Je zelfbeeld is bedrieglijk

Hieronder twee citaten uit mijn blog ‘leven met je zelfbeeld’. Onderaan staat de link om verder te lezen. Ik moet eigenlijk concluderen: Je zelfbeeld is bedrieglijk,

We zijn rationeel denkende mensen die rationeel oplossingen zoeken voor onze problemen en ongemakken. Tenminste, dat denken we over onszelf.
We krijgen bijvoorbeeld  een gevoel meer ruimte nodig te hebben. Dat vertalen we dan rationeel naar een huis met uitzicht.
We willen meer vrijheid. Dat vertalen we in een scheiding, we zeggen de kinderen vaarwel, verkopen alles, kopen een rugzak en gaan de wereld rondfietsen.
Ik hoor vrijwel altijd dat iemand tijd tekort heeft. De oplossing is meestal een dag minder werken. Een rationele oplossing.

…..

In spirituele cursussen komen deelnemers van allerlei pluimage. Ze zijn niet alleen verschillend in bewustzijn over hun lichaam, gevoelens en gedachten. Ze hebben hoogst waarschijnlijk ook ieder een eigen en andere kijk op de wereld waarin zij leven, afhankelijk van hun opvoeding en omgeving.

Hoewel ieder dezelfde meditatieoefening kan doen, zal ieder evenzeer een andere, eigen interpretatie en betekenis geven aan de ervaring die de meditatie oplevert, overeenkomstig zijn culturele en sociale vorming. De een dankt God, de ander de wetenschap en weer een ander de Guru. Neem als voorbeeld iemand die permanent pijn heeft. Die kan daar schuld en boete in zien, een DNA-mankement of een uitdaging zichzelf te overstijgen, al naargelang de lens waardoor hij naar de wereld en zichzelf kijkt.

Lees het hele verhaal hier.