Blog Boeddisme zonder sidebar
  • Home
  • >
  • Blog
  • >
  • Wat als het klimaat verandert?

Wat als het klimaat verandert?

​Auteur Hans van Zanten

februari 21, 2019

Als het klimaat verandert, waar kan ik landen? Bruno Latour.

Het is een vraag die een vluchteling zich elke dag zal stellen. ‘Waar zal mijn grond zijn?” Als je vlucht heb je geen doel anders dan te veilig te weten, politiek, economisch of geografisch. Een oorlog verdrijft je van je grond. Evenzeer doet een vulkaan dat of wanneer het klimaat verandert. Maar er is meer aan de hand. 

Vluchteling zonder thuis

Op de vlucht

GRENZEN EN OGEN SLUITEN

Van je grond verdreven worden grijpt diep in. Je verliest alles wat je gewoon is, je familie, je vrienden, je buurt. Al is jouw stukje grond nog zo klein, het is je thuis, je worteling, je identiteit. Je verliest jezelf. Stel je dat eens voor. Juist dat is wat massaal staat te gebeuren. Als het klimaat verandert, waar kunnen we nog landen? Waar zijn we nog welkom?

Welk mens kan een ander mens zijn plek op aarde ontzeggen? Toch gebeurt dat, doen we dat steeds meer. Vluchtelingen zijn niet welkom, we sluiten de grenzen. En met het sluiten van de grenzen sluiten we ook onze ogen én ons hart. Meedogenloos, harteloos.

In de grond van ons hart zijn we niet onaardig, zijn we liefdevolle mensen. Maar als we zelf van onze grond verdreven dreigen te worden verandert er iets. De angst grijpt ons bij de keel en laat ons vergeten dat wie we zijn. We veranderen dan in dieren die hun territorium verdedigen en vijanden weren. 

KLIMAAT IS MEER DAN HET WEER

Bruno Latour, Frans socioloog en filosoof brengt het groeien van de vluchtelingstroom in verband met de kloof tussen arm en rijk, met de deregulering wereldwijd en met de klimaatverandering. ‘Klimaat’ wordt hier opgevat in de brede zin van de verhouding tussen mensen en hun materiële bestaansvoorwaarden. Er is dus echt meer aan de hand.

Gaia slaat terug

Bruno Latour

Hij ziet bijvoorbeeld geen leiders meer die zich verantwoordelijk voelen voor het volk. Integendeel, zij laten de mensen aan hun lot over en trekken zich terug in hun beschermde en afgeschermde buurten.

“Waar kunnen we landen?” is de titel van zijn nieuwe boek. Waar kunnen we landen als de migratiestromen groter worden door de veranderende klimaat? Gaan we elkaar de tent uitvechten? Of gaan we het bewonen van onze aarde herijken, met voor iedereen een plek om te aarden, te wortelen, je thuis te voelen? Wat doen we als het klimaat verandert?

GAIA, HET AARDSE SLAAT TERUG

Gaia, de aarde, zegt hij, slaat nu keihard terug. Ze laat zich niet langer leeg roven, uitputten en misbruiken. Ze is een speler in het spel geworden die ons dwingt rekening met haar te houden en haar te respecteren. Haar respecteren zal ook betekenen elkaar respecteren.  Dat is nu ver weg. We zullen het weer moeten leren, elkaar zien, zien hoe het is.

Hebben we de moed de werkelijkheid onder ogen te zien, zonder angst en kunnen we de neiging om weg te kijken weerstaan. Alleen dan kunnen we ook verantwoordelijkheid nemen voor ons handelen; naar elkaar, naar de grond waarop en waarvan we leven. Dat 

​Jezelf verder spiritueel en cultureel ontwikkelen?
Join the insiders van
ZanZen Online Academie

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze artikelen vind je misschien ook leuk

​Bevrijd Bewustzijn ​Aandacht maakt mooier. Maar wat is aandacht? Probeer eens: waar ben je je bewust van? Nu? Op dit

verder lezen

​Ik was begeleider van ondernemingsraden en vond dat ik alles moest weten, op alle vragen een antwoord moest hebben. Tot

verder lezen

Lust for Life?

​Meer met de Spiritual Warrior brieven

>