vasthield toen hij mijn arm wilde optillen en ik a.h.w. mee optilde.

Ontdek je dat bij jezelf probeer dan los te laten door eerst te spannen met inademen en dan te ontspannen met uitademen.

Sluit nu je ogen en laat je door je krachtplaats dragen. Laat je omgeven door haar magie en laat je omhullen door de rust die zij je geeft. Voel het alsof je zachtjes in een zee van nevelen deint.

Duik dan in het rijk van de fantasie. Laat allerlei beelden opdoemen, eerst vaag en dan steeds duidelijker. Je weet dat je in een zwak verlichte onderaardse ruimte staat, een enorme grot.

De grot is het middelpunt van een labyrint, Je bent niet bang want je weet de weg omdat je kunt vertrouwen op je intuïtie en je innerlijke stem. Die wijst precies de weg, zoals de draad van Ariadne Theseus hielp om uit het labyrint te ontsnappen. (Het labyrint is is de metafoor voor ons levenspad.)

Je laat je nu uit de grot leiden om daarheen te gaan waar je al zo lang naartoe wilt, zolang als je kunt herinneren. Je luistert naar wat je innerlijke stem zegt en ziet hoe die je naar de uitgang van het labyrint leidt. Daar kijk je eens goed om je heen. Waar ben je nu? Het kan van alles zijn, maar waar je nu ook bent, jij wilt er zijn!

Je gaat nu aan het werk om die plek helemaal in te richten naar jouw voorkeur. Je brengt alles aan wat jij plezierig vind en verwijdert wat je stoort. Maak er de plek van die je in je stoutste dromen niet had durven voorstellen. Maar nu is die er.

Als je klaar bent met verbouwen en inrichten laat je die plek op je inwerken. Er schijnt een wonderlijk licht en de lucht ruikt fris en verruimend. Je voelt hoe die plek je enorme energie geeft en je laat die energie haar werk  in jou doen. Oh, wat is dit een vruchtbare plek om te leven, om te werken, om te zijn. Niets ontbreekt.

Dan zie je ineens in een hoekje een deur. Die was je nog niet eerder opgevallen. Hij staat een beetje open. Je gaat er naartoe en stapt door de deur. Je staat in een ruimte die tegelijk oneindig groot en oneindig klein is. Onwezenlijk. In deze ruimte is alles aanwezig wat ooit heeft bestaan en ooit zal bestaan. Hier kun je alles horen, lezen, zien wat je wilt weten. Hier ligt het antwoord op al je vragen, op al je verlangens. Niet rationeel te begrijpen, niet met onze gebrekkige taal uit te drukken, maar met je gevoels-taal, je innerlijk weten.

Met dit gevoel goed in je ziel en lichaam verankerd keer je terug uit fantasieland naar je dagelijkse wereld. Je weet nu dat je krachtplek vooral in je aanwezig is. Je kunt er altijd, elke moment van de dag naartoe om kracht op te doen, om keuzes te maken en beslissingen te nemen.

 

Gratis cursus

Tweeling week 22 Klankmeditatie met OM

Let op: Dit zijn geen tweelingmeditaties. Die moet ik nog schrijven. Tot dan zijn dit ook vijf mooie meditaties. Succes.

OM, de klank van levensenergie

Oefening OM

Ga gemakkelijk in de meditatiehouding zitten. Voeten op de grond of benen gekruist. Adem rustig en gelijkmatig door neus en mond tegelijk. Neem de klak OM in gedachten en neurie die zachtjes in jezelf. Laat klank en adem één worden. Wees je bewust van alle gewaarwordingen en geef ze de ruimte. Misschien voel je bij de inademing een oprijzende beweging, een zacht ontwaken van bewustzijn.

Tweeling week 23 Klankmeditatie met AH

Meditatie op de klank AH

Oefening AH

Ga weer gemakkelijk zitten. Breng je handen voor je buik, op je schoot. Leg de vingers van je rechterhand in die van je linkerhand. Je duimen iets omhoog en de toppen tegen el;kaar. Adem zachtjes door neus en mond. Neurie in stilte de klank Ah met je adem. Laat klank en adem weer één worden. Misschien voel je een heel stille concentratie waarbij je adem heel rustig wordt.

Tweeling week 24 Klankmeditatie HUM

Meditatie op de klank HUM

Oefening HUM

Ga ontspannen zitten. Leg je handen op je knieën met de handpalmen naar boven. Adem zachtjes door neus en mond. Neurie in stilte de klank Hum. Laat klank en adem samenvloeien.  Wees je bewust van alle gewaarwordingen en geef die de ruimte en de tijd. Misschien voel je een scherpe, doordringende bewustzijnstoestand, een gevoel van loslaten bij het uitademen. Een stralend, frisse helderheid.

Tweeling week 25 Klankmeditatie op AUM

Mediteren op de oerklank AUM

Deze benadering van de oerklank is de grondslag van alle Mantra's: aum (uitgesproken: “oomm“), ook wel geschreven als om en ohm. Het is de oorspronkelijke Mantra.

Binnen het hindoeïsme wordt ohm beschouwd als het begin van alles. Aum zou de allereerste vibratie zijn die ontstond ten tijde van de schepping, toen de scheiding optrad tussen 'ik' en 'niet-ik'. En omvat zowel geboorte, dood als wedergeboorte. Op de juiste manier uitgesproken is Aum een sonore zoemklank die, zover de menselijke mond het toelaat, het dichts komt bij de oorspronkelijke scheppingsklank. Het is dezelfde trilling als waarop de Universele energie trilt.

De klank AUM bestaat uit drie afzonderlijk resonerende klanken die geleidelijk in elkaar overgaan:

AH wordt gereciteerd in de navelstreek,

OE achter het borstbeen en

MM in keel-, neus- en voorhoofdsholte.

Er zijn vele manieren om het AUM te doen weerklinken en iedere manier heeft een andere uitwerking.

De meest gebruikte zijn:

de klinker lang aanhouden, wat de omringende wereld beïnvloedt;

de medeklinker zo lang mogelijk aanhouden waardoor de zanger innerlijk beroerd wordt.

Wanneer dit bij het begin van een meditatie gedaan wordt, helpt het de verschillende lichamen harmonisch af te stemmen.

(met dank aan Yoga International)

Gratis cursus

Kreeft week 26 Voor het slapen gaan

Hoe gevoelig een mens onder dit teken ook is, je merkt er soms niet veel van. Zij staat open voor nieuwe ervaringen, maar trekt zich onmiddellijk terug om die te verwerken. Dat kan haar troebelig maken in de ogen van anderen. Je vraagt je dan af: 'Zit er nog een beetje schot in?' De kreeft heeft tijd nodig en soms veel tijd. Tijd waarin zij vooral geborgenheid en veiligheid nodig heeft om uiteindelijk tot een weloverwogen besluit te komen.

Voor de meditatie helpt het om voor jezelf een sfeer van die geborgenheid en bescherming te maken. Voel hoe je ondergedompeld bent in warmte, in licht, in fijne energie zonder enige angst. Richt je meditatieplek ook daarnaar in. En begin dan met de meditatie.

Vóór het slapen-gaan meditatie:

Zorg dat je slaapkamer aangenaam warm is. Laat een zacht licht branden. Geen kaars want die moet je uitblazen! Je zit op je bed. Muziek of mantra's zijn niet nodig. Je mediteert in stilte. Je luistert naar de stilte. Je keert naar binnen en luistert daar naar de stilte. Je houdt je aandacht even bij je ademhaling die haar eigen ritme aanneemt.

Als je wat inzakt of opzij rolt, laat dat gebeuren. Ook kan het dat je vanzelf in de foetushouding gaat liggen. Prima, laat maar gebeuren, als een kind in de moederschoot. Doe dat niet opzettelijk, maar houdt het ook niet tegen.

Neem waar dat er gedachten in je opkomen. Laat ze voor wat ze zijn, ga er niet over nadenken. Neem er gewoon kennis van en keer dan terug in de warmte en geborgenheid van de stilte die in en om je aanwezig is.

Rust in de warmte en bescherming van de allesomvattende moederschoot. Rust....Rust....Rust....

Na 10 tot 20 minuten kom je langzaam weet terug. Je haalt een paar keer diep adem. Rek je lekker uit als na een lange verkwikkende slaap. Laat je dan lekker ontspannen en geborgen in slaap vallen.

Je zult zien dat je 's morgens als een ander mens wakker wordt, vol hernieuwde kracht die helpt om de dag goed te beginnen. 

 

 

 

Kreeft Week 27 Ontmaskeren

Dit is een Osho meditatie die nogal wat inzet vraagt. Doe deze echt zeven dagen. Na drie of vier dagen begint de meditatie pas te werken.

De maan is het heersende teken van kreeft. Zij weerspiegelt het licht van de zon. Weerspiegelen en bespiegelen van het eigen gemoedsleven is de opgave aan wie onder dit teken geboren is. Goed, we gaan aan de slag!

Maak je meditatieplek donker en zet een spiegel voor je neer. Steek een kaars aan die je zo zet dat je het licht op je gezicht valt. De kaars mag niet in de spiegel te zien zijn.

Begin zoals gewoonlijk om zo ontspannen mogelijk te zitten en richt je aandacht losjes op je ademhaling. Breng na een paar minuten je aandacht naar je zwaartepunt, leg je handen in elkaar en laat ze in je schoot rusten.

Kijk nu in de spiegel en richt je blik op je ogen. Doe dat veertig minuten lang, zonder onderbreking en zonder met je ogen te knipperen, ook niet als ze gaan tranen of pijn gaan doen. Blijf alert en geconcentreerd in de spiegel staren.

Wees niet verrast als na een paar dagen je gezicht in de spiegel verandert. Het gaat bewegen en neemt andere vormen aan. Soms herken je jezelf niet in het spiegelbeeld. Wees daar niet bang voor maar neem ze gewoon waar en laat ze komen en gaan.

Volgens Osho zijn wat zich spiegelt allemaal maskers die uit het onderbewust opstijgen, subpersoonlijkheden die je met je meedraagt.

Zou je deze meditatie een maand lang doen dan gebeurt er bij veel mensen iets wat nog veel meer bijzonder is. De spiegel is ineens leeg! Geen spoor meer van jezelf of een van je maskers te bekennen. Eigenlijk begint dan pas de echte staat van in-meditatie-zijn. Wat je dan gewaar wordt is de leegte waarin alle mogelijkheden aanwezig zijn voordat er vormen uit ontstaan. Sluit dan je ogen en verblijf in die leegte.

Open na zo'n veertig minuten je ogen. Rek je lekker uit, maak een paar grimassen om je gezicht weer wat losser te maken. Keer rustig en geleidelijk weer terug naar de dagelijkse routine.

Een waarschuwing is op zijn plaats. Doe deze meditatie niet als je niet in goede geestelijke of lichamelijke conditie bent. Soms kun je erg schrikken van wat je ziet gebeuren. Misschien is het verstandig om iemand in de buurt te houden. Je ontsluit immers de deur naar wat verborgen is.

Bepaal zelf wat je kunt verdragen. Het is niet de bedoeling dat deze meditatie een pijnlijke exercitie is. Dus wordt het je te gortig, maak je dan los van de spiegel, blijf even beschouwen wat er gebeurd is; Haal een paar keer diep adem, ontspan zoveel mogelijk en laat alles losjes van je afglijden. 

 

 

 

Kreeft week 28 Kindervaringen

Aan mijn kleinkinderen ( van 2012, 2015 en 2017), beleef ik weer het vertrouwen en de geborgenheid dat kinderen tot ver in hun kindertijd hebben. Het leven is liefde, het leven is dansen en spelen. Na de pubertijd maakt dat gevoel geleidelijk plaats voor berekening, scepsis en angstige voorzichtigheid zoniet wantrouwen. Dat is natuurlijk jammer maar ook onvermijdelijk, gevoed door de teleurstellingen waar we tegen aan lopen.

Willen we niet door die teleurstellingen in een negatieve spiraal terecht komen, dan moeten we de weg naar onderscheid, wijsheid en compassie vinden. Onze kindervaringen, die nu een innerlijk kind zijn geworden, kunnen ons daarbij helpen. Maak van elke dag een dag op weg naar volwassen-wording, van wijs worden, van rijping. Deze meditatie kan daarbij een hulp zijn. Bij deze meditatie kun je ook ontspannen gaan liggen al is het risico groot dat je wegdroomt. Dat is niet de bedoeling. Blijf alert.

Breng jezelf eerst in de staat van rust, ontspanning en natuurlijke ademhaling. Laat dan je kindertijd aan je innerlijk ook voorbij trekken. Kijk vooral goed naar situaties die je veel pijn hebben gedaan, die je oervertrouwen als kind hebben aangetast.

Onderzoek hoe die teleurstellingen je hebben geholpen om wijzer in het leven te worden, wat je ervan geleerd hebt. Dat is niet altijd gemakkelijk. Soms blijven we liever vasthouden aan de pijn en het aanwijzen van een schuldige. Daar wordt je echter niet wijzer en zelfstandiger van.

Pijnlijke ervaringen zijn een manier om tot meer bewustzijn te komen. Probeer daarom te ontdekken hoe de manier van opvoeden jou gevormd heeft tot wie je nu bent en wat je daaruit kunt leren over jezelf. Het is wat het is, zonder enig oordeel over goed of niet.

Onderzoek ook in welke situaties je de neiging hebt om 'kinderlijk' te worden, gevoed en beschermd te willen worden zonder eigen verantwoordelijkheid. Op wie zou je alle moeite en pijn willen afschuiven? Wie zou het voor je moeten oplossen?

Laat al die gedachten en gevoelns over die ervaringen dan los; laat ze voor wat ze zijn. Richt je aandacht nu op het innerlijk oervertrouwen dat nog steeds in je aanwezig is . Dat vertrouwen helpt je om in nieuwe levenssituaties zelf te handelen zonder kinderlijke afhankelijkheid. Richt je steeds weer op dat vertrouwen, laat het groeien in hart, hoofd en handen.

Zodra je voelt dat je daarin verslapt, neem dan deze meditatie weer op voor een paar dagen. Richt je aandacht weer en maak weer contact met de grond van ons bestaan, het vertrouwen dat liefde is.

 

 

Kreeft week 29 Maantranen

Een speciale volle maan meditatie: De Maantranen

Begin een paar nachten vóór volle maan. Het meest aangenaam is op zo'n warme, beetje zwoele zomernacht, maar  dat hebben we nu eenmaal niet in de hand. Als het even kan doe je deze meditatie buiten, in het bos, in een park, in je tuin.

Ga in je favoriete meditatiehouding zitten en laat de maan op je gezicht schijnen, mits de wolken dat natuurlijk niet verhinderen. Maar goed, schijnt de maan wel dan is dat extra. Leg je handen op elkaar in je schoot, adem naar je zwaartepunt (hara), zo'n 2/3 centimeter onder je navel en laat ontspanning over je heen komen. Voel hoe je middenrif zicht spant en ontspant op het ritme dat je ademhaling op een natuurlijke manier aanneemt. Ga mee in dat ritme.

Kijk dan naar de maan of naar de plek waar die zou moeten staan. Wieg je zachtjes heen en weer en baadt je in het licht en de lucht van de volle-maan-avond. (dat wiegen doe ik altijd vanzelf bij elke meditatie wel. Het helpt om mij om te onspannen en te concentreren tegelijk).

Wanneer je zo geleidelijk aan in de ontspannen maanstand komt, probeer dan of je de maan innerlijk kunt horen. Ontdek welk geluid bij dezez volle maan hoort. Elke volle maan is anders, vandaar. Voel de energie en de trilling van die energie die de maan veroorzaakt, de eb en de vloed. Denk aan de oude sage waarin Vrouwe Maan alle vergeten herinneringen en dromen van de mensen verzamelt. Ze bewaart ze in een zilveren kelk en giet de kelk bij zonsopkomst leeg als dauw voor het leven in een nieuwe dag. Maantranen die het leven voeden.

Herhaal deze meditatie elke avond vóór volle maan. Merk op hoe je langzaam in de ban komt van Vrouwe Maan en hoe je dieper en dieper gaat voelen en beleven. Breng dit gevoel op Volle Maans Avond naar buiten in een subtiele (soefi)dans. Breng het in je beweging en met je adem bevrijd de wereld in. HUM, HUM, HUM...... 

 

 

Gratis cursus

Leeuw week 31 Meditatief dansen

Meditatief dansen
Misschien heb je ooit de dansen van Derwishen gezien. Prachtige Soefidansen die je uren in trance kunnen houden. Die doen we nu niet. Of misschien heb je ooit zo'n dansprogramma  als 'Dansen met sterren' op tv gezien. Hoe houterig en verkrampt beginnen de meeste kandidaten! Zelf ben ik ook geen voorbeeld van iemand die soepel in zijn lichaam zit. Dat geldt voor de meeste westerlingen wel.

Dansen zijn onlosmakelijk verbonden met vele vormen van religie. Carnavalsoptochten zijn er een mooi voorbeeld van; meer dan de versteende processies die ik in mijn jeugd mocht meemaken.

Meditatief dansen breng lichaam en geest tot een eenheid. Ik heb dat meermalen mogen ervaren. Heel bijzonder is het wanneer je dat samen doet. Ik kan het aanraden.

Begin weer met vijf of tien  minuten meditatie zoals je gewend bent. Dat helpt om vanuit rust en aandachtig gewaarzijn te kunnen gaan bewegen.

Kies muziek uit die je mooi of leuk vindt. Het maakt niet uit of je hardrock neemt of de vijfde van Beethoven.
Ga eerst in de Hara-houding staan. Benen iets van elkaar, handen op elkaar gelegd iets onder je navel. Richt je aandacht op de muziek. Adem die in en uit. Laat je door de klanken omspoelen en voel de trillingen in je lichaam.

Je voelt vanzelf wanneer die golven sterk genoeg zijn om erop te gaan bewegen. Laat je lichaam dan gaan. Je danst niet zelf, je bedenkt geen bewegingen en pasjes. Integendeel, je laat je dansen, je laat je bewegen door het ritme en de klanken van de muziek. Wordt je gewaar waar je beweging vandaan komt: vanuit je hoofd, vanuit je schouders, vanuit je borst, vanuit je heupen, vanuit je dijen? Die twee laatsten hebben de sterkste werking.

Met je ogen dicht of omfloerst kun je de beweging zoals die van binnenuit ontstaat heel goed voelen. Verander niets, volg alleen. Laat je los, laat je gaan. Wil je erbij schreeuwen, ook goed maar blijf gericht op de beweging van binnen uit.

Als je er genoeg van hebt of de muziek houdt op, blijf dan eerst nog even staan tot je voelt dat je lichaam weer in rust komt. Neem dan de tijd om nog even te mediteren op wat zich nu in je innerlijk afspeelt.

Leeuw week 32 Het midden houden

Wie in balans wil blijven doet er goed aan in  het midden te blijven. Wat wordt daarmee bedoeld?

Alle religies en esoterische scholen noemen ons hart het centrum, de bron van leven. Zij bedoelen dan niet ons fysieke hart waaraan je geopereerd kunt worden. Ze wijzen naar ons innerlijke hart dat evenzogoed gekwetst en geheeld kan worden. Dat hart voel je ongeveer in  het midden van je borstkas. Maar eigenlijk is aanwijsbaarheid niet zo belangrijk. Het is meer een aanwezigheid die je voelt als je naar binnen gaat met je aandacht.

Waarom het midden houden?
De hele dag door leggen we verbindingen. Soms zijn dat intieme relaties, soms zijn die wat meer afstandelijk. In dat weefwerk van verbindingen zijn wij zelf het centrum. Wij leggen de relaties immers. Dat wil niet zeggen dat alles om ons draait. Alles is centrum, zelfs het kleinste Higginsdeeltje. Alles bestaat immers alleen door de relaties met al het andere. Niets kan op zichzelf bestaan.

Ons hart heeft de functie al die relaties te leggen en in balans te houden. Als we teveel aandacht aan ons hoofd geven krigen we hoofdpijn. Ons hart zegt dat niet alleen: 'ik ben uit balans'. Het zegt ook: 'Doe er wat aan.' Dat kan zijn naar de dokter gaan al is dat waarschijnlijk niet voldoende.

Teveel aandacht geven aan je hart is ook niet zo goed. Een mij zeer geliefde healer is daar op te jonge leeftijd aan gestorven. Zijn hart kon de belasting van het healen niet meer dragen. Tegelijk verminderde de weerstand van zijn andere functies. Een goed contact met je hart is dus van levensbelang.

Een hartmeditatie
Deze hartmeditatie is uit de christelijke traditie, het Jezusgebed. Het is gemaakt door Ignatius van Loyola, stichter van de Jezuiten orde.

In deze meditatie laat je de naam Jezus onophoudelijk weerklinken in je hart. Hoe je dat doet is aan jou. Je kunt je de naam bijvoorbeeld voorstellen 'oplichtend', stralend in je hart, je kunt hem in je hart horen, je kunt hem gewoon aanwezig in je hart voelen. Hoe, dat maakt niet uit.

Zoek een plek waar je een half uur rustig kunt zitten. Mediteer eerst zoals je gewend bent totdat de dagelijkse beslommeringen naar de achtergrond zijn verdwenen.

Laat dan de naam als een mantra in je hart 'schommelen'. Je zult moeite hebben om je aandacht erbij te houden. Dat is niet erg. Zodra je merkt dat je afgeleid bent door gedachten of iets anders, richt je aandacht dan weer op de mantra Jezus Christus.

Het maakt niet uit of je wel of niet gelovig bent. Jezus Christus is zo'n archetype in onze westerse cultuur met een lading van liefde en compassie dat die zijn werk vanzelf doet.

Doe deze meditatie maximaal twee keer per dag, niet meer want overdaad schaadt. Je zult na een week merken dat er iets in je gebeurt. Het kan zelfs zijn dat je een genezingsproces op gang brengt. Hoewel, verwacht beter geen wonderen. Wat te ver is ingedaald is dikwijls onomkeerbaar. Wees dan dankbaar voor de verlichting die deze meditatie zeker brengt.

 

Leeuw week 33 Laat liefde stromen

De mens die onder de energie van de Leeuw geboren is wordt onbewust en onopzettelijk middelpunt van elk gezelschap. Zij is zo stralend en vurig dat alle aandacht vanzelf naar haar gaat. Ongeacht of ze vrolijk of humeurig is.

Dat vindt ze niet altijd prettig. Ze kan overprikkeld raken en trekt zich dan het liefste even helemaal terug. Dat wordt dan grillig genoemd. Zij leert echter op deze manier verhoudingen in evenwicht te brengen.

Dit verandert wanneer de leeuwmens in haar groei de stap kan zetten om haar energie en warmte aan anderen te geven. Mensen zullen zich dan aan haar opladen en zich in haar liefde koesteren.

Een manier om die liefdesenergie te ervaren is deze liefdesmeditatie. (Er zijn natuurlijk veel meer liefdesmeditaties, zoals de boeddhistische Metta beoefening)

Begin de meditatie op de manier die je gewend bent. Kom tot rust in lichaam en geest. Leg je handen op elkaar in je schoot. Adem rustig in je natuurlijke ritme.

Breng nu je aandacht naar je hartstreek. Voel je hartenergie, zoals beschreven in de oefening van vorige week. Voel hoe er een kruispunt, een verhoging van energie is net boven je hart. Wordt je bewust van de aard, het karakter van die energie. Hoe voelt die aan?

Dit verhoogde, sterk stromende punt kun je zien als de bron waaruit de Levensenergie, de energie van Allesomvattende Liefde onophoudelijk stroomt en leven geeft aan je geest, je lichaam en je omgeving.

Laat Liefde stromen, vul de hele ruimte waarin je bent met deze stralende energie. Je zult merken dat je omgeven wordt door  een gevoel van warmte, van ruimte. Je kunt opmerken dat jij zelf die bron van liefde in je hebt.

Je bewustzijn verandert in een zachte, warme en alles doordringende liefdesenergie. Wieg jezelf in die liefde zoals een moeder haar baby. Laat jezelf één worden met liefde. Zing zachtjes in jezelf 'ik ben in liefde geboren. Ik ben tot liefde gekomen'.

Laat na deze ervaring de meditatieve staat van zijn los. Rek je goed uit, adem een paar keer diep en sudder nog wat na. Kom dan helemaal terug in de werkelijkheid van alledag en probeer het gevoel van 'liefde te zijn' zoveel en zolang mogelijk mee te nemen.

 

 

Gratis cursus

Maagd week 35 Karma Yoga

Karma heeft zijn oorsprong in het Sanskriet waarin het 'doen' betekent. Psychologisch verwijst het naar de wet van oorzaak en gevolg. Iedere handeling, ook de handeling van niet-handelen, positief en negatief, heeft haar bedoelde en onbedoelde gevolgen, kenbare en onkenbare. Ieder 'doen' veroorzaakt een rimpeling in ons tijd-ruimte continuüm en die aan andere rimpelingen raakt en zich zo begeeft in een onvoorspelbare kosmische dans en nieuwe scheppingen baart.

Je kunt dus de gevolgen van je handelen maar heel beperkt overzien. Toch ben je ten volle verantwoordelijk voor je handelen. Het is jouw antwoord op wat zich voordoet in je leven en van niemand anders.

Wie karma-yoga beoefent is , of liever wordt zich steeds bewuster van die verantwoordelijkheid. De yogi oefent zich in bewust handelen, in het vermijden of herstellen van negatief, dwz schade veroorzakend handelen. Door die praktijk opent zich voor haar een steeds meeromvattend bewustzijnsveld.

Karma-yoga is niet de gemakkelijkste weg. Je doet met opzet aan het gewone dagelijkse en maatschappelijke leven mee. Maar je oefent om dat te doen zonder je te hechten aan persoonlijke resultaten. Jouw doel is om inzicht te verwerven in de werking van de alomvattendheid, gevoel te krijgen hoe alles verbonden is met alles, een kosmische weten.

Probeer deze week eens om je bewust te zijn van al je handelen en van de gevolgen van je handelen. Doe dat tijdens het handelen zelf of er vlak na. Meestal kijken we eerst even terug, in een reflectie. Pas als we gewend zijn aan permanent reflecteren valt de reflectie samen met het handelen. Dat is permanent bewustzijn, ogenblikkelijke reflectie tegelijk met wat je ook maar doet.

 

 

 

Maagd week 36 Meditatief wassen

Inleiding

Mensen die onder de energie van Maagd zijn geboren kunnen de neiging hebben een pietje precies te zijn. Alles op orde, allen overzichtelijk, alles op zijn plaats. Er zijn natuurlijk veel meer factoren die bepalen hoe sterk dit zal zijn. Ik herken het wel bij een vriendin van ons. In haar atelier én in haar huis ligt elke pen op zijn plaats, heeft elke plant een vaste plek. De kern daarvan is het ontwikkelen van onderscheidingsvermogen dat orde en logica kan aanbrengen in de voorgaande fysieke en emotionele processen van het individu. Een ander aspect is dat de ontstane en verworven bekwaamheden in relatie gebracht gaan worden met de omgeving. Vandaar dat over deze energie dikwijls gezegd wordt dat ze leert dienen in overgave.

Meditatief wassen

De meest intieme orde is misschien wel de zorg voor je eigen welzijn, zowel fysiek als geestelijk. Deze meditatie is een mooi ochtendritueel waarmee je de dag fris en schoon begint. Je doet het namelijk onder de douche. Ik doe dit ritueel al jarenlang, een gewoonte die ik opmerk wanneer ik hem niet doe.

Stap 1

Ik zorg ervoor dat ik eerst stevig op mijn benen sta en ontspanning over mijn lichaam laat komen. Rustig ritmisch ademhalen en bewust aandacht geven aan wat ik ga doen en aan  wat mijn intentie is.

Als je een bad hebt kun je even in bad gaan liggen met een lekker geurende olie. Niet te lang, meer om innerlijk nog wat verder te ontspannen.

 

Stap 2

Stap onder de douche en begin jezelf heel bewust te reinigen. Concentreer je op het wassen. Neem elke beweging nauwkeurig waar en wees je steeds bewust van je intentie. Voel hoe je met elke handeling steeds schoner wordt. Laat het water elk vuiltje wegspoelen, het doucheputje in. Stel je voor hoe al het vuil, alle vervuilende deeltjes die aan je kleven zo van je afspoelen en opgenomen worden door de aarde.

Stap 3

Stel je tegelijkertijd voor dat je hele energetische systeem op die manier gereinigd wordt. Dat alle negatieve emoties en gemoedstoestanden van de nacht van je afglijden. Alle beperkende gedachten en weerstanden die je gevangen houden worden door het water dat over je heen klettert, weg gespoeld.

Voel hoe je uiterlijk én innerlijk fris en schoon bent als een bloem in de ochtenddauw. Geniet van dat gevoel van zuiverheid en puurheid.

Beeindiging

Het hoeft geen uren te duren. De eerste keren neem je er de tijd voor. Later roep je het reinigingsgevoel vanzelf op als je bewust gaat wassen. Drie minuten is dan zelfs genoeg. Sluit het wassen af met een zacht badlaken om je te drogen. Eventueel kun je jezelf verwennen met een lotion of huidcreme. Sluit heel bewust en ritueel af.

Heb je een keer geen gelegenheid om te douchen dan kun je deze manier van wassen ook, lekker liggend in je bed, doen met je voorstellingsvermogen. maar eerlijk gezegd, een heerlijke douche mis ik dan wel even. Geniet ervan.

 

 

 

 

 

Maagd week 37 Kleine handelingen

Inleiding

Dit is een meditatie die alle kleine gewoonten in je aandacht brengt. Afkomstig uit Birma en de daar overwegend theravadische traditie. De beoefening van deze meditatie lost kleine routines op doordat je bewust wordt van elke handeling die je verricht. En je zulkt merken, dat zijn er nogal wat. Bijvoorbeeld zoals ik nu aan het typen ben. Welke bewegingen maak ik allemaal wel niet, wat is elke  bijbehorende intentie en welk gevoel reageert voortdurend daarop?

Als je de routines bewust wordt zijn het geen routines meer maar bewust intentionele handelingen. Je ervaringen worden dieper en de betekenis van het alledaagse wordt minder oppervlakkig.

Stap 1

Ga voor de eerste oefening in meditatie zitten zoals je gewoon bent. Sluit je ogen. Haal heel bewust adem. Zeg zachtjes tegen jezelf: nu adem ik in; nu adem  ik uit. In de pauze daartussen voel je hoe je zit. Neem bewust waar welke spieren je gebruikt, waar je de grond raakt. Verder niets.

Stap 2

Je staat rustig op en gaat langzaam lopen. Je ene voet voor de andere zetten, stap voor stap. Wees je bewust van elke beweging. Zeg zachtjes tegen jezelf: nu til ik mijn rechtervoet op; nu beweeg ik mijn rechtervoet naar voren; nu zet ik mijn rechtervoet neer; nu wikkel ik mijn rechtervoet af; nu verplaats ik  mijn gewicht naar mijn linkervoet. Geef dus steeds letterlijk woorden aan elke beweging en verandering.

Stap 3

Dit is oefenen in het dagelijks leven. Zeg zodra je wakker wordt tegen jezelf: ik ben me volledig bewust van alles wat ik doen. Begeleid wat je doet en je bedoelingen met woorden: 'nu kom ik overeind; nu zwaai ik mijn rechterbeen uit bed', en zo verder.

Je neemt op deze manier zelfs de kleinste gewoontes waar. Je doet alles met aandacht. Zo leer je om vanzelf en zonder inspanning alert te zijn op alles wat je doet en op wat zich voordoet. Je gaat door deze oefeningen  meer verbanden ontdekken en samenhangen die je eerder ontgaan zijn. Kortom, je gaat meer begrijpen van eenheid, juist door je bewust te zijn van onderscheid.

Maagd week 38 Schrijfmeditatie

Inleiding

Deze meditatie maakt gebruik van schrijven. In vroegere tijden vond men een mooi handschrift belangrijk. Mijn moeder was zo iemand die mooi heeft leren schrijven, sierlijk, elegant en vooral goed leesbaar. Zo schrijven kost wat tijd, het gaat een beetje in slow motion. Dat heeft een functie. Door de tijd te nemen ben je bewuster van wat je wilt schrijven. Je legt meer gevoel in wat je schrijft omdat het schrijven uit je lichaam, uit je hand komt. Je lichaam liegt niet, het laat overduidelijk zien wat jou beroert. Omdat met de hand schrijven de wirwar van gevoelsleven vertraagt kun je orde aanbrengen in die wirwar en preciezer tot uitdrukking brengen waar het je om gaat. Met meditatief schrijven kun je nog dieper in die wirwar duiken.

Stap 1

Leg een schriftje in je schoot en een balpen, potlood of vulpen erbij. Begin eerst met de meditatie die je gewend bent. Ontspaan geest en lichaam op het ritme van je ademhaling. Breng je aandacht naar je zwaartepunt (hara). Voel wanneer je in voldoende meditatieve staat bent om aan de oefening te beginnen.

Stap 2

Schrijf heel traag een tekst op die veel voor je betekent, die je in je hart raakt. Dat kan een gedicht zijn, een paragraaf uit een boek, een hexagram van de I-Tjing of een psalm. Schrijf heel bewust en  merk elke beweging op.: hoe je het potlood naar boven laat gaan, hoe je krullen maakt, hoe je naar beneden gaat en je letters aaneen rijgt.

Stap 3

Neem een onderwerp in gedachten dat enigzins belangrijk voor je is. Dat kan een fantasie zijn maar ook iets echts. Volg met je pen je gedachten die over dat onderwerp opkomen. Laat er niets tussen komen, Je denkt en je schrijft, onmiddellijk, synchroon. Laat het proces als stromend water zijn.

Stap 4

Mediteer met gesloten ogen, pen in de aanslag op het papier. Alles wat aan je innerlijk oog voorbij trekt zet je op papier, zonder te kijken. Dat kunnen woorden zijn maar ook krabbels, tekeningen. stippen. Laat gebeuren wat gebeurt met ontspannen aandacht. Je zult misschien opmerken dat dezelfde dingen, gedachten of beelden steeds terug komen. Schrijf die op.

Doe dit totdat je er genoeg van hebt. Mediteer nog vijf minuten over de resultaten. Sluit af op je eigen manier.

Gratis cursus

Weegschaal week 40 Vredesmeditatie

Inleiding

Met weegschaal begint de tweede fase van de sterreninvloed. De individualiteit heeft haar plaats gevonden. Ze weet hoe ze haar kwaliteiten in de wereld kan zetten. Nu gaat het om uit de cocon te stappen en De Ander te ontmoeten. Dat er andere soortgenoten rondlopen heb je in tweelingfase al ontdekt. Nu gaat het om de Unio, de vereniging. Op zoek naar het dynamische evenwicht dat verbondenheid met Je Onbekende Partner nieuwe scheppingen kan teweegbrengen.

Je gaat je in grotere gehelen bewegen, meer mensen ontmoeten, je netwerk uitbouwen en lid worden van gemeenschappen en geestverwanten.

De emotionele gebondenheid uit de eerste zes ontwikkelingen kan nu plaats gaan maken voor emotionele en misschien ook geestelijke verbondenheid.

Iemand die geboren is onder invloed van de Weegschaalkrachten zal als geen ander gevoelig zijn voor tegengestelden en polariteiten. Zij zal zich onrustig en onaf voelen zolang die polariteiten niet verenigd of overstegen zijn.

Deze gevoeligheid zorgt ook voor een onophoudelijk wikken en wegen met het risico dat daar nooit een eind aan komt. Piekeren, nog eens bekijken, uitstellen, het kleinste korreltje zout mee wegen. Vrouwe Justitia heeft het er maar druk mee. Kiezen voor het een of het ander is een martelgang.

Geboren onder de Weegschaalconstellatie ben je uitermate gericht op je omgeving. Je voelt elke spanning en wilt die oplossen. De zoekt de vrede en de harmonie, die geven pas rust. Het gevaar is groot dat je een kameleon wordt en met alle winden mee waait om de lieve vrede maar te bewaren. Maar in plaats van jezelf in de verbinding te vinden raak je dan juist van jezelf vervreemd. De uiteindelijke verbinding en vrede liggen dan ook niet op het emotionele en materiële vlak maar ontstaat in meer geestelijke domeinen.

Vredesmeditatie

Begin eerst jezelf klaar te maken voor de meditatie met de voorbereidende ontspanning en aandacht. Voel jezelf eenpuntig en geconcentreerd worden.

Richt je dan op het gevoel dat vrede en harmonie in je teweeg brengen. Laat de energie van dat gevoel door heel je lichaam en aura stromen. Luister diep in je innerlijk en voel de trillingen daarbinnen. Laat die vredesenergie je omspoelen, door je heen spoelen, als een warm bad. Voel hoe je vrede en harmonie gaat uitstralen.

Stel je nu voor dat de energie van vrede en harmonie als een aangename ochtendnevel de ruimte vullen waarin je mediteert. Vandaaruit verspreidt die nevel zich verder, breidt zich uit over de mensen die je na staan, die je dichtbij voelt. Nog verder omvat de vredesnevel alle mensen die je kent én die je niet kent, vriend en vijand, alle levende en voelende wezens.

Raak je het gevoel kwijt, keer dan terug naar je innerlijk, naar de energiestroom in jezelf en laat die naar buiten stromen zoals die wil. De verbinding met anderen gebeurt vanzelf want dat is de aard, het karakter én de kracht van die energie die jij bent. Je hoeft dus niets speciaals te doen.

Als je zelf zo vredig en in harmonie bent, zonder oordeel, zonder doel, zonder bedoeling, leeg als de heldere lucht, zal het je niet moeilijk vallen de goddelijke kern in ieder mens te herkennen. Dat is weten en voelen, niet begrijpen en verwoorden.

Die vrede zonder oordeel en zonder intentie straal je nu ook na de meditatie uit. En het wonderlijke, ze keert naar je terug vanuit het hart van ieder die je ontmoet. Als er in jou geen weerstand meer is naar de ander zal die er vanuit de ander meestal ook niet naar jou zijn. Mooi is dat.

Weegschaal week 41 De wereld is geluid

Brahma, de wereld is geluid

Jaren geleden kocht ik een dik boek 'Brahma, de wereld is geluid'. Het deed me denken aan de Genesis uit het oude testament. 'God sprak het woord: "Er is licht en er was licht". Het woord vormt zich uit gedachten en emoties. De grond van beiden is energie, trilling. Vóór de Big-Bang, zegt men, was er alleen maar straling, energie. Op enig moment was daar ineens de vorm, de materie. Overdenk het maar voor wat het waard is.

Een partner-trilling meditatie.

Vraag je meest intieme partner om met je mee te doen. Alhoewel, ik heb deze meditatie op een wat vrije wijze met een Australische Maharadji volgelinge in Mexico gedaan. Dat was een bijzondere ochtend ervaring na een opwindende nacht.

Steek een speciale wierook aan die exclusief voor jullie is en niet voor andere doeleinden gebruikt gaat worden.  Hou het licht gedempt, alleen een paar kaarsen.

Ga, als het kan in je blootje, tegenover elkaar zitten. Doe een blinddoek voor je ogen of een laken over je hoofd. Hou elkaars handen kruislings vast.

Wacht nu eerst samen tot alle opwinding en alle verwachtingen naar de achtergrond van je waarneming verschoven zijn. Zit zo een tijdje in stilte tot je gewend bent. Begin dan zachtjes te zoemen. Een half uur lang met gesloten ogen en alleen fysiek verbonden met de handen.

Voel hoe het gezoem trilt. Voel hoe jullie trillingen zich vermengen en in elkaar doordringen. Je kunt gewaarworden dat de trillingen, jullie energieën  versmelten. Dat jullie versmelten en verenigen op een bijzondere manier.

Laat elkaar na een half uur zachtjes los en blijf nog een kwartier in stilte zitten. Doe het laken van je hoofd of de blinddoek af. Beëindig dan deze meditatie op je eigen manier.

 

 

Weegschaal week 42 Meditatie op kunst

Introductie

'Alles van waarde is weerloos"stelde Lucebert. Kunst is weerloos. Zowel tegen miljoenen biedende verzamelaars als tegen bezuinigingen van de zittende magistraat. De waarde van kunst is de expressie van het onuitsprekelijke in vorm. De kunstenaar dient als kanaal, als boodschapper en die wordt meestal vermoord.

Kunst kun je alleen  innerlijk verstaan. Ik moet altijd een beetje lachen om de rondleidingen in musea. De gids vertelt meestal leuke weetjes en wat technische details. Maar daarmee doe je een kunstwerk geen recht. Je moet het voelen en dat gevoel kun je alleen innerlijk ontdekken. Hopelijk helpt deze meditatie daarbij.

Kunstmeditatie

Neem een kunstwerk wat jou wel aanspreekt maar waar je niets van 'snapt'. Dat kan een gedicht van Rilke of Lucebert zijn; een pianosolo van Keith Jarreth of de Messias van Handel, een schilderij van Wilmink of een beeld van Dumas.

Of struin wat rond in je verzameling esoterische boeken, spreuken, kaarten of religieuze iconen en kies daar iets uit.

Zet of leg het werk voor je neer. begin je meditatie zoals je gewoon bent. Geef je over aan het ritme van je natuurlijke ademhaling. Centreer je aandacht en trek die naar binnen. Laat de wereld even voor wat die is.

Kijk nu naar het kunstwerk. Als je er over gaat nadenken, schuif die gedachten dan naar de achtergrond. Geef ze geen aandacht. Probeer zo leeg mogelijk waar te nemen. Leef je in in de beelden, de ritmes, de melodieën. Vereenzelvig je ermee en voel dat er meer is dan alleen de vorm, het woord, de melodie. Probeer de trilling te voelen die het kunstwerk in je teweegbrengt. Die trilling is wat de kunstenaar waarschijnlijk heeft bewogen dit te maken.

Laat je door die trilling meenemen naar de wereld vóór de Big-Bang, de wereld waar alles nog ontstaan kan, nog gestalte moet krijgen.

Als je deze meditatie een week lang elke dag doet met hetzelfde kunstwerk begint je waarneming te veranderen. Je merkt het vanzelf wel. Stap je daarna een museum binnen dan kijk je voortaan met heel andere ogen. Met innerlijke ogen.

 

Weegschaal week 43 Je innerlijke partner

Inleiding

Als jij een man bent leeft er binnen in je een vrouw, de anima. Ben je een vrouw dan leeft in jou een man, de animus. Dat is onze Onbekende Partner die we meestal projecteren op onze partner van vlees en bloed. Het is de moeite waard om die innerlijke partner te leren kennen want hij of zij kunnen je het leven behoorlijk zuur maken of in vreemde richtingen sturen.

Pas wanneer je vrede sluit met die andere, innerlijke wederhelft en ermee samensmelt, ben je meester over je eigen leven, hoe vreemd dit misschien ook klinkt. En passant kun je relatieproblemen die daar mee samenhangen uit de weg ruimen.

Innerlijke partner meditatie

Begin je meditatie zoals je gewend bent. Ga op je gemak liggen of zitten. Bereid je voor. Trek je aandacht naar binnen, houd je concentratie eenpuntig. Laat de wereld en wat je zintuigen erover te melden hebben even op de achtergrond.

Laat je lichaam ontspannen wegzakken in de grond. Ga nu met je aandacht je lichaam binnen. Voel dat dit lichaam een man is of een vrouw is. Voel ook hoe dat voelt. een man te zijn of een vrouw te zijn. Laat dat een tijdje op je inwerken, onderzoek al je gewaarwordingen zonder oordeel. Corrigeer niets.

Na een tijdje stel je dan voor hoe het zou zijn als je het lichaam van een vrouw of een man hebt. Neem waar hoe dat is en hoe dat aanvoelt. Neem genoeg tijd om dat tot in elk detail te ervaren. Langzaam zal er dan een beeld oprijzen in je voorstellingsvermogen hoe het werkelijk zou zijn als je van het andere geslacht zou zijn. Je gaat het voelen alsof het echt zo is.

Stel je vervolgens voor hoe je met dat andere lichaam in je leven van nu zou staan, in je werk, in de omgang met vrienden, in je zorg voor kinderen. Welke verlangens en wensen zou je kunnen vervullen, Wat zou je in deze rol verwachten van degene die jein het echt bent. (wat verwacht de innerlijke vrouw/man van de uiterlijke man/vrouw).

Breng deze voorstellingen nu in relatie tot je partner van vlees en bloed. Merk hoeveel en welke innerlijke wensen je verwacht dat jouw partner voor je moet vervullen. Je geeft haar/hem nogal een taak!

Overdenk nu wat jij als man/vrouw van je innerlijke partner nodig hebt om zelfstandig te kunnen leven zonder je partner van vlees en bloed te belasten met je projecties. Laat alles vrijelijk in je opkomen op welke manier dan ook. Corrigeer niets, neem het alleen op.

Ontdek op welke manier jouw mannelijke én vrouwelijke kant in jou leven concreet gestalte kunnen krijgen zodat je voortaan een heel mens bent. Je hoeft je andere helft niet meer in de achterkamertjes van je bewustzijn op te sluiten. Beëindig nu de meditatie op jouw eigen manier.

Meestal moet je deze meditatie een paar keer doen om het steeds duidelijker te krijgen en steeds dieper te voelen. Ik kan het je aanraden want je brengt zeker weten een hele verlichting en meer geluk in je relatie.

Gratis cursus

Schorpioen week 44 Sterven en weer opstaan

Inleiding

Tijdens de groei van het persoonlijke is de Stierenergie  de drijvende kracht in de tweede fase van het individu-wordings proces. Dit proces wordt vertegenwoordigt door de eerste zes huizen van de horoscoop.

De energie van de Schorpioenconstellatie is de drijvende kracht in de tweede fase van evolueren naar de sociale en kosmische mens. Dit is de uitdaging in de tweede helft van je horoscoop.

In het vorige teken stimuleert de weegschaal-energie naar het ontdekken en samensmelten met De Ander, zowel uiterlijk als innerlijk. Dat is leren samengaan, leren samenwerken, leren tot eenheid te komen.

De energie van Scorpio duwt je nog een stukje verder. Zij daagt je uit om je leven en samenleven vanuit een nieuw perspectief te gaan zien.

Kun je van 'ik' naar 'wij' in voelen en denken? Dat zou een grote verschuiving voor je zijn. Je kunt dat in de intimiteit van seks beleven, het ik is er dan even niet meer. De fundamentele kracht achter seks is trouwens niet de lust maar het voortbestaan van de soort, de gemeenschap. De lust is voor ons mensen een mooie opsteker.

De essentie van de Schorpioen-energie voelt vooral als de innerlijke aankondiging van een nieuw beginnen. Je weet innerlijk, intuïtief al lang dat het oude niet meer voldoet. Je voorvoelt het nieuwe al. Je weet alleen niet hoe dat nieuwe vorm gaat krijgen.

Dit nieuwe is niet zomaar nieuw. Het is vooral nieuw vanwege een verandering van je bewustzijn. Je wordt uitgedaagd om meeromvattend te gaan begrijpen, te gaan waarnemen, te gaan handelen.

Daarom is het teken Schorpioen vanouds het teken van sterven en nieuw leven, van opruimen en schoon beginnen. Dat kan zich op elk vlak van je bestaan voltrekken.

Mediteren op afsterven en weer opstaan

De herfst laat zich al voelen in verandering van licht. Weemoedig nemen we afscheid van de zomerkracht. Zoek een rustig plekje, als het kan buiten tussen de bomen of in het veld. Neem je gewoonlijke meditatiehouding aan. (je hoeft echt niet in lotushouding te gaan zitten.)

Keer naar binnen en voel eerst wat je stemming is. Doe eventueel je bodyscan om wat meer te ontspannen. Laat je adem tot een rustig en natuurlijk ritme komen.

Richt na vijf minuten je aandacht op je innerlijke verbeelding. Op het scherm van je geest verschijnt een bosrand. De zon staat laag en werpt een rode gloed over de bomen. Het is al goed fris. De wind wordt sterker en brengt kou met zich mee. De laatste bruine bladeren dwarrelen van de bomen. De grond is hard, het gras dor en droog. Een laag rottend loof bedekt de grond onder de kale bomen. Hun takken steken als een skelet zwart af tegen de blauwkoude hemel. Je huivert. Je voelt de dood.

Maar nog voordat dit gevoel je helemaal in bezit neemt valt je een lichte beweging op. Eeen muisje ritselt door het blad en tussen de gevallen takken. Het llopt druk heen en weer en verdwijnt. Boven je zie je een eekhoorn langs de boomstam omhoog schieten, de wangen vol wintervoorraad. Slimme eekhoorn, die bereidt zich al voor op een paar vrieskoude maanden. Zo gaat het leven door in stille afwachting van de lente die beslist weer komt.

Je vlogt in je gedachten deze sporen van leven. Je ontdekt dat onder de eerste laag aarde zaadkorrels liggen te wachten, sommige al met hun eerste knoppen. Onder die grafdoek van rotting en ontbinding gedijt het nieuwe leven. Het oude voedt het nieuwe. Je voelt hoe de natuur ook nu een stroom is vol energie en kracht. Zij schept leven uit de dood. Altijd weer, zonder begin. Zonder eind.

Laat nu een tijdje in je opkomen wat deze ervaring je ook maar brengt. Adem dat in en uit, als op het ritme van diezelfde natuur. Ga niet nadenken en uitspinnen. Volg eenvoudig wat uit de natuurlijke staat van je geest verschijnt en weer verdwijnt.

Adem dan een paar keer diep in en uit, rek je uit en open je ogen. Beëindig dan deze meditatie.

 

 

 

 

Schorpioen week 45 De uitdaging

De Schorpioen-constellatie daagt je uit om moedig te zijn. Het vraagt altijd weer minder of meer moed om stappen te zetten voorbij je comfortzone. Schorpioen kan je naar nieuwe bewustzijnsgebieden, nieuwe perspectieven brengen. Om de moed daarvoor te laten groeien  is deze meditatie.

Ga voor deze meditatie bij voorkeur op de grond op een deken liggen. Breng jezelf eerst in de rust en aandacht van mediteren. Geef je over aan het ritme van je natuurlijke ademhaling. Voel je lichaam zwaar worden, steeds zwaarder, steeds zwaarder. Je handen, je armen, je schouders, je nek, je romp, je benen, je voeten. Voel hoe ook je hoofd en je gezicht diep ontspannen in deze zwaarte.

Richt je aandacht nu op je innerlijke verbeelding, alsof je in een bioscoop zit. Je ziet jezelf nu verschijnen aan de rand van een dicht, ondoordringbaar oerwoud. Je weet dat je door die jungle naar de andere kant moet. Maar hoe kom ik daar? Waar begin ik? Waar is er een ingang en doorgang?

De eerste stappen liggen nu achter je. Je bent begonnen. Je staat midden in het oerwoud. Reuzegrote bomen buigen zich over je heen en onttrekken de lucht aan je zicht. Lianen slingeren om je heen zonder dat je weet of het lianen  of slangen zijn. Het voelt heel vochtig en warm. Het zweet gutst over je lijf. Overal hoor je gekrijs en gebrul van dieren en geritsel langs je voeten. Het lijkt je soms toe dat je in een groene gevangenis beland bent.

Maar, je hebt geen keus. Je moet verder. Je moet door die hoge, dikke, groene muur zien te komen. Je haalt diep adem en stapt verder. De lianen dreigen je vast te houden. Je voeten zinken weg in de drassige bodem. Je ziet geen hand voor ogen meer. Het groen zit bijna op je huid, omsluit je totaal.

Je bent nu helemaal alleen, omsloten, zonder tekens, zonder signalen, zonder enig uitzicht. Maar je weet: 'Ik moet door. Ik moet verder. Er komt hier een eind aan. Het oerwoud zal zich openen.' En je gaat verder, soms op de tast, soms met je ogen dicht, maar altijd verder. Je geeft niet op.

Dan, je bent bijna aan het eind van je krachten, opent het oerwoud zich. Je staat aan de rand. Je staat in het licht. Je ademt de frisse lucht in en de zon lacht je tegemoet. Beneden, voor je, ligt een dal. Een met een vreugdevol gemoed daal je af, zonder enige inspanning.

Je ademt nu een paar keer diep in en uit. Je rekt je uit terwijl je de vreugde nog voelt. Je doet je open open en beëindigt de meditatie.

 

 

 

Schorpioen week 46 Weg met die spanning

Overgangen in ons leven brengen meestal spanning met zich mee, een worsteling tuusen vasthouden en loslaten. Met deze meditatie onderzoek je wat die spanningen met je doen, lichamelijk en emotioneel, en hoe je die kunt verminderen.

Zorg dat je 20 - 30 minuten niet gestoord kunt worden. Begin met de meditatie zoals je gewend bent, maar doe juist niet de bodyscan.  Kom in een rustig en natuurlijk ademritme.

Na vijf minuten begin je de spanningen op te zoeken, zowel in je lichaam als in je gevoel. Hou die spanningen vast en vergroot ze. Bal je vuisten, bijt op je tanden, wordt boos, woedend, razen. Maar vooral, hou dat vast. Laat die spanningen, hoe groot ze ook worden en hoe ze ook in je rond razen, niet ontsnappen. Hou de druk op de ketel en verhoog het nog wat meer. Wow, je voelt alsof je op ontploffen staat. Maar dat doe je niet, vijftien minuten lang.

Blijf stil zitten, met alle krampen en spanningen in je. Schreeuw niet, brul niet, blijf stil zitten. Let op wat er gebeurt. Na enkele minuten laat je dan de spanningen uit je weg stromen, alsof je een ventiel opent. Blijf wel stil en rustig zitten. Ga niet tekeer, doe het gecontroleerd.

Als je weer ontspannen voelt, rek je dan uit, beweeg wat, open je ogen en beeindig de meditatie.

 

Schorpioen week 47 Metamorfose

In Oosterse tradities is Verlichting zo ongeveer de grootste verandering die nagestreefd wordt. Zowel Tantra als Dzogchen en Raya-Yoga zijn wegen die daar naartoe leiden. Dat zijn niet de gemakkelijkste wegen en zeker niet om alleen te bewandelen. Dus, voel jij je geroepen die spirituele weg te gaan, zoek dan een goede leraar.

Ondertussen kun je wel oefenen met loslaten, een van de moeilijkste en minst begrepen fase van spirituele ontwikkeling. Om je op weg te helpen deze meditatie over creatieve destructie en het herrijzen uit de as, de metamorfose.

Zoek je meditatieplek op. Ga zitten of liggen. Neem de tijd om je thuis te voelen en aanwezig te zijn. Voel hoe je zit of ligt. Voel hoe je gedragen wordt door de aarde, neem de contactplekken in je lichaam gewaar. Geef je langzaamaan steeds meer over aan dat gevoel gedragen te worden, door de grond, door de aarde, door de wereld. Laat je controle steeds meer los, je hoeft niets te doen, niets vast te houden. Je wordt gedragen zoals een moeder haar baby draagt.

Laat jezelf nu dieper wegzinken, met elke uitademing verder en dieper. Je ligt daar gewoon, zonder iets te willen, zonder aandacht voor gedachten of gevoelens.

Terwijl je lichaam steeds zwaarder wordt wordt je ademhaling juist steeds lichter, steeds vrijer. In deze toestand van volslagen ontspanning en rust stap je nu over de drempel, het huis van jouw binnenwereld in. Hier woont jouw ziel.

Dit huis van jouw ziel heeft verschillende kamers. Op de deuren staat welke binnenruimte het is, bijvoorbeeld: 'werk', 'relatie', 'wereldbeschouwing', 'doelen', 'wensen'. 

Zoek nu naar de kamer die jouw grootste levensconflict bevat. Ga daar als eerste naar binnen. Kijk goed rond. Neem alles in je op. Laat beelden opkomen uit welke hoek deze conflicten komen. Dat wil zeggen, hoe jouw eigen wil, jouw vooronderstellingen en eigen opvattingen botsen met het creatieve universum of, zo je wilt, God.

Open dan het raam van dit vertrek en laat al je verzet tegen de creatieve stroom van het Leven als zeepbellen de lucht in vliegen. Probeer eens hoe het is om te zeggen 'Uw wil geschiedde'.

Blijf hier bij stilstaan tot je het in je hart voelt, tot de overgave door je heen stroomt van top tot teen. Tot je zonder schroom kunt zeggen: 'Laat het creatieve Universum, laat God door mij werken. Ik ben bereid.'

Wow. ik kan je vertellen, dat is echt een heel speciaal gevoel. Je herkent het wanneer je het voelt. Het is zonder gedachten, zonder woorden, zonder iets. Het is Schorpioen.

Als je wilt kun je nu nog andere kamers binnengaan of ze als aanleiding gebruiken voor verdere meditaties. Wil je de meditatie beëindigen haal dan een paar keer diep adem, open je ogen en kom in beweging.

Gratis cursus

Boogschutter week 48 Lichtmeditatie

In Schorpioen ben je door een proces gegaan van loslaten en overgave aan de stroom van het Leven. Dat heeft een grote verandering teweeg gebracht. 'Niet mijn wil maar uw wil geschiedde. Dat zijn door de religie gehackte zinnen maar daarom niet minder waar. Je hebt een nieuwe, ontspannen levenshouding gevonden in  de kleine en misschien ook in de grote dingen.

Nu kun je nog een stap verder gaan. De winter breekt aan en het organische leven trekt zich terug, diep in de aarde. Wat in de lente moet komen is nu nog opgetekend in de blauwdruk van de genen en het dna. Een conceptuele wereld, een potentiële wereld. Misschien is dat wel het meest kenmerkende van de Boogschutter-constellatie: de geestelijke wereld, zoals Plato die zich gedacht had.

Meer dan de materiële wereld heeft de conceptuele wereld een transcendente kwaliteit. Ze is verbonden met wat zich uit de kosmos aandient. Vandaar in christelijke kringen de Adventstijd, de tijd van de aankomst, de komst van het Licht. Dat Licht komt echter niet eerder dan dat eerst de donkerste duisternis is geweest. Die duisternis is diep lijden, verstoken zijn van licht.

De boogschutter-mens weet dat die duisternis de kraamkamer is van het Licht. Hij richt zijn aandacht en oriëntatie daarom niet op het materiële maar op de wetmatigheden achter de verschijnselen.

De ultieme wetmatigheid die hem leidt is zijn aanvoelen van de eenheid van lichaam, ziel en geest. Daarom overschrijdt hij met groot gemak de grenzen van het rationele en is bewustzijnsverruiming de weg die zijn voorliefde heeft.

Meditaties voor de boogschutter gaan over het erkennen wie we werkelijk zijn, ons ware ik. We leren om de materiële werkelijkheid anders te zien, anders te beleven als manifestaties van het Goddelijke, maar wel via de weg van weten en inzicht, verworven door een bittere strijd.

Begin deze week maar eens met een lichtmeditatie. Mediteer eerst vijf minuten op de manier zoals je gewoon bent. Zit je in je natuurlijke ademritme, richt je aandacht dan op je innerlijke verbeelding.

Stel je een violetkleurig licht voor dat in het donker opflikkert. Laat het nu bewegen. Zie hoe het zich uitbreidt. Het vult je hoofd, je ledematen, je hele lichaam. Je voelt dat je totaal licht bent.Geen hoekje van je lichaam kent nog een schaduw. Je ziet heel duidelijk elk detail, alsof je in Naturalis bent en die mens ziet met al zijn spieren en organen. Maar in jouw beleven straalt dat alles een helder violet licht uit. Een lichtwezen.

Nu breidt het licht zich nog verder uit. Het vult jouw omtrek, het zet je meditatieruimte in het volle licht, je hele huis raakt verlicht. Nog groter en sterker wordt het licht tot het jouw hele woonplaats overgiet met licht, zelfs heel Nederland wordt verlicht.

Nog verder gaat het schijnsel en het is alsof je vanuit een ruimteschip naar een blauw verlichte aarde kijkt, de schitterende planeet waar we deel van uit maken.

Het violette licht breidt zich weer uit en doorstraalt het hele universum, de melkwegen, de spiraalnevels. Alles wat is bestaat nu uit dat violette licht.

Dit is het licht dat is. Dit is het licht dat Leven is, in jou, door jou, met jou. Dit is het licht waarin al wat is ontstaat en weer verdwijnt, het vormloze, het potentiële,zonder tijd, zonder ruimte.

Wordt weer langzaam wat meer bewust van je ademhaling en laat het licht weer inkrimpen, terugkeren naar jou, tot het een zaadje is dat weer elk ogenblik kan openspringen. Zie hoe het met elke ademhaling terugkeert, kleiner wordt maar niet minder intens. Voel hoe het zich weer nestelt in je hart als een eeuwige bron. Dit is een glimp van onze natuurlijke geest. Rust daar een paar minuten in.

Beëindig nu de meditatie door een paar keer diep in en uit te ademen. rek even uit. Open je ogen en kom in beweging, terug in de dagelijkse werkelijkheid.

Boogschutter week 49 Je innerlijke stem

Meeromvattend en transcendent weten hoort bij het Boogschutter principe. Dat heeft weinig van doen met de kennis die je via studie op school of universiteit verwerft. Het gaat hier om innerlijk weten. Iets dat ieder mens in zich draagt maar dat noodzakelijkerwijs eerst versluierd  om later bewust geweten te worden. Het is een weten ook dat verbonden is met ons collectieve bewustzijn, ook wel Akasha genoemd. De toepassing van dit weten ervaren wij als wijsheid.

In meditatie is de weg naar dit weten allereerst een oefening om je los te maken van je naar buiten gericht zijn. Leer luisteren naar je innerlijke stem. Dat is een eerste stap.

Ga eerst mediteren zoals je gewend bent. Ga niet eerder verder dan wanneer je in een diepe toestand van rust en meditatie bent. Voel hoe je geaard bent en stevig in balans. Anker jezelf in je hara.

Breng dan je aandacht naar je derde oog, de plek tussen en net boven je ogen. Deze plek heet de Ajna-chakra.Wordt gewaar hoe die plek aanvoelt. Het kan een beetje gaan prikken of samentrekken en weer ontspannen. Heb je het gevoel dat er niets gebeurt geef dan met je volle, open hand een tik tegen je achterhoofd. Dat kan helpen.

Stel je nu voor dat je met een inademing energie naar je Ajna brengt en tijdens je uitademing hou je die energie daar op z'n plek. Zo activeer je de Ajna en je doet dan zo'n negen keer.

Nu kun je in de lege ruimte van de meditatie een vraag stellen. Daarna luister je naar het antwoord. Dat kan in elke vorm komen, als beeld, als klank, als stem, als gevoel en zelfs als een concreet woord. Verzin niets maar laat het gewoon uit het niets verschijnen. Vertrouw er maar op dat het komt.

Als je dit met enige regelmaat oefent zul je tot je verbazing merken dat alle antwoorden in jou zijn. Alle kennis is in jou. Het is wel zaak om de antwoorden toe te laten, ook als ze niet zo prettig zijn, want dat kan. Je innerlijk weten kan soms onbarmhartig scherp zijn.

Beëindig je meditatie door alles nog eens in je op te nemen. Geniet even van een rustige en natuurlijke ademhaling. Open je ogen en kom in beweging.

 

Boogschutter week 50 Ben jij een evolutionair?

Het schijnt zo te zijn dat we de aminozuren waaruit eiwitten zijn opgebouwd, delen met dieren en planten. Dat is onze evolutionaire structuur, van plant naar dier naar mens. Daarover gaat deze meditatie.

Begin met de meditatie die je gewend bent. Kom thuis, keer naar binnen en rust in de natuurlijke aard van je geest. Laat alle dagelijkse beslommeringen voor wat ze zijn. Geef alle ballast die je te zwaar is aan moeder aarde. Laat tijd en ruimte los. Zink steeds dieper weg tot je geen aarde meer voelt omdat je een bent geworden met haar. Rust in je middelpunt.

Richt je aandacht dan op je verbeeldingsvermogen. Laat voor je innerlijk oog een plant verschijnen, een bloem, een boom, eist uit de plantenwereld waartoe jij je voelt aangetrokken. Kijk nauwkeurig naar die plant. Naar haar kleuren, naar haar structuur, naar haar kracht. Neem aandachtig al haar kenmerken in je op. Kom dat dichterbij en glip naar binnen. Ga voelen hoe het is om dit plantwezen te zijn. Neem de tijd totdat je gelooft de plant in haar wezen te doorgronden en ziet wat jullie gemeenschappelijk hebben.

Laat dan voor je innerlijk oog een dier verschijnen, jouw totemdier zou je kunnen zeggen. Neem net als bij de plant jouw dier zo nauwkeurig mogelijk waar. Ontdek tot in detail hoe het zich gedraagt. Wat zijn plek in de natuurlijke en kosmische orde is. Welke levenspatronen het volgt.

Kruip dan in de huis van dat dier. Ga voelen hoe het beweegt, hoe het ademt, hoe het eet. Hoe verhoudt jouw dier zich tot anderen, hoe zorgt het voor zichzelf, wat zijn zijn bedreigingen.

Besef vervolgens wat jullie gemeen hebben. Hoe het dier en jij deel van elkaar zijn. Ontdek hoe de dierkracht in jou je door het leven loodst, hoe het je de weg wijst in de kosmische orde. Besef dat dit totemdier ook je bescherming is.

Keer je innerlijk oog dan naar jezelf. Arrangeer een ontmoeting tussen de plant, het dier en jij. Wordt samen één geheel met alle verschillende kwaliteiten en krachten. Voel hoe die eenheid in jou leeft, door jou stroomt. Voel hoe die eenheid leeft in het Leven, zelf het Leven is. Voel hoe je plant, dier, mens, aarde, kosmos en universum bent, ondeelbaar. Voel hoe bijzonder het is dit te beseffen en te weten. Laat dit weten je vervullen met vreugde en dankbaarheid. Want het is juist dit dat ons leven zo onbetaalbaar en waardevol maakt.

 

Boogschutter week 51 Ademhalingsmeditatie

Hoewel je bij de boogschutter zou denken aan een pijl die doorboort, gaat het niet zozeer om de pijl als wel om de boogschutter zelf. De pijl symboliseert de expansie, wordt een verlengstuk van de schutter die zijn aandachtsveld met uiterste maar ontspannen concentratie uitbreidt tot aan het doel.

De feitelijke expansie ontstaat door het opbouwen van innerlijke druk. Met je inademing voer je de spanning in je lijf op. Met uitademen ontspan je maar zonder ook maar een moment je aandacht te verslappen. Je houdt die waar ze is. Met de volgende inademing breng je de aandacht weer wat dichter bij je doel. Zo ga je met elke in- en uitademing een stapje verder tot je het doel kunt aanraken, kunt voelen in je hele wezen. Dat is het moment waarop de zenschutter zijn pijl los laat. Er is dan geev verschil tussen schutter, het schieten en het doel waarop geschoten wordt.

In deze meditatie kun je dat oefenen. Ga eerst in je gewoonlijke meditatie. Neem de tijd. Voel je rustig worden. Richt je aandacht dan op je ademhaling. Volg hoe die haar natuurlijke ritme heeft.

Begin nu aktief door je neus in te ademen. Breng de energie van je adem tot hoog in je fontanel, zelf nog een stuk daar boven. Voel hoe met die inademing elke cel in je lichaam vol stroomt en groter wordt. Voel je dat niet onmiddellijk als gewaarwording, stel je dan voor dat het zo gaat.

Adem dan passief uit, dus zonder inspanning of actie. Laat je adem vanzelf naar buiten komen door je mond. Tegelijk hou je het gevoel van uitbreiding, van groter geworden zijn, vast. Je houdt de spanning erop. Met het uitademen laat je alles los wat je verlangt, wat je vind dat je nodig hebt, wat je nog allemaal moet doen. Laat elk doel los, elke planning, elke belofte.

Bij je volgende inademing door je neus breng je de energie met je aandacht weer naar en boven je fontanel. Laat je cellen weer groter en breder worden. Hou die omvang vast en adem weer uit. Laat alles wat je tegenhoudt om je doelen te bereiken, met die uitademing los. Laat zelfs de doelen zelf los.

Ga zo een tijdje door tot je het genoeg vindt. Mogelijk wordt je in een split-of-a-second iets van ruimteloosheid gewaar, het zijn zonder ruimte. Dat is een moment van samenvallen met de natuurlijke staat van je geest.

 

 

 

Boogschutter week 52 Oergrond

Als de boogschutter haar boog spant is zij al verbonden met het doel. Het schieten zelf en het raken van het doel is de verwerkelijking van die verbinding. Wens wordt werkelijkheid. Tweeheid wordt eenheid. Hartstocht wordt liefde.

Ga comfortabel liggen of zitten in je meditatieplek. Neem de tijd, rust uit, adem uit, kom thuis in je plek. Voel je gecenterd en geaard. Zeg dank aan de aarde dat ze je draagt en voedt. Haal alle ballast die je op je rug draagt als een volle en te zware rugzak, van je af en geef die aan de aarde. Haar draagkracht is er ook voor jou.

Vereenzelvig je met het natuurlijke ritme van je ademhaling. Laat jezelf zwaarder en zwaarder worden. Zink weg in de aarde. Laat je omhullen door de aarde. Laat los. Laat los.Laat los.

Keer nu naar binnen, naar je voorstellingsvermogen, je persoonlijke bioscoop. Laat op je innerlijke scherm een plant verschijnen waartoe je je aangetrokken voelt. Een bloem, een boom, een kruid, of iets anders vegetatiefs. Kijk er nauwkeurig naar. Onderzoek de kenmerken en kwaliteiten ervan. Bijvoorbeeld:  Is zij buigzaam en zwiept ze mee in de wind of staat zij stram en onverzettelijk?

Komnu dichter bij die plant, nog dichter...tot je de plant kunt binnenglippen. Vereenzelvig je nu met die boom of bloem, met die plant. Ervaar hoe het is om die plant te zijn met alle kenmerken van dien. Voel hoe die plant bij jouw levenspatronen past en wat je allemaal gemeenschappelijk hebt. Voel hoe je op die manier iets wezenlijks deelt, één wezen bent.

Richt nu je aandacht naar een nieuw scherm. Laat daar een beeld opduiken van een dier, jouw totemdier. Je voelt je onmiddellijk aangetrokken door dat wezen. Net als bij de plant onderzoek je de kenmerken en kwaliteiten. Op welke manier leeft jouw dier? Hoe gedraagt het zich in haar/zijn domein? In welk landschap voelt het zich thuis?

Dit dier kan jou veel vertellen over je levenspatronen en taken die je in de kosmische orde te vervullen hebt. Voel hoe je langzaam steeds meer dit dier wordt. Voel hoe je beweegt, hoe je eet, hoe je jaagt, hoe je op je plek bent. Voel hoe dit dier jou de weg wijst, je leermeester is, en je beschermt. Laat dit dier ten volle in je geest én in je lichaam leven. Voel hoe dat is.

Laat dan op het derde scherm het beeld verschijnen van jezelf, je dier en je plant. Voel hoe jullie één zijn en verbonden zijn met de oergrond van het leven en de het kloppende hart van het universum. Voel je dankbaar voor deze vormen van bestaan en dat je zo kunt bestaan, samen in de cyclus van ontstaan, ontwikkeling en vergaan.

Haal in dankbaarheid en vreugde een paar keer diep adem, Open je ogen en beëindig deze meditatie.

 

 

Gratis cursus

Steenbok Week 53 Inleiding en bergmeditatie

Inleiding

In onze Europese regio worden de dagen korter en de nachten langer. Tijd voor inkeer en bezinning. De winterzonnewende komt er aan. Eén voor één gaan de luiken van het adventshuisje open, het licht van binnen mag gaan stralen. Het zaad zoekt het licht door de koude aarde heen. Jezus is niet voor niets op 25 december geboren, een meer dan symbolische gebeurtenis. Boeddha wijst de weg naar het licht van binnen. Jezus leert dat licht over de wereld te laten schijnen.

Maria die het leven draagt kan symbolisch ervaren worden als de aarde die het zaad draagt, voedt en beschermt zodat het kan ontspruiten. Deze processen volgen de strukturen en patronen waaruit ons universum bestaat.

De universele orde is het terrein van de Steenbok. Hij beklimt met lichte sprongen de hoogste toppen in onherbergzame gebieden. Hoog boven alles uit bewaakt hij de orde, de natuurlijke, maar vooral aardse gang van zaken. Hij is daar alleen, maar niet eenzaam want dit is wat zijn taak is, wat zijn plek is. Hij lijkt daarom wat afstandelijk en koud als de winter. Maar van binnen brandt een fel hart en een ambitieuze geest. Het lagere wil hij optillen naar het hogere. De mindere naar het meerdere. Het individuele naar het Goddelijke. Dat dit een lange adem vergt en gestaag volhouden is iets wat hij als geen ander weet.

De Steenbokmens is de Godenzoon die door de poort kan stappen die door Saturnus als een Petrus bewaakt wordt. Die drempel mag de mens pas overgaan als hij zich gezuiverd heeft van alle ego-tendensen en de volle kracht van de kosmische energie kan verwerken.

Concreet is de Steenbokmens gevoelig voor wereldburgerschap, voor hoge ethische en morele normen, voor het werken aan gemeenschapszin en inrichting van politiek en regeringen. Dat daar ook een zekere dwangmatigheid en verstarring van kan komen is iets waar deze configuratie voor op zijn hoede moet zijn.

Na deze inleiding is een bergmeditatie natuurlijk op haar plaats. Begin met een bodyscan en met mediteren op de manier waarop je die gewoon bent. Laat je dan verder dragen door de kracht van je verbeeldingsvermogen en je innerlijke bioscoop.

Ik zie een kale berg. Een vlakte vol graniet en rotsblokken. Rotsen steken als prehistorische beelden omhoog uit het eenzame en schrale landschap. Er waait een ijzige wind. Ik huiver van de kou.

Ik sta midden in deze woestijn. Ik voel de wind, ik voel de eenzaamheid. Ik ruik steen. Mijn mond voelt droog en zout. In de wijde omgeving is geen levend wezen te bekennen. Geen dier, geen vogel, geen mens, geen boom. Alleen harde, droge planten. Ze glimmen zilverachtig in het bleke licht.

Ik buig me voorover naar een stuk rots. Ik raak het aan en voel hoe koud en glad het is. Het ziet er grauw uit. Ik kijk er met nog meer aandacht naar. Als door een loep onderzoek ik nu de steen. Ik zie kleine uitstulpingen, schrammen, geultjes, inkervingen die duizenden jaren oud zijn. Dit stukje steen bevat de ervaringen van wereldperioden.

Op de achtergrond ligt het kale berglandschap. Aan de horizon zie ik steile berghellingen. De lucht en het licht zijn helder en zuiver. Zo helder, zo zuiver, ik tril er van. Hier ervaar ik een ademtocht van onsterfelijkheid.

Keer nu langzaam terug uit het berglandschap. Daal langzaam af naar het dal richting de bewoonde wereld. Loop uit het scherm weg zoals in een film. Breng je aandacht geleidelijk aan terug naar je lichaam en je ademhaling. Adem een paar keer diep adem, rek je uit en beëindig de meditatie.

 

 

 

Steenbok Week 1 Retraite meditatie

Wie op grote hoogte wil leven moet tegen soberheid kunnen. In comfort en weelde baden geeft teveel afleiding om naar binnen te keren en de eigen geest te leren kennen.

Deze eerste week van het jaar is bij uitstek geschikt om met een schone lei te beginnen, ook al heb je met oud en nieuw allerlei goede voornemens gemaakt.

Voor deze meditatie hou je een korte of langere retraite, van een weekend tot een week. Doe dat op een plek waar je niet gestoord wordt en het niet vreemd is als je de hele dag je mond houdt. Want dat ga je doen. De hele retraite lang vasten met een kommetje rijst en een vruchtensapje en alle dagen geen woord zeggen. Stilte. Vertragen. Niet indutten en dromen, maar alert blijven. Gebruik je ademhaling om je aandacht erbij te houden. Doe zitmeditaties, loopmeditaties. yoga-oefeningen. Allemaal goed.

Drijf niet weg in gedachten en fantasieën maar luister naar rustige muziek, naar de vogels en de wind. Wees opmerkzaam op wat er om je heen gebeurt en dan weer opmerkzaam op wat er in jezelf gebeurt.

Breng dat alles samen in jezelf, verdicht jezelf als het ware. Gun jezelf deze beperking uit het hectische drukke leven waarin je je gewoonlijk bevindt. Je zult verfrist terugkomen.

Steenbok Week 2 Is tijd een illusie?

De heerser van Steenbok is de planeet Saturnus en daarmee ook Kronos als heerser van de tijd. De Steenbok springt lustig om met de tijd. Dan weer wipt hij met snelle sprongen alsof hij lijkt te zweven. Dan weer kan hij uren stil op één plek blijven staan. Tijd heeft op hem geen vat.

Neem voor deze meditatie een klok met grote wijzerplaat mee. Zet de klok ongeveer een halve meter voor je neer met de wijzerplaat naar je toe. Ga dan eerst thuiskomen in je eigen plek met de meditatie die je gewoon bent. Neem de tijd om ontspannen te raken en diep in de ondergrond te verzinken. Neem alles van de buitenwereld in je op maar schenk er geen aandacht aan. Het is er, meer niet.

Laat steeds meer van de drukte van de dag los met elke uitademing. Kom thuis in je lichaam, in je gevoel, in de natuurlijke staat van je geest.

Wanneer je nu helemaal vervuld bent van rust en een natuurlijk ritme van je ademhaling hebt, richt dan geleidelijk aan je blik op de wijzerplaat voor je. Kijk een beetje door de wimpers van je ogen, doe ze nog niet helemaal open. Concentreer je nu helemaal op de wijzerplaat zonder er naar te staren. Kijk met een zachte blik, vandaar die wimpers.

Neem waar hoe de wijzers van de klok zich bewegen. Raak je afgeleid breng dan zachtejse je aandacht weer terug naar de wijzers.

Na ongeveer tien minuten sluit je nu je ogen. Neem nu alle gevoelens en beelden waar die er in je verschijnen door het kijken naar die klok. Laat alles toe, wijs niets af. Oordeel niet, analyseer niet. Neem alleen waar.

Probeer nu waar te nemen hoezeer je tijdsbeleving afhankelijk is van je gevoelens. Soms lijkt een ur een seconde te duren, soms lijkt er geen einde te komen aan een minuut. Wordt je ervan bewust hoe relatief die tijd eigenlijk is terwijl je de tijd toch ook gebruikt om je dag te structureren en is ze je meetinstrument.

Overweeg ook hoe tijd een rol in je leven speelt. Loop je altijd te haasten? Is je horloge de baas? Beheerst tijd jou in plaats van andersom? Was dat altijd zo? Is dat nu zo?

Is tijd een brug tussen waar je nu bent en wat je allemaal in je leven nog verlangt? Een brug die belemmert, scheidt, waar geen eind aan lijkt te komen? Hoeveel tijd heb je nog?

Probeer zo eens een gevoel te krijgen hoezeer tijd niet alleen relatief is maar ook een illusie, iets wat eigenlijk niet bestaat van zichzelf. Hoe kan anders een uur kort en lang duren, soms zelfs in hetzelfde uur? Bestaat er nog tijd als jij je helemaal vervult voelt? Als verleden, heden en toekomst samenvallen en een moment van geluk?

Als je de meditatie wilt beeindigen, doe dat dan op de gebruikelijke manier met een diepe ademhaling, in beweging komen en de ogen openen.

 

 

 

 

Steenbok week 3 Broeder Steen

In de loop der jaren heb ik een aardige boel stenen verzameld. Geen grote berg maar stenen die mij aanspraken. Sommige heb ik gekregen, anderen gevonden of gekocht. Er zijn mooie ronde stenen, geschuurd door de golfslag van de zee. stenen met fossielen diep uit de aarde, amethisten, pyriet en andere halfedelstenen. Mijn liefste steen is een groot zwart blok, gekregen op onze trouwdag. Ik weet de naam niet meer. Maar die steen symboliseert voor mij de kracht die verborgen ligt in de aarde en haar evolutie.

Voor indianen is een steen 'Broeder Steen'. Juist om die reden. In een steen ligt de evolutie van de aarde opgeslagen, is getuige van de geschiedenis van onze planeet, zoals mijn stokoude moeder getuige is geweest van oorlogen en vredesverdragen. Stenen zijn ingewijd in de schepping. Ze verdienen daarom alle respect: ze verhelderen de wijsheid van de natuur en haar geheimen die in het oerbegin van onze planeet verborgen zijn.

Kies daarom eens een steen uit. Eentje die je aanspreekt, die je uitnodigt om op te pakken. Eentje waarbij je voelt: 'Dit is mijn Broeder Steen'. Het is om het even of je Broeder Steen gekregen, gevonden of gekocht hebt.

Neem Broeder Steen mee naar je meditatieplek. Ga comfortabel zitten of liggen. Neem de steen in je linkerhand tegen je lichaam aan. Ontdek wat daarvoor een goede plek is.  Doe dan eerst de bodyscan en laat je daarna zwaar worden, gedragen door de aarde. Geef je over aan alle energie die er door je heen stroomt. Neem de tijd tot je helemaal op je plek bent.

Breng je aandacht nu pas geleidelijk aan naar Broeder Steen. Hoe voelt die in je hand en op je lichaam? Neem nauwkeurig alle beelden en indrukken waar die in je opkomen. Wat vertellen die je? Laat de steen zijn geheimen aan je vertellen en probeer te weten te komen hoe hij jou kan helpen.

Na een tijdje hou dan de steen tegen je oor en luister naar de 'klank' : Wat heeft Broeder Steen je te vertellen? Let ook nu weer op de innerlijke beelden die verschijnen en gevoelsindrukken die opkemen.

Ruik je steen, bevoel hem met je handen en ogen dicht. Probeer in het wezenlijke van de steen door te dringen, in zijn geschiedenis, in zijn vorming. Ontdek de gestalten, gezichten, symbolen en andere beelden die zich in hem kunnen bevinden.

Probeer dan te communiceren met Broeder Steen. Vraag naar de betekenis van sommige beelden en indrukken die hij in de loop van de meditatie heeft laten zien. Vraag ook of hij jou bij iets wil helpen en hoe hij jouw 'medicijn' kan zijn zoals indianen dat zeggen.

Beëindig deze meditatie weer op de gewoonlijke maner. Bewaar de steen op een manier waardoor zijn kracht behouden blijft.

Er zijn vele andere manieren waarop je met Broeder Steen kunt communiceren. Hij kan bijvoorbeeld in dromen tot je spreken. Probeer zelf eens andere manieren te vinden waarmee je een reatie opbouwt met de stem van de aarde, de stem van de evolutie.

 

 

 

Gratis cursus

Waterman week 4 Lachmeditatie

Dit is mijn eigen geboorteteken. Sinds ik les heb gehad van George Bode hecht ik daar niet zoveel belang meer aan. Het gaat in zijn vorm van astrologie meer om processen door de dierenriem heen. Hoe planeten geplaatst zijn ten opzichte van elkaar, ten opzichte van hun heersers en huizen, en nog vele andere factoren bepalen vooral op welke uitdagingen je een antwoord zult moeten zien te vinden. We maken dan een 'gewogen' horoscoop.

We beleven nu het Watermantijdperk. Een periode van utopische verlangen, van verbinden en doorbreken van grenzen. De idealistische geest denkt soms dat het leven één grote vakantie is, want genieten, dat hoort echt in dit teken thuis. Maar een utopie waaraan niet gewerkt wordt blijft een mooie droom. Dat is dan ook het risico in dit tijdperk: vooral consumeren en niets creëren.

De mens in deze configuratie laat het liefst alles stromen: zij geeft graag, al komt het dikwijls van andermans bron.  Geld moet rollen desnoods op de pof. Maar eenmaal bevrijd van haar ondeugden is de Waterman een broeder, een zuster, een mens van gemeenschap en vriendschap. Alleen wel op haar bijzondere manier, visionair, platonisch, koel en bijna onpersoonlijk. Het tegendeel van de mens in een Leeuw-configuratie. Die laatste is verbonden met haar familie. De Waterman is verbonden met geestverwanten, het liefst revolutionaire geestverwanten.

Dus wat zouden we ons druk maken om het aardse ploeteren en on het zweet des aanschijns? Het leven is geen strijdtoneel maar een hoorn des overvloeds. Laten we lachen en plezier hebben. Laten we alle kleine zorgen vergeten en ons tegoed doen aan de kosmische maaltijd.

Leer lachen, leer bulderen, laat de Kosmische Goden horen. Het liefst 's ochtends al, net uit je bed. Rek je even uit. Hou je ogen nog dicht. Begin te lachen. Desnoods kunstmatig, hahahahaha. Al gauw zal het kunstmatige overgaan in echt lachen, een lach die je niet meer kunt tegenhouden. Een lach van overgave en een stroom van geluid en energie. Een bevrijdende lach. Neem dat gevoel van bevrijding mee door de dag.

Lachen is zo gezond dat de arts Dhyan Sutorius er zelfs een therapie van gemaakt heeft.

 

 

 

 

 

Waterman week 5 Hoe gek ben je?

Genieten van jezelf. Voor veel mensen is dat nog een taboe. En het lijkt wel of in deze tijd, 2019, de oude preutsheid weer een beetje terugkeert. Een Waterman laat zich daar echter niet door weerhouden. Doen dus.

Ga eens in je blootje voor de spiegel staan en ga gekke bekken trekken. Het is een spelletje wat jonge kinderen graag doen met een hoop gegiechel en gebrul. In de Tibetaanse cultuur is het ook voor volwassenen een gezonde ontspanning.

Dus ga je gang. Vijftien tot twintig minuten. Blijf niet als een hark staan maar spring rond, doe gek, gedraag je als een idioot. Onnozel, nietwaar en een beetje onwennig? Je zult gauw merken dat je schuchterheid verdwijnt. Geef je over en het plezier is niet te stoppen. De clown breekt door. En je merkt : dat lichaam, dat ben ik! Geniet van jezelf, speel met jezelf.

Waterman week 6 Waar liggen mijn sleutels?

Eens trof een buurman Nasrudin aan terwijl hij buiten in het donker bij een lantaarnpaal  op zijn knieën iets zocht.

"Wat ben je kwijt, Mulla?"

"Mijn sleutels" zei Nasrudin.

Na een paar minuten zoeken vraagt de buurman: "Waar heb je ze laten vallen?

"Binnen"

"Als je ze binnen hebt laten vallen, waarom zoek je dan hier?"

"Omdat hier meer licht is." zei Nasrudin.

Als dit verhaaltje een metafoor is, waar gaat het dan over? Mediteer eens op elke afzonderlijke zin.

 

 

Waterman week 7 Osho danst

Deze meditatie is door Osho ontwikkeld om uit het harnas van je ik te stappen. Je hebt er een uur voor nodig en een plek die genoeg ruimte heeft om te bewegen en lawaai te maken. Trek ook een minimum aan ruim zittende kleren aan en hou water bij de hand. Nog leuker dan alleen is deze meditatie geschikt om samen of in een groep te doen. Ik heb het zelf vele keren gedaan en ik kan het je aanraden.

Ga in de ruimte staan, beide voeten schouderbreed. Vind je zwaartepunt in je buik, je hara. Neem de tijd om op de meditatieplek aan te komen. Je bent hier. En nu. Ga dan schudden. Laat de beweging van binnenuit komen, Forceer niets, laat het vanzelf komen. Osho bedoelt daarmee: "Als ik zeg 'schud', bedoel ik daarmee dat je je hardheid moet schudden. Je wezen dat op een rotsblok lijkt moet op zijn grondvesten schudden zodat het vloeibaar wordt en gaat stromen. Als je verstarde wezen vloeibaar wordt gaat je lichaam mee." Je kunt je ogen hierbij open of gesloten houden.

Na vijftien minuten begint de tweede fase. Dans een kwartier lang zoals je je op dat moment voelt. Forceer niets maar beweeg, dans, laat jet gebeuren. Laat de dans jou dansen.

In de derde fase blijf je vijftien minuten stilstaan of je gaat zitten. Je kijkt om je heen wat er is en wat er gebeurt.

In de laatste fase, ook weer vijftien minuten, ga je comfortabel liggen, je sluit je ogen en laat gebeuren wat er gebeuren moet.

Beëindig deze meditatie door je langzaam te gaan bewegen, je ogen te openen en je bewust te worden van je ademhaling.

 

Gratis cursus

Vissen week 9 Mediteren op een symbool

Inleiding

In de bomen beginnen vogels hun nesten te bouwen. Prachtige kunstwerken zie ik ontstaan. Onder de grond begint het leven zich te roeren, onzichtbaar en onmiskenbaar. De cyclus van de dierenriem loopt te einde en dat einde is tegelijkertijd de opstap naar het nieuwe, de eeuwige cyclus van dood gaan en geboren worden, gebonden aan deze aarde. Wat de afgelopen maanden was valt uiteen, keert terug naar het eeuwige om 'weer een nieuw beginnen' mogelijk te maken. 

In groter verband kun je Vissen opvatten als symbool van de kosmische evolutie. Alles wat is valt uiteen en de mens wordt uitgenodigd zich aan niets meer te hechten. Zo is Het Creatieve Leven vrij voor een nieuwe manifestatie, een nieuwe geboorte zonder last van het oude.

Niet hechten, dat is leven zonder enige zekerheid. Dane Rudyar schrijft: "Verandering, overwinning, vernietiging van illusies, afscheid van sociale verbindingen, begin van het grote avontuur van het hoogste geloof en nuchtere zakelijkheid, al die dingen zijn in Vissen te leren. Hier ziet  de mens zichzelf, ziet dat Grotere Zelf, dat hij God noemt, van aangezicht tot aangezicht."

Het symbool Vissen vertegenwoordigt de Godsvonk in de mens. Jezus werd als een vis afgebeeld en zijn leerlingen als vissers van mensenzielen. Vissen gaat over de vereniging met God, ontwikkeling tot Christusbewustzijn dat allesomvattende Liefde is en ons verlost uit ons menselijk tekort.

Dat zijn grote woorden die hard innerlijk werken verbergen. Geboren in dit teken kun je gemakkelijk uit balans raken: of helemaal het aardse of helemaal in het kosmische schieten. Om vervolge3ns te ontdekken dat je daarmee niet gelukkiger wordt maar in een illusie bent gaan geloven. Wat is droom en wat is werkelijkheid?

Carnaval en vastentijd vallen niet voor niets in de Vissenperiode. Het vasten dient ritueel om onze illusies te doorgronden en te doorbreken. We bereiden ons dan voor op het grote offer waarin we ons Zelf laten opgaan in het Al-Zelf, De Onnoembare die wijsheid en liefde is.

Meditatie op een symbool:

Gebruik deze week eens een traditioneel symbool dat transcedente beweging kan veroorzaken. Je kunt een passend muziekje opzetten.

Mediteer eerst vijf minuten op je gewoonlijke manier. Ontspan waar je spanning voelt. Volg je natuurlijke ademhaling. Schenk steeds minder aandacht aan  je stroom van gedachten en emoties. Richt je dan meer en meer op het symbool, hetzij als voorwerp voor je hetzij in je voorstellingsvermogen. Voel hoe het symbool 'bezit' van je neemt. Let op je gewaarwordingen. Mediteer zo maximaal 15 minuten. Sluit de meditatie op je gewoonlijke manier af in dankbaarheid.

Een aantal voorbeelden van symbolen die je kunt gebruiken:

  • Het kruis dat ons vast nagelt in de beperking van tijd en ruimte
  • De spiraal die evolutie en involutie in beweging zet
  • De cirkel die begin en einde van een rechte lijn verbindt
  • het YinYang teken als dans van polariteiten
  • de regenboog die pluraliteit onderscheidt en bijeen houdt
  • de driehoek, symbool van de drie krachten die samen scheppend zijn
  • het vierkant dat de aardse, stoffelijke  werkelijkheid weergeeft
  • de vijfpuntige ster, het pentagram,  die staat voor de bewuste mens en zijn geestelijke wezenlijkheid.

 

Vissen week 10 Alles is Liefde

Alles is Liefde Meditatie

Maak je meditatieplek klaar voor meditatie. Doe dat zorgvuldig, met aandacht en rustig. Neem dan je favoriete meditatiehouding aan. Doe een lichte bodyscan en voel hoe je in je lichaam tot rust komt. Volg je ademhaling en laat al je zorgen en plannen los op je uitademing. Voel hoe je steeds verder in je zwaartepunt komt en niets anders meer doet dan zitten.

Herinner je nu een situatie waarin je een heel sterk gevoel van liefde ervaarde. Beleef dit gevoel opnieuw, je zult het in jezelf terugvinden. Vul heel je aandacht met dit gevoel van liefde. Alle gedachten die opkomen zijn niet van belang. Laat ze, schenk er geen extra aandacht aan. Blijf de liefde voelen.

Laat dan die liefde groeien, in je lichaam, in je gevoel, in je geest. Wordt helemaal die liefde tot je totaal die liefde bent. Je bent niets dan liefde.

Maar dat is nog niet het einde. Breidt nu dat gevoel van liefde uit naar de meditatieplek om je heen, naar de mensen van wie je houdt, naar de omgeving waarin je woont. Breidt je liefde uit naar steeds grotere kringen tot ze allesomvattend is, tot jij allesomvattend bent. Alles wat jij aanraakt wordt omhuld met universele liefde en wordt opgenomen in de Eenheid van Liefde. Alles vervullend. Alles bevrijdend. Alles is Liefde.

Keer na zo'n 20 minuten terug met je aandacht naar je ademhaling. Adem een paar keer diep in en uit, rek je uit, kijk om je heen en sluit je meditatie af.

 

 

Vissen week 11 Verdwijn meditatie

De 'verdwijn' meditatie.

Dit is een meditatie die Osho beschrijft en die in enkele Tibetaanse kloosters soms nog wordt beoefend.

Maak je meditatieplek klaar voor deze meditatie. Zorg voor een tijdje rust en stilte. Neem dan je gewoonlijke meditatiehouding aan en begin met de voorbereiding. Doe een korte bodyscan. Adem in je natuurlijke ritme zonder inspanning. Laat je gedachtenstroom zijn gang gaan en geef er steeds minder aandacht aan.

Stel je nu voor dat je steeds doorzichtiger wordt. Je glijdt uit je huid en kijkt hoe je langzaam verdwijnt totdat de plek waarop je gezeten hebt leeg is. Je bent er gewoon niet meer.

Hoe zou de wereld, je familie, je gezin, je werk, je club er uitzien zonder jou? Wat zou er veranderen?

Je kunt deze meditatie een kwartier doen maar ook meerdere keren per dag een paar seconden. Osho zegt over deze meditatie:

"Als je je steeds meer bewust wordt dat die wereld ook zonder jou fantastisch draait, zul je gauw een ander deel van je wezen leren kennen dat je lang, vele levens lang hebt verwaarloosd. Dat is je ontvankelijke zijnswijze. Je laat eenvoudig alles binnen. Je wordt een deur.

Vissen week 12 Innerlijke leiders

Meditatie over de innerlijke leiders

Ieder mens heeft innerlijke stemmen die hem en haar leiden. De kunst is om die stemmen de ruimte te geven, ze te horen en  kritisch te overwegen wat ze je te vertellen hebben. Het vraagt voor sommige mensen wel enige oefening, zeker als je heel rationeel leeft. Maar ook dan zijn die innerlijke leiders er!

Begin daarom met deze meditatie met de vaste wil en sterk verlangen om die innerlijke leiders te leren kennen. Maak je meditatieplek met liefde en aandacht gereed voor je meditatie.

Begin eerst vijf minuten om tot rust te komen in lichaam en geest. Doe een korte bodyscan. Volg je ademhaling zoals die gaat. Laat je gedachtenstroom tot een kabbelend beekje op de achtergrond worden.

Plaats dan jezelf met lichaam en geest in de ruimte, roep een gevoel op van verbondenheid met de kosmos, het universum, voorbij tijd en ruimte. Rust uit en ontspan in de natuurlijke staat van de geest. Ontspan, ontspan je meer, nog meer.

Zo zink je steeds dieper en dieper weg in wie je wezenlijk bent. Je hoeft helemaal niets te willen of te doen. Alles in en om je stroom t vanzelf, is op een natuurlijke en vanzelfsprekende manier aanwezig. Gedachten komen en gaan. Ademhalen gaat in een natuurlijk ritme, je wordt geademd. Meer en meer kun je jezelf overgeven aan deze natuurlijke staat van zijn.

In deze toestand van volledige overgave en zijn gaan al je innerlijke en uiterlijke zintuigen én je hart open voor de komst van je innerlijke leiders. Laat jezelf door gedachtemomenten en gevoelsgewaarwordingen en beelden leiden naar waar je leiders je roepen, daar ervaar je ze als gestalten. Wees je ervan bewust dat dit tijdloze gestalten van je Zelf zijn.

Ben je een vrouw: Aanschouw de eerste vrouwelijke Gestalte die je tegenkomt. Van hem krijg je aanwijzingen voor de ontwikkeling van je vrouwelijke persoonlijkheidsaspekten.

Stel je dan open voor de eerste mannelijke Gestalte in je voorstellingsvermogen die de uitdrukking is van jouw mannelijkheid. (Ben je een man doe dit dan andersom).

Dit zijn uiteraard je animus en anima gestalten zoals C.G. Jung die beschrijft. Maak contact met deze Gestalten, leer ze gewoon kennen, maar je kunt ze ook om raad vragen. Net zoals je dat bij een medium zou doen.

Vraag hen ook of ze je voortaan als raadgevers terzijde willen staan. Bedenk hoe je het contact met hen kunt onderhouden en eerbiedigen. Ook dat kun je hen vragen.

De kunst van het luisteren is om noch alles klakkeloos aan te nemen, noch bij voorbaat kritisch afwerend te zijn. Overweeg alles wat je hoort, ziet of voelt (het kan via elk van je zintuigen) als een mogelijkheid en geschenk.

Blijf niet ronddobberen in deze meditatie, maar wees scherp aandachtig en tegelijk ontvankelijk. Maak het ook niet te zwaar, doe deze meditatie met enige luchtigheid en blijmoedigheid.

Beeindig de meditatie op je gewoonlijke manier. Adem een paar keer diep in en uit. Breng jezelf in beweging en sluit af.

Pen
>